Kamanje, malo mjesto u Karlovačkoj županiji, prva općina s titulom “Općina prijatelj izviđača”

Budući da tisuće mladih izviđača iz Europe i svijeta želi provesti svoje slobodno vrijeme u Hrvatskoj, takav projekt omogućio bi im lakše planiranje putovanja i siguran boravak...

fah

Kamanje, malo mjesto u Karlovačkoj županiji, prva je općina u Hrvatskoj kojoj će u subotu biti dodijeljena povelja i titula “Općina prijatelj izviđača” za pomoć i podršku u promicanju izviđačkog pokreta i radu Saveza izviđača Hrvatske (SIH).

Projekt “Gradovi i općine prijatelji izviđača” projekt je kojeg pokreće SIH u cilju promicanja volonterstva, važnosti zaštite prirode i rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta kroz jačanje postojećih izviđačkih organizacija i osnivanje novih u mjestima gdje izviđači još ne djeluju.

“Mi smo jako mala općina i titula nam puno znači, ali i daje nam motivaciju da i ubuduće podržavamo ne samo izviđače već sve vidove civilnog društva”, kazao je Damir Mateljan, načelnik općine Kamanje.

“SIH je prepoznao našu malu sredinu kao prijateljski nastrojenom prema izviđačima, a izviđači su organizacija koja ne samo da je vezana uz prirodu i zdravi način života, već je njihova motivacija i jedan bolji svijet”, dodao je Mateljan.

SIH je prvu titulu odlučio dodijeliti upravo Kamanju jer je ta općina u srpnju ove godine bila domaćin jubilarne 10. Smotre izviđača Hrvatske, najvećeg okupljanja članova izviđačkih udruga u zadnjih nekoliko godina, a koja je okupila više od 1200 djece i mladih iz Hrvatske i inozemstva .

Tada se u cijelu organizaciju uključila lokalna zajednica koja je stavila na raspolaganje sve svoje resurse kako bi pružila potporu toj manifestaciji. Općina je tada osigurala dovoljan broj parcela za kampove i infrastrukturu za njih, uredila pristupne puteve, te stavila na raspolaganje društveni dom i zgradu osnovne škole.

Osim toga to malo mjesto uz samu rijeku Kupu na granici sa Slovenijom, koja obuhvaća površinu od 18 četvornih kilometara i ima oko 1000 stanovnika, već niz godina ugošćuje izviđače iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske.

Jedna od ideja projekta “Gradovi i općine prijatelji izviđača” je da gradovi i općine daju na korištenje neiskorištena slobodna zemljišta koja bi domaći i strani izviđači tada mogli slobodno koristiti za kampiranje. Uz kampiranje gradovi i općine mogu ponuditi izviđačima brojne kulturne, prirodne, društvene, turističke, gospodarske i ostale sadržaje, navode u SIH-u.

Budući da tisuće mladih izviđača iz Europe i svijeta želi provesti svoje slobodno vrijeme u Hrvatskoj, takav projekt omogućio bi im lakše planiranje putovanja i siguran  boravak.

U SIH-u ističu da su već odradili razgovore s čelnicima nekoliko gradova koji su zainteresirani za sudjelovanje u projektu te će im projekt finalno prezentirani početkom 2018. godine kada se i očekuje početak realizacije projekta.

Plan je, kažu, u 2018. godini potpisati povelje s najmanje pet gradova iz središnje Hrvatske.

Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka volonterska organizacija, najveća organizacija za djecu i mlade u Hrvatskoj te baštinik 100-godišnje tradicije skautskog pokreta u Hrvatskoj, koja okuplja preko 60 lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 hrvatskih županija.H

A.K.