Petak, 12. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kardinal Bozanić: Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu

Predvodeći na svetkovinu Božića 25. prosinca euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić poručio je da je Isusovo rođenje, od kojega većina svijeta broji godine, duboko označilo ljudsku obitelj i dalo novi smisao ljudskom životu.

U zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giuseppeom Pintom te oko dvadeset svećenika Zagrebačke nadbiskupije, kardinal Bozanić je u homiliji istaknuo da božićno otajstvo približava ljude Bogu, „uvodi nas u Božji život i zato ima neobičnu snagu susreta, povezivanja i zbližavanja ljudi međusobno“.

Božićna vjera je i snaga i mjera svemu što susrećemo, jer u susretu s Isusom Kristom susreli smo puninu života. Nema ničega što je bilo, ili što će biti, a da nije sadržano u Riječi po kojoj sve postade. U tome je otajstvo i sigurnost Božića, rekao je kardinal.

„Zato danas, okupljeni oko novorođenoga Djeteta, molimo zagledani u Božju ljubav i dobrotu da se ona izlije na Crkvu raširenu diljem svijeta, na našu domovinu Hrvatsku i sav svijet. Molimo za mlade i sve koji traže posao, posebno u našoj Domovini. Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu. Molimo za sve potrebne u Domovini i svijetu, za zahvaćene prirodnim nesrećama u dalekoj Indoneziji, za sve potrebne, napuštene, siromašne i bolesne. Budimo solidarni s braćom i sestrama u potrebi! Molimo Novorođenoga kralja da podari željeni mir zemljama i narodima pogođenima teškim ratom, posebno na Bliskom Istoku. Molimo i za sve koji Boga traže te za one koji misle da Bog nema značenja u njihovu životu, jer Božić je blagdan za sve ljude, za čitavo čovječanstvo“.

Blagdansko razmatranje Božića kardinal Bozanić sažeo je u tri jednostavna i bitna pitanja o Isusu, a to su „Tko je novorođeno Dijete?“; „Što nam je došao poručiti?“ i „Što nam je Sin Božji darovao?“.

Dijete rođeno u Betlehemu je vječna Božja Riječ, koja bijaše u početku u Boga (Iv 1,2), rekao je kardinal. Dok promatramo Dijete u jaslama vidimo malo, krhko, slabo biće, kao što su sva novorođena ljudska djeca. Ali znamo da je Njegov prvi početak u Božjoj skrovitosti te prethodi svakom vremenu. Njegovo zemaljsko rođenje je stoga jedinstveno. Radi toga ono već više od dvije tisuće godina budi posebnu radost u svakom narodu, puku i plemenu diljem svijeta. Tu radost, koja dotiče ljudsko srce, izražavamo na najrazličitije načine, ponekad i površno, istaknuo je kardinal te nastavio: Isus je jedini Spasitelj svijeta, jer On je i pravi Bog i pravi čovjek. U njemu je božanska i ljudska narav, božansko je neopozivo povezano s ljudskim. Stoga je Isus Krist Otkupitelj čovjeka. On je naš Spasitelj. To je posebnost i snaga Božića. Mi o Božiću ne slavimo bilo koje rođenje, nego rođenje utjelovljenog Sina Božjega. Tom se otajstvu danas klanjamo.

Što nam je došlo poručiti Dijete rođeno u Betlehemu, upitao je kardinal, istaknuvši da je Isus došao objaviti Istinu: „istinu o nama, o našem porijeklu, o smislu i cilju našega života“. Znajući da smo željni spoznaje, ali istodobno da se gubimo u raznim dezorijentiranostima, preplavljeni smo brojnim pitanjima s malo prihvatljivih odgovora. Božji Sin dolazi da nas prosvijetli, da nam poruči što je potrebno znati o početku, razlogu i smislu našega života. Na temelju božićnog svjetla, znamo koje je naše poslanje u svijetu: uzvratiti Božjoj dobroti svojom ljubavlju prema Bogu te braći i sestrama. Naime, istinska ljubav ima svoj izvor u Bogu, u Božiću. I mi smo pozvani odgovoriti na otajstvo Božića, po uzoru na Boga koji nas je prvi uzljubio. Pozvani smo ljubiti jer Bog je prvi u ljubavi prema nama, naglasio je kardinal.

Kazao je kako prosvijetljeni Svjetlom istinskim koje prosvjetljuje svakog čovjeka (Iv 1,9), znamo da nismo slučajno upali u avanturu postojanja, već smo plod Božje ljubavi i Božjega plana spasenja. Mi smo miljenici Božji, jer nas je Bog prvi ljubio. Svima nam je ponuđena Božja ljubav. To je neprolazno otajstvo Božića.

I na kraju, što nam je Sin Božji darovao? Najradosniji dar Božića, nastavio je kardinal, sveti evanđelist Ivan ovako obznanjuje: A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga (Iv 1, 12-13). Ovo je srž božićnog otajstva, to je pravi razlog našega slavlja i božićnog blagdana. Mi po Božiću postajemo Božji, sinovi i kćeri u Isusu Kristu. Zbog toga Boga smijemo zvati Ocem, a mi se zovemo i jesmo djeca Božja, braća i sestre u Isusu rođenom u Betlehemu. To je dar Božića, zbog njega Božić traje i uvijek iznova otkriva Božju novost i našu potrebu za Bogom. Za sebe si nas stvorio, o Bože, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, poručuje nam veliki Augustin, rekao je kardinal Bozanić, a izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prije završnog blagoslova kardinal je izrazio radost što su božićnoj misi nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa svojim ministrima, koji su, kako je rekao nadbiskup, kao vjernici i predstavnici hrvatskih vlasti time iskazali poštovanje prema hrvatskim građanima, donosi IKA…

L.K.

Najnovije

Svi smo mi klečavci – samo su neki 2 u 1 kmečavci i klečavci

General Željko Glasnović na svom facebook profilu prenio je objavu Anite Plazibat koju prenosimo u cijelosti: "Svi smo mi klečavci - samo su neki 2...

Program Rodnih studija vraćen na dodatno usklađivanje

Tema osnivanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu - dobila je svoj nastavak. Prema tumačenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih riječ je o novom studiju...

Thompson će 8. kolovoza održati prvi samostalni koncert nakon dvije godine

Foto:Facebook   Stigla je važna vijest za sve obožavatelje Marka Perkovića Thompsona. Nakon pune dvije godine održat će samostalni koncert na stadionu Gospin dolac u Imotskom....

Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob DP-a i ljevice

Foto:HRT/Screenshot   Uoči ljetne saborske stanke zaoštrio se sukob između DP-a i ljevice oko pitanja roda. Jesu li ugrožena prava molitelja na trgovima ili pak oni...

Split nazvao vrtić po partizanki koju su ubili Nijemci, DP-ovci šokirani

Foto:Facebook   Grad  Split odlučio je promijeniti ime vrtića na Marjanu. Dosadašnje ime Tamarin odlazi u povijest, a djeca će od jeseni pohađati Dječji vrtić Palmina,...