Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kandidacijske liste predali Domovinski pokret i koalicijski partneri

Čelnik DP-a Ivan Penava predao je DIP-u liste za parlamentarne izbore na koje izlazi u suradnji sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te nezavisnim zastupnicima. Na Trgu svetog Marka predstavio je nositelje lista u 10 jedinica.

 

– Nismo došli s tamburašima, već ponizni u ovo preduskrsno vrijeme predati kandidacijske liste s čvrstom vjerom da ćemo ostvariti rezultat koji će omogućiti uskrsnuće Hrvatske, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava s Trga sv. Marka te s partnerima DIP-u u Saboru predao liste za 10. izbornih jedinica, piše HRT.

Dan prije Penava je potpisao sporazum za izlazak na parlamentarne izbore, 17. travnja, sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnim zastupnicima, a uoči predaje lista predstavio je nositelje lista u 10 izbornih jedinica, među kojima su iz stranke Pravo i Pravda dobili dva vodeća mjesta.

U 11. jedinici će, najavili su, podržati hrvatske generale.

Nositelji lista

Nositelj 1. izborne jedinice bit će im Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), 2. izborne jedinice Tomislav Josić, u 3. izbornoj jedinici vodeći je Davor Dretar, u 4. jedinici Mario Radić, u 5. izbornoj jedinici nositelj liste je Ivan Penava, 6. izbornu jedinicu predvodit će Igor Peternel, u 7. jedinici nositelj liste je Josip Jurčević, u 8. izbornoj jedinici prvo mjesto dobio je Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), 9. će izbornu jedinicu predvoditi Damir Biloglav, a nositelj 10. izborne jedinice je Stipo Mlinarić Ćipe.

Čelnik Domovinskog pokreta nije htio, kako je rekao, na Veliki četvrtak komentirati aktualnosti, pa tako ni činjenicu da ih predsjednik Republike Zoran Milanović “štedi” u svojim izjavama i ne odbacuje DP kao moguće partnere ljevice nakon izbora.

– Valjda čovjek ima neku logiku i ne napada ljude bez razloga, ljude koje možda respektira na neki način, ipak je kratko rekao Penava.

Akcija za promjene, Agrarna stranka i Nezavisna platforma Sjever surađuju zajedno, ali liste predaju odvojeno po izbornim jedinicama koje predvode.

Listu predale Akcija za promjene i Agrarna stranka

Nakon Domovinskog pokreta, danas, predzadnjeg dana, svoje liste za 8. i 9. izbornu jedinicu predali su i Akcija za promjene, čiji je predsjednik šibensko-kninski župan Marko Jelić, i Agrarna stranka na čelu s Robertom Hadžićem. No ove stranke na izbore izlaze zajedno i u 1., 2. i 5. jedinici, a liste za njih će, najavljuju, predati sutra.

U 3. izbornoj jedinici surađuju i s Nezavisnom platformom Sjever, međimurskog župana Matije Posavca, koji je listu trebao predati danas, ali će je predati, također, sutra.

Naime, raspodijelili su predaju lista po principu koja je stranka nositeljica u izbornim jedinicama u kojima se natječu. Pa su tako nositelji 8. i 9. jedinice iz Akcije za promjene, u 1., 2. i 5. jedinici su nositelji Agrarne stranke, a 3. izbornu jedinicu predvodi Nezavisna platforma Sjever.

Na pitanje koliko mandata očekuju, Jelić je rekao kako očekuju “neke mandate koji su izgledni za dobiti po sadašnjim anketama”. Partner kojeg nikako ne vide u priklanjaju nakon izbora, je HDZ, izjavio je Jelić.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....