KATAKLIZMA ZBOG TUČE: ‘Kugle su bile veličine naranče. Pogodila me i odmah je prsnula krv. Sve nam je sravnjeno sa zemljom’ ko da su padale granate…

Ovo je stvarno katastrofa. Mjerio sam kugle leda koje su se sručile na nas, bile su kao boćarske kugle. Kad je to krenulo, i sam sam izletio spašavati automobil, ali je bilo preopasno...

facbooke

Jako nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je u utorak Gorski kotar, a u Brod Moravicama već zbrajaju štetu

Veliki komadi leda padali su čak sat vremena, a onda je još toliko lijevala kiša, javljaju mještani. Tomislavu Crnkoviću iz Brod Moravica tuča je prvo uništila krov, a onda mu je i 40 centimetara vode ušlo u podrum. U njegovoj općini čekaju proglašenje elementarne nepogode. Osiguranje tek treba procijeniti štetu koju treba zbrojiti i na području cijele općine, javlja Dnevnik.hr.

Velike štete u poljoprivredi

Načelnik općine Dragan Crnković cijeli je dan proveo na terenu. Najvažnije mu je to što, na sreću, nitko nije ozlijeđen, ali šteta je velika: “Ovo je stvarno katastrofa. Mjerio sam kugle leda koje su se sručile na nas, bile su kao boćarske kugle. Kad je to krenulo, i sam sam izletio spašavati automobil, ali je bilo preopasno. Šteta se danas tek procjenjuje, ali sve je sravnjeno sa zemljom. Potučeni su krumpiri, trešnje, krovišta, automobili, ma sve. Kataklizma.”

Zbog jakog nevremena i vatrogasci su imali pune ruke posla. U jednu kuću u Delnicama sinoć je udario grom te je zapalio. Zapovjednik JVP-a Delnice Dražen Rački kaže kako nisu imali mnogo posla s ispumpavanjima podruma, ali i da ne pamti baš da je led tako razbijao krovove.

Tuča je padala sat vremena

Portal Neverin.hr prenio je svjedočanstvo Đorđa Dokmanovića objavljeno u Facebook grupi Goranske šanse. U tom se statusu vide razmjeri ove prirodne nepogode.

“Tuča je trajala više od sat vremena na Brod Moravačkom i Skradskom području, a u Moravicama 45 minuta. U našem selu su oštećeni automobili i razbijeno je staklo na susjedovu automobilu. Naše gospodarstvo je potpuno uništeno. Čak je i beton ispjeskaren”, svjedočio je Dokmanović.

Vrhunac toplinskog vala stiže u subotu

U Hrvatskoj će u četvrtak biti pretežno sunčano i vruće vrijeme, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ). U unutrašnjosti Istre i Gorskom kotaru poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu u prvom dijelu dana i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 29 i 34 Celzijeva stupnja. Što se tiče iduća tri dana, bit će pretežno sunčano i vruće, u subotu uz vrhunac toplinskog vala. U nedjelju poslijepodne na zapadu unutrašnjosti nestabilnije uz porast vjerojatnosti pljuskova i grmljavine. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu u petak i nedjelju do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak.

D.K.