Kako prirodno smanjiti razinu kolesterola u krvi?

Kolesterol se može držati pod kontrolom i bez lijekova uvedete li neke nove navike u život. Vježbanje je jedna od njih, jer ne samo da snižava loš kolesterol, nego povećava dobri. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta, i to tri puta na tjedan. Ukoliko nemate vremena, možete ići stubama umjesto liftom, uvesti dulje šetnje na posao i slično.

Jedite više vlakana jer, primjerice, zob, grah, bamija i ječam bogati su topivim vlaknima, a to pomaže tijelu da izbaci kolesterol. Za početak dana možete pojesti zdjelu kuhane zobene kaše.

Ako se odlučite za hladne zobene žitarice, prelijte ih sojinim, bademovim, rižinim ili nekim drugim nemliječnim mlijekom. I uvedite u prehranu crvenu rižu koja se smatra kineskim narodnim lijekom za liječenje bolesti srca i krvnih žila te snižavanje kolesterola,

Crvena riža je kao ljekovita namirnica poznata dugi tisućama godina. Nekada davno crvena riža koristila se u kineskoj narodnoj medicini za bolju cirkulaciju krvi te za probavu i probleme s crijevima. Napredna sadašnja medicina koristi crvenu rižu kao popularni preparat odnosno lijek za snižavanje masnoće u krvi.

Provodi se mnoštvo kliničkih ispitivanja i studija na bazi crvene riže. Ispituje se i promatra utjecaj na snižavanje kolesterola u krvi. Dokazano je da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon nekoliko tjedana.

Crvena riža kao konstantna terapija za kolesterol nije preporučljiva osobama mlađim od 18 godina, trudnicama, dojiljama i osobama koje imaju problema s jetrom.

Petra.S