Kardinal Puljić Na svetkovinu Duhova u katedrali Srca Isusova u Sarajevu – „Nema goreg osjećaja od toga kada čovjeka, unatoč zdravim očima i danjem svjetlu, zahvati unutarnja tama“

„Crkvu, koja se rodila po krvi, smrti i uskrsnuću Kristovu, Duh Sveti učinio je prisutnom u svijetu… Mi smo ta Crkva“, istaknuo je kardinal Puljić...

BK BIH

Na svetkovinu Duhova, 9. lipnja, svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je vrhbosanski je nadbiskup kardinal Vinko Puljić…

Prije početka mise u predvorju katedrale kardinala Puljića prigodnom recitacijom pozdravili su prvopričesnici i krizmanici sarajevske katedralne župe i njihov župnik preč. Mato Majić, koji je kardinalu Puljiću i okupljenoj zajednici predstavio troje prvopričesnika i petero krizmanika koje je također pripravljala župnikova suradnica Školska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije Ljubica Stjepanović. Uslijedila je svečana procesija nakon koje je župnik Majić pozdravio i sve okupljene.

Kardinal Puljić u propovijedi je istaknuo da Duh Sveti čisti čovjekovu nutrinu od svake prljavštine i ispunja čistim Duhom. Pojašnjavajući simboliku ognjenih jezika i silaska Duha Svetoga podsjetio je na teške ratne dane kada nije bilo grijanja i kada su mnogi bili primorani podnositi hladnoću i studen. „Koliko je u tim danima značila vatra koja grije. Tada smo osjetili koliko grijanje znači“, kazao je kardinal Puljić.

„Duh Sveti grije ljudsko srce i dušu toplinom Božje milosti… Vatra daje svjetlo. U tome je simbolika, jer Duh Sveti čovjeku daje svjetlo“, rekao je kardinal te dodao da nema goreg osjećaja od toga kada čovjeka, unatoč zdravim očima i danjem svjetlu, zahvati unutarnja tama. „Ono što su apostoli doživjeli na Pedesetnicu, doživljavamo i mi danas. Crkva dijeli sakramente i kroz vidljive znakove daje se nevidljiva milost“, kazao je kardinal Puljić, ističući da je živi Isus dolazi u euharistiji i da je On rekao: Ovo je tijelo moje. Potaknuo je prvopričesnike i sve okupljene da kod svakog primanja pričesti budu svjesni veličine i ljepote toga divnog dara po kojem u svoje srce udomljuju najvećega nebeskog gosta. Pozvao je vjernike da Isusa udome i s Isusom prijateljuju.

Krizmanike je kardinal Puljić podsjetio da su po krštenju postali hram Duha Svetoga i djeca Božja. To je i znak kršćanske zrelosti kada krizmanici postaju odgovorni vjernici koji žive svoju vjeru. Dodao je da primaju sedam darova Duha Svetoga koji su posijani u njihova srca te da njihov rast ovisi od toga koliko će svaki od njih biti spreman surađivati s Duhom Svetim. Podsjetio je da su se na Duhove strčali ljudi iz različitih naroda i različitih zemalja te slušali kako apostoli naviještaju divna djela Božja te potaknuo krizmanike i sve okupljene da slave Boga na svom jeziku.

„Crkvu, koja se rodila po krvi, smrti i uskrsnuću Kristovu, Duh Sveti učinio je prisutnom u svijetu… Mi smo ta Crkva“, istaknuo je kardinal Puljić.

Sve je potaknuo da ojačaju u toj vjeri i da ta vjera uhvati korijenje u svakom vjerničkom srcu te ono bude ispunjeno Duhom Svetim.

Nakon propovijedi uslijedila je podjela svete potvrde. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su prvopričesnici i krizmanici te njihovi roditelji i kumovi. Kardinal Puljić podijelio je pričest prvopričesnicima i krizmanicima. Nakon mise, fotografiranja i čestitanja, u katedralnom župnom uredu podijeljene su prigodne uspomene krizmanicima i prvopričesnicima, javlja BK-BiH..

L.K.