Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kako su prošle hrvatske oporbene stranke na izborima u BiH?

Koliko je BiH smiješna država govori činjenica da je prošlo deset dana od izbora, a da još ne znamo konačne rezultate. Unatoč toj sramoti Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku o ponovnom prebrojavanju listića, navodno zbog pola milijuna nevažećih listića.

Iako rezultati izbora još nisu kompletni, ipak se naziru obrisi novih skupština i većina koje će ih činiti. HDZ je okupio oko sebe u HNS deset političkih subjekata (ne može ih se nazvati strankama jer osim predsjednika članstva gotovo i nemaju) i postigao s HNS-om odličan rezultat. Bit će u vlasti na državnoj i federalnoj razini i u četiri županije sigurno. Što se tiče rezultata oporbe stanje je sljedeće.

HSP se nakon sudjelovanja u vlasti sa SDP-ovom Platformom raspao na četiri stranke: prva Nikole Raguža (ustvari dr. Zvonke Jurišića), druga Stanka Primorca Ćane, treća dr. Josipa Perića i četvrta Živka Budimira. U Zapadno-hercegovačkoj županiji (Široki brijeg) po jedan mandat su dobila tri HSP-a, Jurišićev, Primorčev i HSP Ante Starčević. To je jedina županija u kojoj su HSP-ovi ušli u Skupštinu. U Herceg-bosanskoj županiji nije prošao nitko od njih, ali jest bivši HSP-ovac Josip Perić, ali ovaj put s Neovisnom listom. Osvojio je nešto više od 8 posto što mu daje dva mandata u Skupštini HBŽ-a.

Živko Budimir (nekadašnji HSP-ov predsjednik Federacije) sa svojom multietničkom Strankom pravde i povjerenja nije ni izlazio na ove izbore jer je na prošlima doživio debakl. Tako je HSP, nekadašnja stranka na vlasti, a sada raskomadana na četiri stranke spala na županijsku razinu, tj. nije parlamentarna ni u Federaciji, ni u državi.

HDZ1990 je stranka koja je pod vodstvom dr. Bože Ljubića jedina uspjela pobijediti HDZ-e 2006. godine. Predsjednik dr. Božo Ljubić je na izbornom Saboru stranke poražen od Martina Raguža jer se Ljubić previše približio Čoviću. Na idućem izbornom Saboru stranke, Martina Raguža je pobijedio Ilija Cvitanović jer se Raguž previše približio Sarajevu. Zbog Cvitanovićeva približavanja Čoviću stranku je nedavno napustio jedini Devedesetkin načelnik iz Rame dr. Jozo Ivančević.

U tom lutanju od Čovića do Sarajeva, očekivalo se daljnje izborno urušavanje Devedesetke, ali do toga nije došlo, nego je stranka oživjela. Ostala je u parlamentu Federacije, a po županijama je postigla bolje rezultate nego prije četiri godine. Za očekivati je da participiraju u vlasti u HNŽ-u (Mostar) s HDZ-om te u HBŽ-u (Livno) s Hrvatskim pomakom Ivana Vukadina. HBŽ-e (Livno) je jedina županija s hrvatskom većinom u kojoj HDZ neće biti na vlasti. Hrvatski pomak je u ovoj županiji dobio pet mandata, a Devedesetka četiri te s devet mandata mogu formirati novu vlast ili u suprotnom slučaju blokirati uspostavu nove jer je u ovoj županiji potrebna dvotrećinska, a ne polovična većina za formiranje vlasti. Kako su oni već na vlasti, blokada uspostave nove ih ostavlja i dalje u foteljama.

Hrvatska republikanska stranka Slavena Raguža zabilježila je blagi rast, ali ne kako se očekivalo. Istina, postali se parlamentarna stranka u Federaciji, ali se stječe dojam da su još uvijek lokalna (mostarska) stranka. U ostalim županijama s hrvatskom većinom dobili su tek po jednog zastupnika.

Stranka Radom za boljitak je uspjela sastaviti liste i izaći na izbore u dvije županije, ali nije uspjela prijeći prag ni u jednoj. Ovakav izborni poraz će, po svemu sudeći rezultirati nestankom ove stranke. To je jedina stranka u BiH čiji predsjednik Jerko Lijanović služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu u Zenici. HSS također nigdje nije prešla prag.

Za Braniteljski portal / V.K. 

VEZANE VIJESTI

Lustracijom domoljuba 2000 godine, slomljena je kralježnica hrvatstva i u Hrvatskoj i u BiH

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...