AFERA PROČISTAČ: Kako je bivši šef Otpadnih voda došao do devet stanova i kuća…

USKOK u optužnici traži i da se od svih optuženika oduzme protupravno stečena imovinska korist, a za Pavića traže i prošireno oduzimanje imovinske koristi jer mu je utvrđen nerazmjer između prihoda i rashoda od 9,5 milijuna kuna...

Ante Pavić

Majka svih afera, kako su mediji nazivali posao s izgradnjom pročistača otpadnih voda u Zagrebu, za sada je završila s – optužnicom. USKOK je jučer u aferi Pročistač podigao optužnicu protiv Ante Pavića, direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV), Hannesa Schweitzera, voditelja projekta i nadzornog inženjeru radova na izgradnji glavnog odvodnog kanala, te Darka Turopoljca i Damira Vuljanka,piše večernji.hr.

Fingirali natječaje Tereti ih se za milijunske zloporabe, a Pavić je optužen i za primanje mita jer je tražio od Turopoljca da mu besplatno adaptira stan kako bi Turopoljčeva tvrtka Dia graditeljstvo dobila posao na gradnji ZOV-a. Pavić je optužen i da je primio neutvrđeni iznos mita, a sve se događalo 2005. Tereti ga se i da je iskoristio svoj položaj kako bi od Schweitzera tražio da fingira natječaje u korist Turopoljčevih tvrtki. Nakon što je Dia graditeljstvo dobilo posao, USKOK tvrdi da je Turopoljac Paviću isplatio neutvrđen iznos mita te da mu je njegova tvrtka besplatno adaptirala stan u iznosu od 52.000 kuna. Prema optužnici, Dia graditeljstvu je pribavljena korist od dva milijuna kuna, dok je ZOV oštećen za 5,6 milijuna kuna. USKOK u optužnici tvrdi i da je Schweitzer od svibnja 2006. pune dvije godine Turopoljcu i njegovoj tvrtki odobravao plaćanje neizvršenih radova. Tako je plaćeno 7,6 milijuna kuna za radove koji nisu izvedeni i za koje nije postojala valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje. Da bi mu se odužio, Turopoljac je i njemu besplatno izveo radove na izgradnji kuće vrijedne oko pola milijuna kuna. Tako je ZOV oštećen za 3,7 milijuna kuna, dok je Grad Zagreb, tvrdi USKOK, oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Turopoljac se tereti i da je od početka prosinca 2006. do kraja ožujka 2008. godine tražio Vuljanka da mu za određenu novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja između njihovih tvrtki – Dia graditeljstva i Bubanj niskogradnje. Optuženi su da su fingirali poslove, prikrivali tragove nezakonitog tijeka novca i to tako što su novac prosljeđivali na račune drugih pravnih i fizičkih osoba. Okladu isplatio u kovanicama Novac se podizao u gotovini, nakon čega ga je Vuljanko osobno ili posredovanjem drugih osoba predavao Turopoljcu, a dio zadržavao za sebe. Tako je, tvrdi USKOK, Turopoljac zaradio nešto više od četiri milijuna kuna, dok se Vuljanko okoristio za više od 15 milijuna.

USKOK u optužnici traži i da se od svih optuženika oduzme protupravno stečena imovinska korist, a za Pavića traže i prošireno oduzimanje imovinske koristi jer mu je utvrđen nerazmjer između prihoda i rashoda od 9,5 milijuna kuna. Kada je u ožujku 2016. protiv njega pokrenuta istraga, većina njegove, impozantne imovine bila je blokirana. Konkretnije, prema podacima iz zemljišnih knjiga, Pavić posjeduje devet stanova i kuća, a na zahtjev USKOK-a sud mu je na početku istrage blokirao stan u Amruševoj od 418 kvadrata, za koji se sumnja da mu ga je Turopoljac besplatno adaptirao. Osim tog stana, blokirano mu je bilo i zemljište od 2822 kvadrata u Grmoščici, na kojem je sagrađena kuća, a nekretnina ima dvorište i voćnjak. Pavić posjeduje još dvije kuće na Kožinčevu brijegu, trosobni stan u Mesničkoj, stan na Dolcu te tri nekretnine na Visu. Nekretnine su bile blokirane i Schweitzeru, a Turopoljac slovi kao jedan od bliskih prijatelja gradonačelnika Milana Bandića, koji je široj javnosti postao poznat nakon što se s Bandićem kladio na rezultat jedne utakmice. Bandić je, pisali su mediji, dobio okladu od 150.000 kuna, koju mu je Turopoljac isplatio u – kovanicama…Više o svemu-OVDJE

I.V.

Comments are closed.