Kako je naša zastupnica u EU parlamentu gospođa Dubravka Šuica od rodijačke ideologije evoluirala u rodnu ideologiju?

Na kraju ne bismo voljeli da sutra netko bude sankcioniran od nevladinih udruga ako bude slučajno pjevao pjesmu „Pismo ćali“, a ne ''Pismo roditelju broj jedan'' ili Arsenovu „Dida moj“, a ne „Stariji roditelju roditelja broj jedan“. A što bi unuk u toj pjesmi bio, ostaje nam nepoznanica....

Dubravka Šuica se trudila pojasniti rodnu ideologiju u Istambulskoj konvenciji ali joj ne ide./foto/screenshot

Naša zastupnica u EU parlamentu gospođa Dubravka Šuica, članica HDZ-a i Pučke europske stranke, promaknula se u glavnoga promotora i gorljivoga zagovornika Istanbulske konvencije i njezine skore ratifikacije u hrvatskome Saboru.

Gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno 12. ožujka 2018. na temu Demokracija u hrvatskim strankama, ali zapravo s temom ratifikacije Istanbulske konvencije, gospođa Šuica u toj je emisiji zablistala punim sjajem održavši lekciju svim ostalim gostima – kako o demokratskim standardima u strankama, tako i o Istanbulskoj konvenciji. Toliko je gospođa Šuica bila uvjerljiva da je uspjela na čas poljuljati i naše konzervativne i tradicijski domoljubne stavove. Sve do njezina furioznog nastupa nismo shvaćali koliko smo nazadni i nepismeni te koliko su nam skučeni (svjetonazorski) vidici. Nakon njezina istupa doživjeli smo puno prosvjetljenje i shvatili svu svoju nazadnost oko pitanja demokracije u hrvatskim strankama, a još više o Istanbulskoj konvenciji. Gospođa Šuica uvjerila nas je da su hrvatske političke stranke tako dobro demokratski ustrojene da se sve „praši” od demokratskih standarda i to onih najvećega dosega izravne demokracije. A mi zatucani i nepismeni konzervativci cijelo ovo vrijeme živjeli smo u teškoj zabludi da su hrvatske političke stranke ostavština bivše Jugoslavije odnosno Komunističke partije. U Jugoslaviji je postojala samo jedna, a u Hrvatskoj više njih! Trebala nam je gospođa Šuica i njezin nastup u emisiji Otvoreno da shvatimo kako hrvatske stranke nisu partije, nego pršte demokracijom i pluralizmom različitih ideja i slobodnoga mišljenja. Nevjerojatno je koliko smo bili slijepi pa smo umjesto prave slike, koju nam je pojasnila gospođa Šuica, u strankama vidjeli da ostaju i opstoje samo podobni, poslušni, oni po rodijačkim vezama i interesnim sferama.

No, vratimo se na Istanbulsku konvenciju jer je gospođa Šuica bila posebno inspirirana i elokventna, puna samodopadnosti i argumenata, te nam poručila da smo nepismeni i kako krivo shvaćamo što piše u Istanbulskoj konvenciji. Da se tu ne radi ni o kakvoj rodnoj ideologiji, zaštiti žena od nasilja, iako to nije rekla vjerojatno misleći na nas domoljube, konzervativce i tradicionaliste, za razliku od nje koja je nekada bila  domoljub, a sada je postala rodoljub. Gospođa Šuica uglavnom je Istanbulsku konvenciju promovirala kao zaštitu žena od nasilja, ali kao i ravnopravnost žena u društvu, što mi očito ne razumijemo.

Međutim, oni gledatelji koji su gledali emisiju Otvoreno, mogli su vidjeti i čuti kako si gospođa Šuica uzima za pravo da upada u riječ drugim gostima i prekida njihovo izlaganje te je svakome gostu dobacivala svoje uzrečice. Drugim riječima, i mikrofon ali i eter bili su puni gospođe Šuice. Mi, konzervativni i nepismeni neznalice iz plemena Hrvata, ipak smo uspjeli zaključiti da se ne radi ni o kakvoj ugrozi ženskih prava, nego je (po nama) ovdje riječ o kulturi primjereno uljuđenoga ponašanja u komunikaciji na javnome mediju, a kojega se gospođa Šuica tijekom cijele emisije nije pridržavala.

Nadalje, vrijeđajući nas nepismene, koji kao ne znamo čitati, a ako nekako i uspijemo nešto pročitati, tada nam je gospođa Šuica poručila da nismo u sposobnosti shvatiti bit onoga što smo pročitali. Zbog takvoga stava gospođe Šuice shvatili smo da od našega prosvjetljenja neće biti ništa pa smo se počeli češkati po glavi što to jest, a što nije Istanbulska konvencija te kakva će biti refleksija njezine primjene nakon ratifikacije na hrvatsko društvo. Uočili smo da je gospođa Šuica vrlo malo govorila kakav će biti zakonodavni okvir Istanbulske konvencije i koja će tijela vršiti nadzor nad njezinom provedbom. Poslije dugoga češkanja po glavi zaključili smo, a nešto i načuli, da bi to trebala biti nekakva tijela europskih ali i hrvatskih nevladinih udruga.

Neshvatljivo nam je – i nama neznalicama nameće se logično pitanje – zašto službene državne institucije kao Sabor, koje je najviše zakonodavno tijelo, moraju usvojiti Istanbulsku konvenciju, a provedbu i nadzor nad njom vršit će nevladine europske i hrvatske udruge?! I dalje nam ništa nije jasno pa će nam možda gospođa Šuica jednoga dana to i pojasniti. Nijednom gospođa Šuica nije rekla o financiranju takvih nevladinih tijela i koliko će to koštati hrvatske porezne obveznike. S obzirom da je naša europarlamentarka gospođa Šuica u Europskome parlamentu gorljiva zagovornica ulaska zemalja takozvanoga ‘Zapadnog Balkana, točno onako kako to kaže i njezin šef gospodin Junker, pitamo se hoće li takozvane zemlje Zapadnog Balkana ući u Europsku uniju a da se Hrvatskoj pritom nametne da neće smjeti postavljati nikakva pitanja, traženja ili blokadu tih zemalja. Nemamo potrebe ovdje elaborirati što bi to značilo za opstanak Hrvatske. Željeli bismo gospođi Šuici postaviti pitanje kako će to ona, ali i njezin šef gospodin Junker, prisiliti zemlje takozvanoga Zapadnog Balkana da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, a dobro znamo kakav je svjetonazor u tim pojedinim državama.

I pri samome kraju željeli bismo poručiti našoj europarlamentarki gospođi Šuici da nas ne vrijeđa i ne omalovažava. Gospođo Šuica, mi smo se za Vas i za hrvatski narod borili i stvorili današnju samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku, koju ste vi političari, svojim demokratskim standardima i sposobnostima, doveli tu gdje je danas – na dnu zemalja europske zajednice.

Svi mi potpisani u Uredništvu Braniteljskog portala mahom smo dragovoljci Domovinskog rata i nijedan od nas nije proveo manje od 1800 dana na prvim crtama bojišnice diljem Hrvatske u borbi protiv velikosrpske agresije na našu domovinu. Stoga, kako bi se reklo u Dalmaciji: ”Ne okrećite pilu naopako!”. Molimo Vas da nam prestanete „pjeskariti“ mozak. To zasigurno nećemo dopustiti da nam radite. Ako bi netko trebao držati lekcije o demokraciji i Istanbulskoj konvenciji, onda smo to zasigurno mi, što osim nas dragovoljca uključuje i sav ostali puk u Republici Hrvatskoj.

Na kraju ne bismo voljeli da sutra netko bude sankcioniran od nevladinih udruga ako bude slučajno pjevao pjesmu „Pismo ćali“, a ne ”Pismo roditelju broj jedan” ili Arsenovu „Dida moj“, a ne „Stariji roditelju roditelja broj jedan“. A što bi unuk u toj pjesmi bio, ostaje nam nepoznanica.

Priredio /Roko Mijić

Uredništvo Braniteljskog portala


Šuica: U HDZ-u nema straha od rodne ideologije-VIDEO-OVDJE


 

 

 

Comments are closed.