Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kako se i očekivalo, Beljak izradio Socijaldemokrate

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin, nakon tri i pol sata sastanka na Iblerovom trgu, objavio je da 10 političkih stranaka ide zajedno. Osim SDP-a, to su Fokus, Reformisti, PGS i IDS, zatim Centar, HSS, Glas, Radnička fronta, te Dalija Orešković. Uz to, od ranije je poznato da će u četiri izborne jedinice SDP i Možemo izaći u takozvanoj točkastoj koaliciji.

 

Socijaldemokrati nisu bili pozvani

Na današnjem sastanku stranaka s lijevo-liberalnog spektra nisu sudjelovali jedino Socijaldemokrati Davorka Vidovića. Naposljetku su ostali bez jednog potencijalnog saveznika, HSS-a Kreše Beljaka. To se dalo i naslutiti iz Beljakove izjave danas na N1 televiziji da se zalaže za široku nacionalnu koaliciju, u svih deset izbornih jedinica.

Sudionici sastanka na Iblerovom trgu različito gledaju na to što na razgovorima nije bilo Socijaldemokrata, pa tako Beljak smatra da su trebali biti na sastanku, ali “ne želi ulaziti odnose drugih stranaka”, dok Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković imaju “razumijevanja” za to što ih nema.

Orešković je podsjetila da su Socijaldemokrati nastali odlaskom ljudi iz SDP-a te dodala da “razumije kolege iz SDP-a koji su rekli da svatko ide svojim putem”.

Savez ‘Naša Hrvatska’

Inače, Davorko Vidović je ranije kazao da ne vidi nijedan ozbiljan razlog da sudjeluju u prosvjedima oporbe najavljenima za 23. ožujka u nekoliko većih gradova, dodavši da oni imaju svoj izborni program te da “ua, fuj HDZ” ne može biti politički program, piše Telegram.hr.

U listopadu prošle godine, Socijaldemokrati su sa HSS-om osnovali predizborni savez “Naša Hrvatska”. U međuvremenu su se tom savezu pridružili Hrvatski laburisti i Demokrati.

Međutim, sada je jasno da HSS-ov Krešo Beljak na izbore izlazi u sklopu bloka od 10 stranaka okupljenih oko SDP-a. Vidović je ranije danas rekao da mu ne zamjera odluči li se za tu opciju.

Kako su nastali Socijaldemokrati

Podsjetimo, stranka Socijaldemokrati proizašla je iz saborskog Kluba socijaldemokrata koji su osnovali zastupnici koji su iz SDP-a bili izbačeni ili su izašli iz stranke.

Zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić krajem veljače je na N1 televiziji komentirao da će se njegova bivša stranka SDP “svesti na razinu Mosta s kojim nitko ne želi”. Ni Vidović nije štedio SDP u nedavnom istupu na istoj televiziji, ali tada je i sam priznao da bi “zajedničkim snagama imali više glasova od HDZ-a”, dodavši da je spreman na pregovore.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...