Utorak, 16. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

KOD VUKOVARA pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata: Zašto i dalje ne znamo gdje su ostali?

Provedbom terenskih istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije kod Svinjarevaca u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije, navodi Ministarstvo branitelja, no zasad nije poznato o kojim je osobama riječ.

Iskapanja na ovome području provode se već nekoliko dana, a iz ministarstva za sada ne izlaze u javnost s brojem pronađenih posmrtnih ostataka.

Inače, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, pri čemu najveći broj žrtava, njih 513, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Posljednji put posmrtni ostaci dvije osobe su pronađeni na području Mirkovaca sredinom studenog 2022. godine. Također se radilo o ostacima koji potječu iz Domovinskog rata, a bili su prevezeni u Nacionalnu i memorijalnu bolnicu u Vukovaru.

Drugim riječima – pronalaženje žrtava Domovinskog rata stoji, a preživjeli članovi obitelji još uvijek čekaju da pokopaju muževe, očeve, sinove.

Iako je vlada Andreja Plenkovića više puta potvrđivala svoju predanost na traženju nestalih branitelja i civila, stvari stoje na mrtvoj točki. I iako je Vučiću u više navrata slana poruka od strane Hrvatske, obično nakon njegovih provokacija, kako Hrvatska očekuje od njega da pošalje lokacije na kojima se nalaze posmrtni ostaci, jer se pretpostavlja da Srbija uglavnom ima te podatke, od toga za sad nije bilo ništa, a nije bilo niti ozbiljnijeg diplomatskog pritiska na Srbiju da izvrši svoje obećanje dano još prilikom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prije pet godina.

Tada se spekuliralo da je taj poziv, zbog kojeg je Predsjednica trpjela žestoke kritike, došao nakon pritiska međunarodne zajednice, koja je uvidjevši pogoršanje odnosa Hrvatske i Srbije pokušala “izmiriti” ono što oni vide kao “dvije strane”, no posjet se pokazao kao – velika prevara, a jedina korist od njega je bila što je međunarodna zajednica imala prilike uvidjeti tko je problem.

Vučić je tada pred kamerama pokazivao hrpe dokumenata koje je donio, i koje su trebale pomoći razrješavanju sudbine nestalih, ali se brzo pokazalo da je to samo još jedna bizantinska spletka, da su dokumenti koje je donio oni koje je Hrvatska već – imala. Navodno je u Beograd telefonom samo kratko javio: “Jesam im ga…”

Naravno, treba postaviti i pitanje zna li netko iz krugova bliskih “koalicijskim partnerima” nešto o sudbini nestalih, ili će i dalje sve biti prepušteno manje – više slučajnim pronalascima ostataka stradalih u Domovinskom ratu. Ima tome gotovo tri godine kako je Plenković rekao kako “Traženje nestalih nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade”. Izgleda da i neće: Jer kad bi ih pronašli, to bi prestao biti prioritet. Kao i obnova – i ovo je prioritet, koji stoji na mjestu godinama i ništa se ne događa, niti itko poduzima bilo što ozbiljno u vezi toga.

Najveća sramota hrvatske države i vlasti je da 30 godina nije bilo dovoljno za pronalazak mrtvih heroja, i nedužnih civila, a stolicu vladajućima drži stranka koju su osnovali oni koji su to i skrivili.

Najnovije

MVEP: Prosvjedna nota Srbiji zbog fizičkog napada na državljane RH

Foto:MVEP   Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji u povodu teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. travnja u Pančevu,...

Australija: napad nožem na asirsku crkvu teroristički čin

Foto.Pixabay   Australska policija u utorak je priopćila da je napad nožem na biskupa asirske crkve i neke sljedbenike u Sydneyu bio teroristički čin motiviran navodnim...

Biblijska poruka 16.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isus – Ja sam kruh života

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,30-35 Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s...

SAD: Donji dom Kongresa glasat će odvojeno o pomoći Izraelu i Ukrajini

Foto:Pixabay   Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca...

Radić: Glas za MOST i ostale stranke proizašle iz krila DP-a bit će bačen glas, ali ne u smeće – to će biti glas...

Foto:Domovinski pokret   Kandidati Domovinskog pokreta IV. izborne jedinice, na čelu s Marijem Radićem na današnjoj konferenciji za medije pozvali su sve građane da u srijedu...