KAKO EOS MATRIX VARA NA POREZU: SVE PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI!

foto: Linkedin

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) dodatno je proširila nadzorno postupanje nad agencijom za naplatu potraživanja EOS Matrix zbog novih saznanja do kojih je se došlo tijekom nadzora koji je pokrenut još 27. ožujka zbog moguće povrede osobnih podataka čak 180.000 dužnika te 297 maloljetnika. No, nije samo EOS pod povećalom.

B2 Kapital kažnjen

– Što se tiče nadzornog postupanja nad bankama, Agencija je prikupila sve relevantne informacije u odnosu na ulogu deset banaka kao primarnih vjerovnika pri prijenosu potraživanja. Prikupljena dokumentacija se analizira i nadzor još nije dovršen – kažu u AZOP-u vezano za nadzor nad kreditnim institucijama koje su cesijom na agencije prenijele osobne podatke koji nisu nužni za naplatu potraživanja.

Za prekršaj koji “na dlaku” podsjeća na ovaj, B2 Kapital kažnjen je u svibnju s 2,26 milijuna eura, dok je EOS u međuvremenu, prema podacima Fine, zasjeo na listu 1500 najvećih hrvatskih tvrtki po prihodu u 2022. U financijskom izvještaju za prošlu godinu B2 Kapital nije ni spomenuo “incident” te je izvješće koje ga ne uključuje podnio i njihov norveški principal B2 Holding na Burzi u Oslu, što je vrlo problematično jer investitore nisu upozorili na rizike. Nakon našeg upita i izrečene kazne objavili su tek kratku obavijest na burzi i najavili žalbu. Novčana kazna bila im je izrečena nakon predaje financijskog izvještaja.

S obzirom na to da su poduzetnici dužni četiri mjeseca od posljednjeg dana poslovne godine Fini predati financijski izvještaj za prethodnu godinu, dok poduzetnici kojima se poslovna godina razlikuje od kalendarske do 30. travnja tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu dostavljaju izvještaj za statističke i druge potrebe, a za javnu objavu u roku od četiri mjeseca po isteku njihove poslovne godine, EOS, čije obračunsko razdoblje završava 28. veljače 2023., bio je dužan predati svoju dokumentaciju, zajedno s godišnjim revizijskim izvještajem do 1. srpnja. Kako je AZOP-ov nadzor potrajao neuobičajeno dugo, pitali smo ih je li bilo pritisaka EOS-a da rješenje prolongiraju nakon 30. lipnja, no nisu odgovorili. Iz EOS Matrixa su prije kazali da u potpunosti surađuju s AZOP-om, kojem su ustupili sve relevantne dokumente. Kažu i da ne mogu iznositi detalje dok traje istraga, piše Večernji list

No za oko im je zapelo financijsko izvješće za prethodnu godinu, završenu 28. veljače 2022., EOS Relatuma, tvrtke bez zaposlenika koju je EOS Matrix osnovao krajem 2020. za djelatnosti otkupa tražbina na stranim tržištima i izdavanje vrijednosnih papira. Zašto bi EOS kreirao tvrtku kćer za biznis identičan svome? U bilješkama uz financijske izvještaje EOS Relatuma stoji da je financiranje provedeno sekuritizacijom: izdali su obveznicu i primitke od obveznice uložili u kupnju portfelja. Izdane su dvije tranše obveznice, primarna i sekundarna, pri čemu isplata obveznica ovisi o naplati: ako je nedostatna, društvo nema obvezu podmiriti obveze za izdane obveznice. Sad dolazimo do zapleta.

Plaćaju porezni obveznici

Zapravo su sami sebi izdali obveznicu: EOS Relatum je kao očiti SPV (društvo s posebnom svrhom) EOS Matrixa izdalo obveznicu koju je kupilo matično društvo – OTTO grupa, pri čemu je kamata iznosila 10% za junior izdanje i pet posto za senior izdanje. Danas ta kamata možda ne bi bila iznenađujuća. No vratimo se tri godine unazad: u povijesti smo prije inflacije, u razdoblju rekordno niskih kamata tijekom kojih se OTTO grupa zaduživala možda i po jedan posto, a kako se iz izvješća vidi, plasirala po pet i deset posto. Kreditni rizik portfelja prenesen je na EOS Relatum i u slučaju defaulta sve kamate dospijevaju odmah u cijelosti, čime se stvara gubitak i, budimo otvoreni – porezni zaklon.

Drugim riječima, default plaćaju hrvatski porezni obveznici kao umanjenje porezne osnovice poreza na dobit EOS Matrixa. Koji ne posluje s gubitkom. A ako portfelj ne ode u default, isplaćuje se bond po visokim kamatama, dok je ostatak po namirenju vjerovnika dobit društva. Win-win situacija triju povezanih društava. Hanfi ova obveznica nije prijavljena, društvo se poziva na Uredbu EU 2017/2402 iz 2017. prema kojoj to nisu bili obvezni. No to već nije posao za AZOP, nego za Poreznu upravu.