Kim Jong-un najavio božićni dar za Amerikance – odgovorila Bijela kuća…

Američki vojni zapovjednici upozoravaju kako bi se potez Sjeverne Koreje mogao odnositi na testiranje raketa dugog dometa...

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un održao je sastanak vrha Radničke stranke (na vlasti), prije nego krajem godine istekne ultimatum upućen Sjedinjenim Državama kojim ih se poziva da promijene stajalište u pregovorima o nuklearnom programu Pyongyanga, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA…

Ta plenarna sjednica stranke koja je počela u subotu, dolazi nakon intenzivnih nagađanja o tome da Pyongyang priprema ispitivanje interkontinentalnog projektila kao “božićni dar” Washingtonu.

Režim Kim Jong-una zadnjih je tjedana dao niz oštrih izjava i uputio je Washingtonu ultimatum koji istječe krajem godine. Zbog izostanka pomaka u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu Pyongyang je najavio “božićni dar”.

– Možda će to biti pristojan dar, možda neka lijepa vaza, a ne raketni pokus, našalio se u utorak na Floridi američki predsjednik Donald Trump koji nije htio otkriti kakav će biti američki odgovor na ispaljivanje sjevernokorejskog balističkog projektila dugog dometa koji bi bio prvi nakon 2017.

Kim je predsjedao sastankom svoje stranke na kojemu se razgovaralo o “jasnom, neovisnom i antiimperijalističkom” stajalištu, navodi KCNA. Sastanak stranačkog vrha događa se nakon prošlotjednog sastanka Kim Jong-una i dužnosnika na kojemu su se trebale ocijeniti mogućnosti jačanja vojnih kapaciteta režima. Službena sjevernokorejska agencija KCNA izvijestila je prošlog tjedna da je Kim sazvao sjednicu Glavnog vojnog odbora Radničke stranke. Kim Jong-un predsjeda tim odborom.

SAD će odgovoriti na svako sjevernokorejsko testiranje rakete

Washington će biti vrlo razočaran ako Sjeverna Koreja provede testiranje nuklearne rakete ili rakete velikog dometa te će kao najveća svjetska vojna i gospodarska sila na to odgovoriti, rekao je savjetnik Bijele kuće za sigurnost Robert O’Brien u razgovoru za ABC-jevu emisiju “This Week”.

Američki vojni zapovjednici upozoravaju kako bi se potez Sjeverne Koreje mogao odnositi na testiranje raketa dugog dometa, nešto što Pjongjang ne čini od 2017., otkad ne provodi ni testiranje nuklearnih bombi.

O’Brien je kazao kako su SAD i Sjeverna Koreja otvorili kanale komunikacije, no nije dao više detalja. Naglasio je da se Washington nada da će sjevernokorejski čelnik Kim održati svoja obećanja o denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Savjetnik Bijele kuće je podsjetio da je SAD i dalje najveća svjetska vojna sila s ogromnom gospodarskom moći i da time može stvoriti ogroman pritisak na azijsku državu, javljaju agencije.

T.H.