KoHOM protiv prijedloga UPUZ-a o poskupljenju participacije i uvođenju dodatnog osiguranja

Zahtjevi UPUZ-a, koji okuplja ravnatelje zdravstvenih ustanova, domova zdravlja i bolnica, izravni su udar na pacijente koji bi bili dovedeni u situaciju da se preko njihovih leđa prelamaju nagomilani dugovi i tuđe pogreške, ocjenjuje predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo...

foto/fah

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se u ponedjeljak prijedlozima Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) za poskupljenjem participacije, uvođenjem dodatnog osiguranja i promjenama u načinu rada liječnika primarne zaštite jer smatra kako se radi o izravnom udaru na pacijente.

“KoHOM se najoštrije protivi zahtjevima UPUZ-a za uključivanjem svih djelatnosti u sustav participacije (poput onkologije), ukidanjem limita participacije, uvođenjem dodatnog zdravstvenog osiguranja, ukidanjem dosadašnjeg načina rada obiteljskih liječnika, uvođenjem direktne HZZO-ove naplate u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i direktnim ulazom u bolničku zdravstvenu zaštitu bez preporuke liječnika primarne zdravstvene zaštite”, ističe se u priopćenju KoHOM-a.

Zahtjevi UPUZ-a, koji okuplja ravnatelje zdravstvenih ustanova, domova zdravlja i bolnica, izravni su udar na pacijente koji bi bili dovedeni u situaciju da se preko njihovih leđa prelamaju nagomilani dugovi i tuđe pogreške, ocjenjuje predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo.

Poslodavci u zdravstvu nisu predložili kako bolje organizirati liječenje u bolničkom sustavu kroz, primjerice, informatizaciju sustava, uvođenje kontrole rada i mogućnost nagrađivanja onih koji bolje i više rade, racionalizaciju poslovanja u vidu objedinjene bolničke nabave i tome slično. Naprotiv, predlažu se promjene u radu obiteljskih liječnika, iako su upravo oni najbolje organizirani dio zdravstvenog sustava kroz koji je zdravstvo pacijentima najdostupnije, ističe Krolo.

KoHOM podržava nacrt novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji izrađuje radna skupina Ministarstva zdravstva, u dijelu koji se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu jer ide ka poboljšanju postojećeg stanja.

Pacijenti su do sada imali pravo na sve usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti besplatno uz iskaznicu HZZO-a i po pravilima osiguravatelja. Novim zakonskim rješenjem pacijentima su uz iskaznicu HZZO-a ostale besplatne usluge liječnika, a proširena su im prava i na dostupnost fizikalne terapije,  kao i na druge pretrage i specijalističke usluge.

Pritom, kaže KoHOM, liječnici primarne zdravstvene zaštite ne traže dodatna financijska sredstva od države ili HZZO-a, pa nema ni dodatnih novčanih opterećenja pacijenata.

Liječnici obiteljske medicine u Europi i Hrvatskoj su temelj zdravstvene zaštite jer rješavaju 80 posto zdravstvenih potreba stanovništva i “čuvaju” ulaz u višestruko skuplji sekundarni zdravstveni sustav. Stoga KoHOM smatra da se predloženim izmjenama u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dobiva dostupna, učinkovita i besplatna zdravstvena zaštita pacijenata.H

A.K.