Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kardinal Puljić predstavio knjigu našeg novinara Josipa Milića

Predstavljanje knjige ”Ljubite jedni druge”, autora Josipa Milića upriličeno je sinoć u Napretkovom klubu ”Lira” u Sarajevu.

 

O knjizi su govorili kardinal u miru Vinko Puljić, duhovnik Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetome (KKODS BiH) fra Tomislav Jelić i koordinator KKODS BiH Mirko Puđa.

Predstavljajući Milićevu knjigu kardinal u miru Vinko Puljić je kazao da je,  kad je vidio što je autor sve iščitao kako bi napisao ovu knjigu,  shvatio kako ta knjiga nije površan rad već ozbiljan studijski rad.

Čestitao mu je što je imao hrabrosti upravo ta delikatna područja karizmatskog pokreta, koji u crkvi često puta bude kritiziran, dotaknuo, obrazložio i uprisutnio.

Smatra kako ova knjiga može mnogima pomoći da prvo upoznaju razvoj gibanja karizmatskih pokreta, na neki način duhovne obnove, a upravo kroz to otkriju dostojanstvo ljubavi i veličinu obnove čovječanstva kroz tu ljubav, objavila je Fena.

Kardinal Puljić navodi kako autor u uvodu konstatira da su teška vremena uvijek rađala velikane.

– Nadalje, Milić donosi tvrdnju kako, vjerojatno od postanka kršćanstva, nije bila izraženija mlakost kršćana te kako se kršćanstvo se nalazi u defenzivi. Nažalost moram se složiti s ovim. Iako je Isus prije 2000 godina ostavio zapovijed: ”Ljubite jedni druge”, a pisac veli: ”Ne ljubimo jer u djetinjstvu nismo primili ljubav. Ono što nemamo ne možemo dijeliti – kazao je kardinal u miru Puljić.

Po njegovim riječima, upravo autor Milić navodi u knjizi kako je ljubav ona koja izgrađuje, a da smo svjesni  da nam je ozračje nabijeno mržnjom i isključivošću.

– To iskustvo ljubavi ide iz obitelji, ali mnogi tu ljubav ne iskuse u obitelji već u vjeri dožive da ih Bog ljubi i takvi imaju hrabrost ljubavi jer za ljubav se traži hrabrost – kazao je Puljić ističući kako je u ovim teškim i ozbiljnim vremenima svima potrebno darivanje, nesebičnost i žrtvovanje.

– Ovo su teška vremena, ali su i ozbiljna vremena. U svakom vremenu bilo je onih koji su proročki razbijali taj beton sebičnosti, mržnje i oholosti. Danas je zavladala, kako Milić kaže, jedna učmalost, mlakost i zato je potrebno pomoći ljudima da što manje kukamo, a što više se ostvarujemo kroz ljubav – poručio je kardinal Puljić.

Autor knjige Josip Milić kazao  je kako je spomenuta knjiga odgovor na teška vremena u kojima živimo u svijetu poremećenih vrjednota, frustracija i tjeskoba svake, u društvu nagrizenom od mržnje i laži, i konačno u svijetu željnom mira.

Knjiga je nastajala deset godina.

– Ona je plod mojih izlaganja u molitvenoj zajednici koju je vodio fra Tomislav Jelić negdje 2012. godine. Dobio sam zadaće da obradim teme koje su onako malo filozofski-teološko na sredini, obradio sam ih nakon puno čitanja i istraživanja Biblije, katekizma Katoličke crkve, spisima papa, a posebno Benedikta XVI čiji su spisi epohalni te svjetski priznatih karizmatika – pojasnio je Milić.

Inače, Josip Milić je profesor filozofije i radi  u dvije gimnazije u  Mostaru i  predsjednik je Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...