Kardinal Bozanić u božićnoj poruci: Žao mi je moga hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva, zbog svega što proživljava…

Posebno izdvaja ljude za koje kaže da manipuliraju društvom, natječući se u isticanju što više zla i pogrešnog smjera, tako da više zanimanja privlači ono što je loše, a manje ostvareno dobro i vijesti o tom dobru...

foto/fah

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u srijedu je uputio božićnu poruku vjernicima u kojoj je upozorio na opasnost ozračja beznadnosti u hrvatskom društvu, manipulacije ljudima, rastakanje samopoštovanja i nacionalnog identiteta, te pozvao na “povratak dobru”.

Žao mi je moga hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva, zbog svega što proživljava, kojemu se vještim manipuliranjem činjenicama rastače samopoštovanje i zdravo pouzdanje, guši se i umrtvljuje zdravi ponos, piše Bozanić u božićnoj poruci vjernicima naslovljenoj “Savez u dobru”.

Upozorava da se u hrvatskom društvu dominantno potiče razočaranje i naglašava nepovjerenje, ističu se pojedini slučajevi u službi zla, umjesto zauzimanja za jačanje pravila i sustava vrijednosti.

Cilj je, kaže, narušiti “ljepotu i vrijednost braka, obitelji, naroda, domovine, ljudskoga života od začeća do naravne smrti…”.

Posebno izdvaja ljude za koje kaže da manipuliraju društvom, natječući se u isticanju što više zla i pogrešnog smjera, tako da više zanimanja privlači ono što je loše, a manje ostvareno dobro i vijesti o tom dobru.

Takav pristup, smatra kardinal, pokreće složene procese rastakanja hrvatskoga identiteta, s posljedicama koje nisu do kraja sagledive, ali je njihova štetnost itekako vidljiva.

Bozanić kaže kako je svjestan da će njegove riječi pojedinci tumačiti kao pretjerivanje, no smatra važnim upozoriti na opasnost stvaranja “ozračja beznadnosti koje nas zatvara u bezvoljnost”.

Stoga ističe dragocjenost božićnog vremena, vrijednosti dobra, velikodušnosti, zalaganja koje seže dalje od prolazne koristi i ciljeva.

“Božić daje prostora za otkrivanje ljudi koji teže prema dobru, susretima i zajedništvu. I u novije smo vrijeme bili svjedoci koliko je važno čuvati i njegovati dušu naroda koja se u svojim prosudbama ne vara, koja nosi spremnost za nesebičnost, za opraštanje, za traženje oproštenja; u kojoj postoji otvorenost za dobro i za novi početak”, navodi Bozanić i poziva vjernike na izgradnju “savezništva u dobru”, zajedništva i suradnje.

U tome, kaže, treba krenuti od ljudi koji daruju ljubav, žrtvuju se za druge i zalažu za istinu, brinu za potrebite te brane dostojanstvo ljudskoga života, počevši od hrabrih roditelja i medicinskoga osoblja, preko znanstvenika i političara, do dragovoljaca na raznim područjima.Hina

G.S.