Subota, 25. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Katalonski dužnosnici vratili se u urede, tužitelji najavljuju tužbe

Katalonski dužnosnici, među kojima predsjednik vlade Carles Puigdemont, u ponedjeljak su se vratili u urede u Barceloni, prvog radnog dana nakon što ih je Madrid otpustio, dok je istodobno španjolsko državno odvjetništvo protiv njih najavilo podizanje optužnica.

Danas će tako tijekom dana biti testirano preuzimanje kontrole nad katalonskom administracijom koja se opire mjerama španjolske vlade, uvedenim u subotu.
Katalonski ‘ministar’ za teritorijalna pitanja Josep Rull objavio je na Twitteru fotografiju iz svog ureda uz riječi: “U uredu, obavljajući poslove koje mi je povjerio narod Katalonije”. On je jedan od dužnosnika koji je razvlašten dužnosti zbog proglašenja samostalne republike Katalonije prošli tjedan.
Stotine građana i novinara iščekuju ispred vladine zgrade hoće li izaći Puigdemont, koji je rano jutros također objavio fotografiju. Katalonska policija, s novim šefom, dobila je nalog nadgledati napuštanje ureda. Dužnosnici danas moraju iznijeti svoje stvari, u protivnome bi mogli biti izbačeni.
“Još uvijek čekamo što će se dogoditi”, rekao je jedan policajac na ulazu. Nekoliko kombija katalonske policije nalazi se uz zgradu. Aktivisti za nezavisnost istaknuli su katalonsku zastavu ispred ulaza, dok je nekoliko zagovornika španjolskog jedinstva postavilo svoju.
Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell, zagovornica nezavisnosti, otkazala je sastanak parlamenta najavljen za utorak. On je bio sazvan prije nego je u petak španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio vladu i sazvao nove parlamentarne izbore za 21. prosinca.
“Čujemo da se dužnosnici vraćaju u urede, zasad se sve odvija normalno”, rekao je Iñigo de la Serna, španjolski ministar zadužen za javne radove i transport, gostujući na španjolskoj javnoj televiziji RTVE. To je ministarstvo iz Madrida preuzelo nadležnost nad poslovima u Kataloniji. De la Serna je rekao da će u slučaju odbijanja izlaska iz ureda katalonski dužnosnici biti zakonski progonjeni zbog uzurpiranja javnih funkcija, čime im prijete zatvorske kazne u trajanju od tri godine.
U subotu su Puigdemont i potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras odbili prihvatiti smjenu iz Madrida te se i dalje smatraju legalno izabranim dužnosnicima. Španjolska vlada smijenila je i šefa katalonske policije, koji je odbio reagirati tijekom referenduma, te na njegovo mjesto postavila Ferrana Lopeza, čovjeka koji je ranije bio drugi čovjek katalonske policije. Španjolska vlada očekuje intervenciju katalonske policije bude li potrebno.
Državno odvjetništvo najavilo je podizanje optužnice protiv Puigdemonta, Junquerasa i Forcadell zbog “pobune, neposluha i malverzacija s javnim fondovima”. Po španjolskom pravosudnom sustavu zahtjev za podizanje optužnice treba razmotriti nadležni sudac.
U petak je katalonski parlament izglasao nezavisnost pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, a državno odvjetništvo tvrdi da su dužnosnici koristili javni novac za promicanje referenduma suprotnog španjolskom ustavu, a na kraju su ga i organizirali unatoč zabrani.H
A.K.

Najnovije

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...

Biblijska poruka 25.5.2024. (Kvatrena subota) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Iziđe božanski sijač

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13,1-9 Onoga dana Isus iziđe iz kuće i sjede uz more. I nagrnu k njemu silan svijet te je morao ući u...

Pupovac: Glasanje o Odboru odgođeno dok se ne stišaju strasti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika saborskog Odbora za ljudska...

Sramotan istup vijećnice: ‘Neka ministar demografije bude Rom, nemaju problema s natalitetom’

Foto:Klikni.hr   Vijećnica Vrbanić je predložila da ministra demografije bude iz redova romske nacionalne manjine, s obzirom da 'oni (Romi) nemaju problema s natalitetom'. Koordinacija vijeća i...