Karta vatrene stihije: Gori od Hvara do Velebita…

Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana), koji su dojavljani sinoć oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Benkovca, Biograda, DIP Split, DIP Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije ...

DUSZ

Požari opet haraju Dalmacijom. Stanje je najteže kod Benkovca gdje gori na nekoliko lokacija. Gorjelo je na Hvaru, a požaar je zabilježen i u Kistanju.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je lokacije na kojima su trenutno aktivni požari:

Zadarska županija

  • Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.
  • Aktivan je požar na lokaciji Turanj kod Sv. Filip i Jakov, za koji je dojava zaprimljena 20. kolovoza u 19:50 h. Na terenu su pripadnici JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Galovac te 3 Canadaira i 4 AirTtractor.

Splitsko – dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina (Crivac – Čavoglave) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji se je kasnije proširio i prema drugim mjestima i zaseocima te na područje Šibensko-kninske županije, povremeno se aktivira, ali je pod nadzorom gasitelja. Dežurstvo na požarištu obavljaju pripadnici DVD-a Ružić (4 vatrogasca s dva vatrogasna vozila).
  • Aktivan je požar na otoku Hvar, rt Kabal kod Starog Grada (gusta borova šuma), za kojeg je dojava zaprimljena danas u 11:15 sati. Na terenu su snage s otoka Hvara, a na gašenje su upućena 3 Canadaira (preusmjereno sa Zadarskog područja) i 2 helikoptera.

Šibensko – kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, povremeno se aktivira, ali ne ugrožava naselja. Na požarištu su vatrogasci iz JVP Drniš i Knin, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe – odjela Šibenik te DVD-a Promina, Biskupija, Pirovac, Drniš – ukupno 24 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila.

Ličko – senjska županija

  • Požar na lokaciji Jablanac, Starčevića Podi, za kojeg je dojava zaprimljena 18. kolovoza u 6:45 sati, aktivan je na južnom dijelu prema Alanu. Na požarištu su vatrogasci iz DVD-a Krasno i Sveti Juraj.
    I.V.