Katalonski predsjednik optužuje kralja da ignorira Katalonce, založio se za posredovanje

"On hotimice ignorira Katalonce koji su bili žrtve policijskog nasilja koje je osupnulo polovicu svijeta", predbacio je Puigdemont nakon što Filip VI. nije spomenuo ranjene tijekom policijske intervencije na referendumu u nedjelju...

"Kralj je preuzeo govor i politike vlade premijera Mariana Rajoya koji su bili katastrofalni za Kataloniju

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont je optužio u srijedu španjolskog kralja Filipa VI. da je namjerno ignorirao milijune Katalonaca osudivši njihove težnje za neovisnosti te da se založe za posredovanje kako bi se pronašao način rješenja katalanske krize, ali da ga španjolska vlada nije prihvatila.

“Kralj je preuzeo govor i politike vlade premijera Mariana Rajoya koji su bili katastrofalni za Kataloniju i namjerno ignorira milijune Katalonaca koji ne razmišljaju poput njih”, rekao je predsjednik te regije na sjeveroistoku Španjolske u televizijski prenošenom govoru..

On je prihvatio neprikladnu ulogu, onoga koji pokušava pripremiti terern za odluke koje španjolska vlada već dugo priprema, kako bi uništio težnje neovisnosti katalonskog naroda”, dodao je.

Puigdemont je rekao da je primio nekoliko ponuda posredovanja za rješenje sukoba s Madridom i optužio je španjolsku vladu da nije prihvatila niti jednu.

“Ovaj trenutak traži posredovanje. Primili smo različite ponude zadnjih sati i primit ćemo ih još. Svi oni znaju da sam spreman započeti proces posredovanja”, rekao je

Kralj Filip VI. je u utorak navečer izjavio da država mora osigurati ustavni poredak od katalonskih čelnika koji namjeravaju ilegalno proglasiti nezavisnost.

“Poruku koju je šef države želio uputiti dijelu stanovništva, mi ne može prihvatiti”, istaknuo je Puigdemont.

“On hotimice ignorira Katalonce koji su bili žrtve policijskog nasilja koje je osupnulo polovicu svijeta”, predbacio je Puigdemont nakon što Filip VI. nije spomenuo ranjene tijekom policijske intervencije na referendumu u nedjelju.

Obrativši se izravno kralju, on je na katalonskom rekao da je kralj razočarao mnoge u Kataloniji koji su ga cijenili.

Puigdemont je izjavio da kralj duguje svoju krunu građanima i da mu ustav dodjeljuje ulogu posrednika koju on nije ni ukojem trenutku preuzeo.