Kina svečanim mimohodom obilježila 90. obljetnicu osnutka svoje vojske

U govoru pred postrojenim vojnicima Xi Jinping je pozvao vojsku da bez odmaka slijedi "smjer" Kineske komunističke partije (PCC) i bude pripravna "pobijediti svakog potencijalnog neprijatelja"...

FOTO/FAH

Kina je u nedjelju velikim mimohodom obilježila 90. obljetnicu osnutka svoje vojske, koju je predsjednik Xi Jinping u svom govoru pozvao da služi komunističkoj stranci na vlasti.

Ispred govornice na kojoj je bio Xi Jinping, prošle su stotine vozila, oklopnjaka i raketa te tisuće vojnika, daleko od očiju javnosti, u velikoj vojnoj bazi Zhurihe, u Unutarnjoj Mongoliji, petstotinjak kilometara od Pekinga.

Strani mediji nisu bili pozvani da prate taj događaj koji je prenosila državna televizija.

Helikopteri su nadlijetali mimohod formirajući u zraku broj ’90’, a za njima su letjeli borbeni zrakoplovi.

U govoru pred postrojenim vojnicima Xi Jinping je pozvao vojsku da bez odmaka slijedi “smjer” Kineske komunističke partije (PCC) i bude pripravna “pobijediti svakog potencijalnog neprijatelja”.

“Mir ne vlada posvuda u svijetu i moramo ga sačuvati”, rekao je. “Više nego ikad u povijesti potrebna nam je snažna narodna vojska”.

Xi je usred mongolske stepe, po lijepom i sunčanom vremenu, izvršio pregled postrojba i više puta se obratio vojnicima riječima “Drugovi, naporno ste radili!” a oni su jednoglasno odgovarali “Služimo narodu!”

Na 19. kongresu PCC-a koji se održava na jesen, Xi treba dobiti još jedan petogodišnji mandat na dužnosti predsjednika države.

Kina ima najbrojniju vojsku na svijetu, s 2 milijuna ljudi.

Po proračunu je druga u svijetu, daleko iza Sjedinjenih Država, sa 143 milijarde eura planiranih za 2017., što je porast od 7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Peking je u travnju porinuo svoj drugi nosač zrakoplova i u Džibutiju otvorio svoju prvu vojnu bazu izvan zemlje.

Nedjeljnim mimohodom obilježava se 90 godina od osnutka kineske komunističke vojske 1927. koja je ušla u sukob sa snagama nacionalističke vlade na početku građanskog rata, koji se završio dolaskom komunističke stranke na vlast 1949. H

D.J.