KAROLINA V. KRIŠTO: Medijska hajka na komemoraciju u Bleiburgu naručena je iz Hrvatske

Politika šuti; međutim ostaju ovi zapisi s HRT-a koji jasno dokazuju manipulacije i iskrivljavanje istine. A istina uvijek na kraju pobijedi...

foto/screenshot

Pojedini austrijski mediji već drugu godinu provode hajku protiv komemoracije u Bleiburgu. O tome je u svom političkom komentaru na HRT 1 govorila Karolina Vidović Krišto.

“Der Standard” piše o zakonskim mjerama vezanima uz isticanje ustaških znački i simbola. Međutim, ključan je transparent vidljiv na fotografiji tog članka – na njemačkom je jeziku napisano: hrvatski komunisti i dan danas progone vlastiti narod.

Vidović Krišto je istaknula kako se ova poruka može povezati s tezom koju smo mogli ovih dana čuti u hrvatskom medijskom prostoru, da je ta hajka pokrenuta iz Hrvatske.

Der Kurier komemoraciju u Bleiburgu naziva najvećim okupljanjem fašista u Europi.

Svetu misu i okupljanje u znak sjećanja na najtragičniju točku hrvatske povijesti, na masovno ubijanje hrvatskog puka, uključujući žene, djecu, ranjenike i vojnike, bez suđenja, takvo okupljanje nazivati fašističkim potpuno je suludo.

A krenulo je lani, kada su, podsjeća Vidović Krišto, austrijske vlasti i mediji objavili da su na skupu od oko 10 tisuća ljudi zabilježena tri prekršaja.

Tada je taj isti Kurier uz naslov “Komemorativno okupljanje, vlasti nemoćne” istaknuo fotografiju čovjeka koji salutira Hitlerovim pozdravom. Međutim, ta fotografija nema nikakve veze ni s Bleiburgom, ni s Hrvatskom. Tek puno niže u tekstu navodi se kako je to fotografija s nekog potpuno drugog skupa, okupljanja austrijskih vozača VW-a GTI.

Riječ je o klasičnoj medijskoj manipulaciji i hajki, a hrvatske vlasti nisu reagirale ni lani, ne reagiraju ni danas. Vidović Krišto je na ove opasne i duboko štetne pojave po Hrvatsku upozoravala i lani, upozorila je i ove godine.

Politika šuti; međutim ostaju ovi zapisi s HRT-a koji jasno dokazuju manipulacije i iskrivljavanje istine. A istina uvijek na kraju pobijedi.

Željko Maršić Zenga

Comments are closed.