KAKO JE NOVA TEHNOLOGIJA UVELA KAOS U NAJBOGATIJU LIGU NA SVIJETU ‘Zašto uopće koristimo taj sustav!?’

( K) VAR

Tri mjeseca nakon početka sezone i uvođenja Video assistant referee (VAR) tehnologije u engleskom nogometu vlada zbunjenost i bijes trenera, nogometaša i navijača zbog nedosljedne uporabe tehnologije…

Premiership je bio posljednja od pet velikih europskih liga koje su primijenile VAR, međutim nakon tri mjeseca na Otoku je sve više mišljenja kako je implementacija VAR-a otišla u krivo. Sve je više sudačkih pogrešaka, a neke odluke su više nego zbunjujuće. Kritičari tvrde da Premier liga ne prodaje tehnologiju u svom punom potencijalu.

Mnogi se pitaju zašto suci u elitnom razredu engleskog nogometa ne koriste monitore uz teren. U prvih devet kola suci niti jednom nisu koristili monitor za provjeru usprkos činjenici da je bilo nekoliko jasnih i očitih pogrešaka koje je trebalo ispraviti.

Naknadnom analizom je potvrđeno kako su Manchester City i West Ham oštećeni za kaznene udarce, Newcastle je jedan pogodak postigao iz zaleđa, a veznjak Leicestera Youri Tielemans trebao je biti isključen u susretu protiv Bournemoutha.

Menadžer engleskog prvaka Manchester Cityja Pep Guardiola je sarkastično kazao kako bi njegovi igrači trebali ‘roniti’ da bi suci provjerili radi li se o kaznenom udarcu, dok je njegov kolega na klupi Watforda Quique Sanchez Flores rekao kako je upotreba VAR-a “vrlo subjektivna”.

Menadžer europskog prvaka Liverpoola Jurgen Klopp ‘poludio’ je nakon što je u derbiju Manchester Unitedu priznat pogodak, premda je u početku akcije bio prekršaj nad njegovim igračem: “Unitedu je priznat pogodak koji pokazuje brojne probleme koje VAR donosi,” poručio je Klopp.

Zanimljivo, u 90 utakmica ove sezone niti jedan kazneni udarac nije dosuđen VAR-om, niti je sudac otišao provjeriti svoju početnu odluku. Primjerice u Bundesligi u prve 72 utakmice nakon pregleda VAR-om dosuđeno je 12 jedanaesteraca.

“Igramo u Premiershipu. VAR sustav bi trebao biti savršen, a ako nije savršen, ne bismo ga trebali koristiti,” kazao je branič europskog prvaka Liverpoola Andy Robertson. Zbog toga će se ovoga tjedna sastati čelnici Premiershipa i vodeći ljudi sudačke organizacije.

“Sudac uvijek ima pravo otići i pogledati na monitor je li ispravno odlučio, sve je stvar izbora. Međutim, moramo paziti da provjere ne utječu previše na ritam utakmice,” kazao je čelnik sudačke organizacije za Sky Sport Mike Riley…H

D.J.