‘Kako je general unio otrov? ODVJETNIK HODAK: ‘Mogao je i oružje, to uopće nije ozbiljan sud’

NIJE ZAČUĐEN-Možete i oružje unijeti, toliko je to ozbiljan sud! Sklepan je zbrda-zdola i zapravo i nije pravi sud...

Zapitali smo odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji je branio optuženike u Haagu i dobro poznaje način rada tog suda, kako je moguće da general Praljak unese otrov u sudnicu? Jer, on je već godinama u haškom pritvoru.

Možete i oružje unijeti, toliko je to ozbiljan sud! Sklepan je zbrda-zdola i zapravo i nije pravi sud. Mislim da je to čista rutina, ja sam branio tamo godinu dana i došao da možete unijeti što god hoćete. Prve godine sam bio jedini hrvatski odvjetnik u Haagu. To je jedan sud zbrda zdola i zapravo i nije pravi sud.”

Osvrnuo se ukratko i na presudu:

“Presuda Praljku je ne samo politička nego krimimalna presuda, a haški sud je politički sud”, kaže Hodak za dnevno.hr. “Osnova anglosaksonskog sustava je porota, koja donosi odluku o krivnji, to je sustav u kojem se svih 12 porotnika mora složiti da je optuženi kriv, ako se jedan ne izjasni, porota se raspušta i proces pada. Ovdje svaki drugi sudac ima izdvojeno mišljenje, takvih pravila nema nigdje na svijetu, da sud sam sebi izmišlja procesna pravila i mijenja ih po potrebi.  Suci bi morali imati jedinstveno mišljenje o krivnji, a ovdje imamo situaciju da je sudac u prvom stupnju na 550 stranica izdvojio svoje mišljenje, smatrao je da su optuženi nevini”, smatra Hodak.

I.V.

Comments are closed.