KATA: “Zabrana cajki desničarska malograđanština i snobizam”; pročitajte što misle ostali političari!

cajka
cajka

Pljušte reakcije na zabranu koncerta “narodnjaka” u Puli: Nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić odbio iznajmiti gradsku dvoranu za koncert “cajki”, organizatori su odlučili preseliti koncert u Osijek, ali i tamo su dobili – odbijenicu od lokalnih HDZ-ovih vlasti.

Podsjetimo, organizator otkazanog koncerta je medijima javio kako je grad Pula zabranio najavljeni i uglavnom rasprodani koncert narodnjaka, rekavši da mu je poručio “da ne želi srpska smeća u svom gradu”, da mu je “je*ao srpsku mater” i da je pritom “bio potpuno pijan”. Na to je odgovorio gradonačelnik Zoričić, rekavši kako on uopće ne pije i ne vrijeđa ljude po nacionalnoj osnovi, kazavši: Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za ovaj događaj na vrijeme nismo znali ni resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade ni ja, inače bih odluku donio ranije. Vijest je do mene došla u trenutku kada se u Istarskom narodnom kazalištu obilježava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sjećanje na Nella Milottija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada te europsku i mediteransku Pulu”.

Dodao je i kako je njegova dužnost biti otvoren prema svima, a u javnom prostoru će dok sam on gradonačelnik promovirati i čuvati identitet građanske, europske i mediteranske Pule sa svim njezinim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrijednostima. “Smatram da imamo pravo biti selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima”, naveo je. Najavio je i tužbu protiv organizatora zbog klevete. “Ako su to napisali u priopćenju, to je za ozbiljnu tužbu. To je neukusno. Ja imam sve poruke sačuvane s organizatorima, nikad tako nisam ni s kim komunicirao”, poručio je Zoričić.

Organizatori su najavili preseljenje u Osijek, u kom je na vlasti HDZ, ali i tamo su dobili – odbijenicu: “Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture, koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.

Osijek je također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti”, napisao je gradonačelnik Ivan Radić. “Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo.

Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka”.

Na to su se osvrnuli brojni političari i javne osobe, a mi bismo izdvojili Katarinu Peović, koja je poručila putem Facebooka:

“Turbofolk je glazbeni pravac koji ima svoju publiku, isto kao i rock, metal, punk, trap, pop, jazz i mnogi drugi. Zabranjivati izvođenje turbofolka je ništa drugo nego desničarska malograđanština i besmisleni kulturni snobizam koji se želi prodati pod prosvjetiteljski karakter”.

Ministrica kulture pak misli drukčije: “Gradovi imaju pravo odlučivati o tome kave će sadržaje dozvoliti u javnim prostorima, rekla je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je odluku Pule i Osijeka o zabrani koncerata folk glazbe u gradskim dvoranama ocijenila normalnom, prirodnom i očekivanom”.

Svoj komentar dao je i riječki glazbenik Dražen Turina Šajeta (51). “Stari su zabranili Thompsona, ovi novi cajke, a ljetos su ukinuli i Rocktaratu (rock)… Kad je klasična glazba na redu? Zna se ča”, zapitao se Šajeta na Twitteru.

Ističući kako se “o ukusima ne raspravlja, a zabrana otvara druga pitanja”, o zabranjenom koncertu u pulskome Domu sportova oglasio se i pulski SDP, ocjenjujući kako u tom slučaju ne može biti za zabranu. No zaboravili su, također, da je IDS, s kojim su bili u koaliciji, zabranjivao – Thompsona u Puli! Odnosno: Nije mu htio ustupiti gradski prostor.

“Danas se s jednom zabranom možete poistovjetiti jer vam odgovara, ali već sutra možete baš vi biti pogođeni nekom drugom zabranom koja obuhvaća vama omiljenog glazbenog izvođača”, ističu u SDP-u i dodaju kako ih zanima “postoji li kakva odluka gradonačelnika o zabrani izvođenja pojedine glazbe i održavanju glazbenih manifestacija s kojom oni nisu upoznati”.

Također ističu kako “zabrana koja je izrečena u kontekstu javnih prostora otvara pitanje hoće li onda komunalni redari kažnjavati ljude na ulici ako puštaju ‘nepoželjnu’ vrstu glazbe”.

Na kraju, hrvatski predsjednik Zoran Milanović protivi se “zabrani” turbo-folk muzike u Puli i Osijeku (podsjetimo, ne radi se o zabrani, već o odluci da im se ne iznajmi prostor grada): – Ja ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje, ali je ne bih zabranio – pojasnio je Milanović, prenose hrvatski mediji.

– Publiku imaju – pa pola HDZ-a to sluša – istakao je predsjednik Hrvatske.