KATARINA KOTROMANIĆ-KOSAČA, POSLJEDNJA BOSANSKA KRALJICA (1424.-1478.)Srba tada u Bosni i Hercegovini nije ni bilo.

Umrla je na glasu svetosti u Rimu, 25. listopada 1478. godine, i pokopana u rimskoj crkvi Ara Coeli, gdje se može vidjeti nadgrobna ploča. U svojoj oporuci je napisala, između ostalog: "... a Bosansko kraljevstvo, ako se moja djeca ne vrate u krilo Katoličke Crkve, ostavljam, po primjeru na svoga pradjeda Đurđa Balšića i po vlastitu osjećaju da je tako najbolje i najsvrhovitije - Svetoj Stolici..."...

Dakle, mi Hrvati katolici jedini smo pravi baštinici i sljednici posljednje bosanske kraljice i njezine tada okupirane države Bosne i Hercegovine.

Katarina Kotromanić Kosača (1424. – 1478.) bila je posljednja bosanska kraljica, kći Stjepana Vukčića Kosače – Hercega Stjepana, vladara Hercegovine, žena bosanskoga kralja Tomaša, pomajka posljednjega bosanskoga kralja, Stjepana Tomaševića, i majka dvoje djece, Žigmunda i Katarine…

Njezinu djecu su odveli turski osvajači Bosne 1463. godine, nakon zarobljavanja i ubojstva, kod Jajca, kralja Stjepana Tomaševića. Djeca su joj islamizirana i nikada ih više nije vidjela.

Ostatak života je provela u Rimu, pod zaštitom Svete Stolice. Bila je prognanica, velika patnica, franjevačka trećoredica i moliteljica za spas svoje djece i domovine joj Bosne i Hercegovine.

Umrla je na glasu svetosti u Rimu, 25. listopada 1478. godine, i pokopana u rimskoj crkvi Ara Coeli, gdje se može vidjeti nadgrobna ploča. U svojoj oporuci je napisala, između ostalog: “… a Bosansko kraljevstvo, ako se moja djeca ne vrate u krilo Katoličke Crkve, ostavljam, po primjeru na svoga pradjeda Đurđa Balšića i po vlastitu osjećaju da je tako najbolje i najsvrhovitije – Svetoj Stolici…”.
Neka nam naša posljednja kraljica, blažena Katarina Kotromanić-Kosača, bude uzor u ljubavi, dostojanstvu, svetosti i molitvi za svoj rod i narod, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Hrvatsku i cijelu nam hrvatsku domovinu.

Današnji baštinici kraljice Katarine

Upitajmo se tko su u suvremenoj Bosni i Hercegovini baštinici i duhovni sljednici posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosače? To su očito i jedino današnji Hrvati katolici, uvijek proganjan, pa i danas izložen nepravdi, te zbog toga najmalobrojniji najugroženiji narod u svojoj izvornoj zavičajnoj domovini Bosni i Hercegovini.

Najbrojniji narod, muslimani-bošnjaci, nažalost nisu baštinici ni sljednici posljednje bosanske kraljice, jer oni, u svome velikome dijelu, preko 500 godina nakon njezine smrti, slave ondašnjeg okupatora, Turke Osmanlije, čijim se baštinicima i sljednicima osjećaju, veličajući osmanlijske potomke, današnje Turke Erdoganlije, čiju zaštitu prihvaćaju, jer je Alija Izetbegović Bosnu i Hercegovinu neovlašteno u amanet ostavio Turcima. Znači, Turke Osmanlije oni drže ne okupatorima Bosne i Hercegovine, nego osloboditeljima od svoga kršćanstva i svoje kršćanske kraljice Katarine, koja je svoju Bosnu i Hercegovinu ostavila Papi, poglavaru rimokatoličke vjere.

Srba tada u Bosni i Hercegovini nije ni bilo.

Dakle, mi Hrvati katolici jedini smo pravi baštinici i slijednici posljednje bosanske kraljice i njezine tada okupirane države Bosne i Hercegovine.

Autor / Dr. Ružica Ćavar,
počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj,
počasna članica Društva “Hrvatska žena” – središnjica i
Društva “Hrvatska žena – Katarina Kotromanić Kosača”

KATARINA KOTROMANIĆ-KOSAČA, POSLJEDNJA BOSANSKA KRALJICA (1424.-1478.)