Kako je ubijen Blaž Kraljević? 29 godina otkako su kod Kruševa nedaleko Mostara likvidirani general HOS-a Blaž Kraljević i osmorica pripadnika HOS-a

Ubojstvo devet HOS-ovaca u Kruševu jedna je od najvećih tragedija Hrvata u novijoj povijesti...

Objava SD u vrijeme ubojstva

9. kolovoza 2021., navršava se 29 godina otkako su kod Kruševa nedaleko Mostara likvidirani general HOS-a Blaž Kraljević i osmorica pripadnika HOS-a koji su se nalazili u njegovoj pratnji.

General Blaž Kraljević, zapovjednik HOS-a BiH i članovi njegove pratnje:

Osman Maksić
Šahdo Delić
Ivan Granić
Mario Medić
Vinko Primorac
Gordan Čuljak
Marko Stjepanović
Rasim Krasniqi

General HOS-a Blaž Kraljević: “Što se pojačanog opreza i mjera sigurnosti tiče, za njih nema potrebe. Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio. Zar je u povijesti bilo malo međusobnog klanja? Ja se, dakle, neću kriti. Momci, ako ova glava spašava hrvatski narod, ako u tom pravcu ona nešto znači, evo je odmah. Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega.  Laku vam noć!”.

Ubojstvo devet HOS-ovaca u Kruševu jedna je od najvećih tragedija Hrvata u novijoj povijesti.

Ni do danas nitko nije odgovarao za devet ubijenih ljudi, a sve su manje nade i da hoće.
U znak sjećanja vitezovima HOS-a, da se ne zaboravi, i da se nikada ne ponovi!, piše-Hrvatska Povijest – od A do Ž

Kako je ubijen Blaž Kraljević?

Blaž Kraljević rođen je 17. rujna 1947. u mjestu Lisice pokraj Ljubuškog, kao jedan od osmero djece Mare i Nikole Kraljevića. Kada je imao 19 godina, otišao je na privremeni rad u Njemačku, ali je u ljeto iste godine otišao u Australiju. Brzo se snašao i otvorio restoran u Melbourneu te postao uspješan poduzetnik. Pristupio je emigrantskoj organizaciji Hrvatskom revolucionarnom bratstvu (HRB-u), kojoj je cilj bio srušiti Jugoslaviju i obnoviti nezavisnu hrvatsku državu

U proljeće 1990., nešto prije prvih višestranačkih izbora, Kraljević se vratio u Hrvatsku i postao član HSP-a. Nakratko se vratio u Australiju radi sređivanja poslova i ponovno se vratio u Hrvatsku 28. rujna 1990. godine. Dana 15. prosinca 1991. imenovan zapovjednikom ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu. Uskoro mu je dodijeljen čin pukovnika HOS-a.

Priopćenje Mile Dedakovića Jastreba:

Dan nakon ubojstva Blaža Kraljevića i 8 njegovih pratitelja, pripadnici HOS-a su proveli istragu na mjestu ubojstva. Glavni inspektor HOS-a i zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković je bio izdao priopćenje za javnost u kojem je stajalo:

Gospodin general Blaž Kraljević i osam bojovnika vraćalo se s tiskovne konferencije iz Mostara. Zaustavljen je na punktu koji je bio, to je vrlo važno i simptomatično, ojačan s antiterorističkom postrojbom HVO-a. Negdje oko 20 ljudi. Ne možemo prihvatiti verziju HVO-a da je naš bojovnik otvorio vatru. Evo zašto! Zato što su svi, njih devet ubijeni i vrlo brzo leševi odneseni s mjesta događaja. Tako da uviđaj nije napravljen tamo kada su leševi bili. Napravljen je u tijeku današnjeg dana, kada su čak i samovozi okrenuti prema Mostaru. Znači nekome je bilo u interesu da sve te tragove prikrije.

S druge strane poginuo je jedan pripadnik antiterorističke grupe. Budući se radi o izrazito iskusnim borcima, bojovnicima, sigurno je to da oni nisu imali vremena ni da iz samovoza izađu. Znači, cijeli događaj odigrao se vrlo brzo. Po našoj procjeni, za 15 do 20 sekundi sve je završeno.

Što se tiče pogibije i ranjavanja pripadnika HVO-a, najvjerojatnije je prvi pratilac gospodina Kraljevića vidjevši što će se dogoditi, uspio reagirati i jedino je on uspio ispaliti taj hitac. Onda su oni odmah otvorili vatru. Znamo pouzdano da su imali heklere s prigušivačima.

Napravili su to što su napravili. To je bilo vrlo brzo i svi su bili mrtvi.

U izvješću istražne sutkinje gospođe Ereš kaže se da postoje tragovi krvi od samovoza do jedne kuće. to znači da je jedan ipak ranjen uspio nekako izaći i kretati se, ali je vjerojatno naknadno ubijen. Znači, drugim riječima išlo se na to da nema živih svjedoka.

Blaž Kraljević je pokopan u rodnom mjestu Lisice 13. kolovoza 1992. godine. Vodstvo Hrvatske stranke prava ga je posmrtno unaprijedilo u čin krilnika, najviši čin u Hrvatskim obrambenim snagama.

izvor-ljubuski.net

G.S.