Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

KATASTROFA: CIJELA VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA OGORČENA: Ministrica Divjak nam želi ukinuti sve područne škole…Na ovo bi morao reagirati i predsjednik Vlade RH!

I vrapcima na grani je već postalo jasno da je Andrej Plenković dajući potpunu političku slobodu HNS-u i ministrici koja potječe iz te stranke, o čemu je u više navrata pisao Braniteljski portal da je Plenković dao potpunu političku slobodu u reformi školstva, kurikulu i tzv “školi za život”što smo odmah zajedno sa našim znanstvenim timom nazvali velikim promašajem ili “poncijevsko pranje ruku Plenkovića” od možebitnih loših događanja u toj reformi, koja je odmah mirisala na nešto sasvim drugo a što se danas i te kako vidi…

Ovih dana svjedočimo tom sa kolikim smo pravom i pravovaljano izvještavali svekoliku hrvatsku javnost o perfidnim igrama Blaženke Divjak i Ivana Vrdoljaka koji su manipulacijama , a sve u svrhu promocije svoje marginalne strančice koja jedva ima oko 2% na izborima, ali kao takova zauzima nekoliko jako bitnih resornih ministarstava te se kao jalova strančica na političkom bojnom polju u Hrvatskoj sad poigrava izmišljenim terminima koje ni oni ne znaju pojasniti,a sve na štetu hrvatskih učenika, nastavnika, profesora i hrvatskog školstva u cijelosti. No , da bi stvar bila jasnija, važno je napomenuti da je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković dao potpunu političku slobodu Ivanu Vrdoljaku i ministrici Blaženki Divjak u reformi školstva u Hrvatskoj te je kao takav suodgovoran u svim loše donešenim odlukama Blaženke Divjak i svih koji sudjeluju u ovim perfidnim igrama oko školstva u Hrvatskoj. Radovan Fucks kojeg je Andrej Plenković postavio kao čovjeka koji će “nadgledati reformu”je već davno svojom izjavom da on ne može ništa zapovjediti Blaženki Divjak niti ona njemu, bio posve jasan da je on u cijeloj ovoj igri samo sporedna figura da bi se nekako zadovoljila forma.

Vukovarsko srijemska županija ogorčena ministricom Divjak 

U vukovarskoj palači Srijem održana je koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, a na dnevnom redu našao se Plan mreže osnovnih škola na području navedene županije. Oglasile se tim povodom v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić koja je pak izvijestila da Ministarstvo obrazovanja na čijem je čelu ministrica Blaženka Divjak provodi racionalizaciju škola, kojom se predviđa ukidanje osnovnih škola s manjim brojem učenika. Po tim kriterijima na vukovarskom području ukinulo bi se svih 37 područnih te 16 matičnih škola kloje imaju manje od 150 učenika,dok bi se o sudbini deset škola s manje od deset učenika još pregovaralo. Mustapić Karlić rekla je da je stav županije da se predložena ukidanja ne prihvate.

Prema novih kriterijima Mreže škola, Vukovarsko-srijemska županija mogla bi ostati bez ukupno 53 škole koje imaju manje od 150 učenika. To će biti konačni udarac životu mladih obitelji, kažu čelnici županije…

U Vukovarsko-srijemskoj županiji bi trebalo biti zatvoreno i ukinuto svih 37 područnih škola i 16 matičnih škola koje imaju manje od 150 učenika. Tako ispada prema mjerama koje provodi Ministarstvo obrazovanja za racionalizaciju škola kojom je predviđeno ukidanje osnovnih škola s manjim brojem učenika.

O sudbini 10 preostalih škola koje imaju manje od 300 učenika bi se pregovaralo. Upravo to je bila jedna od tema rasprave na održano koordinaciji svih slavonskih župana u Vukovaru. Njihovo nezadovoljstvo predviđenim mjerama bilo je veliko jer je svim županima jasno da bi zatvaranje područnih i matičnih škola zadalo konačni udarac životu mladih obitelji na selima.

‘Nikad nas nisu ni posjetili’

– Ne slažemo se sa ukidanjem područnih škola, a isto tako i matičnih škola. Imamo 37 područnih škola koje uistinu nisu rentabilne ni ekonomski opravdane, ali takve ustanove u tim malim mjestima su mahom uređene područne škole od 1. do 4. razreda koje zadovoljavaju sve uvjete i djeca ni po čemu nisu zakinuta a, osim toga, to su mala djeca i nije primjereno za njih da putuju u neku udaljenu školu. Takve male škole u malim mjestima izvor su kulturnog, društvenog, čak i sportskog života jer se u njima, kada nema nastave, trenira stolni tenis, folklor, mještani imaju sastanke. Ako to ukinemo i ono malo mladih što nam je ostalo, otići će – kazala je na sastanku Jadranka Mustapić-Karlić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Stav Vukovarske županije je da se takva predložena ukidanja i te mjere Ministarstva ne prihvate. Plan mreže osnovnih škola koji predlaže Ministarstvu rukovodi se striktno rentabilnosti škola i njihovoj ekonomskoj opravdanosti no, većinu tih škola nitko nikada iz Ministarstva nije posjetio i vidio koliko one i što znače zajednici u kojoj egzistiraju, nitko nije pitao roditelje te male školske djece koliko njima znači to što im djeca pohađaju područnu školu, umjesto neke udaljene 10 ili 20 kilometara.

Mustapić-Karlić je dodala kako se mreža škola treba definirati u roku od šest mjeseci ali da se radi o projektu o kojemu ovisi i cijela demografska slika slavonskih županija.

– Naše škole su dobro opremljene. Djeca u manjim školama nisu zakinuta i kod pripajanja s većim ne bi dobili bolje uvjete niti poboljšali rezultate učenika. Kod dodjela nagrada na državnim natjecanjima imamo djecu koja su izvrsna, a to znači da ona ne zaostaju od onih u većim sredinama – istaknula je Mustapić-Karlić.

Upisano čak 1100 učenika manje

Zabrinutost je izrazio i župan Božo Galić dodajući kako se demografska slika u županiji znatno mijenja, na gore, jer se iz godine u godinu u škole upisuje sve manje učenika. Početkom ove pedagoške godine u osnovne škole kojima je osnivač Županija upisano je čak 1100 učenika manje u odnosu na prošlu godinu.

Osječko-baranjska županija osnivač je 51 redovne osnovne škole, dok je grad Osijek osnivač svih osnovnih škola na području grada. Na području županije trenutno je 19 škola koje rade u jednoj smjeni, dok 32 škole rade u dvije smjene. Prema Planu mreže osnovnih škola koje je predložilo Ministarstvo, u svim školama bi se trebala uvesti jednosmjenska nastava što zapravo znači da bi se one u kojima to trenutno nije moguće, morale nadograditi.

– Procjene u kojim školama bismo trebali raditi nadogranju i preinake radile bi se nakon što Vlada donese odluku o načinu rješavanja jednosmjenske nastave, bilo da je to dogradnja ili izgradnja novog objekta. Problem bi mogle biti škole u urbanim sredinama gdje nema dovoljno prostora na parcelama u vlasništvu škole i nemoguć je otkup dodatnih parcela. Također imamo i nekoliko novosagrađenih škola koje su sada premale da bi se u njima održavala jednosmjenska nastava jer do sada nitko to nije tražio.

Sve te suglasnosti za izgradnju novih malih škola dalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja – kaže o drugom problemu novog Plana mreže osnovnih škola Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u Osječko-baranjskoj županiji dodajući kako zapravo Županije niti nemaju još konkretne smjernice oko toga što i kako vrednovati te kakve procjene izraditi.

A osim toga, žestoku reakciju na ovu odluku na svojem je facebook profilu iznio i prvi čovjek HSP AS Hrvoje Niče.

”U selima koje je prvo pregazio brutalni Domovinski rat, u selima u kojima više nema KUD-ova, nogometnih klubova, poštanskih ureda, dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa ni župnih ureda, gašenjem područnih škola doslovno se gasi svjetlo i šalje poruka onom malom preostalom broju stanovnika neka odsele, jer ova država na njih i njihovu djedovinu ne računa više!

Katastrofa je ove naše Hrvatske da se promjenom Vlade ili čak samo jednog običnog ministra mogu stvoriti nesagledivo katastrofalne posljedice na jedan sektor, ali i na cijelu jednu regiju! Što je iduće što možemo očekivati? Da ministar unutarnjih poslova kaže kako na istoku Hrvatske nema više dovoljno stanovništva pa treba povući i policiju s granice sa Srbijom?!?!

Može Vlada RH u Slavoniju donijeti 18 milijardi kuna, ali što im to vrijedi kada pojedini ministri sve čine da opuste ovaj kraj… U nekim drugim okolnostima čovjek bi možda i pronašao opravdanje u onom „ne zna ona da griješi“, ali kada ipak svi znamo kako je riječ o osobi koja dolazi iz krugova koji se jasno zalažu za migracije s istoka, onda je poruka što slijedi ovom kraju – svima jasna”, zaključio je Niče.

M.M./Braniteljski portal

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...