Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kolakušić očekuje više od 10 posto glasova

Nova politička stranka „Pravo i Pravda“ osnovana je početkom veljače u Hrvatskoj, na čelu s predsjednikom Mislavom Kolakušićem,  potpredsjednicima Ivanom Viliborom Sinčićem i dr. Ivanom Lovrinovićem i glavnim tajnikom stranke dr. Dražanom Dizdarom.

 

Na web stranici spomenute stranke stoji kako je osnivanjem Prava i Pravde došlo do ujedinjenja dvije političke stranke (Ključ Hrvatske i Promijenimo Hrvatsku) s nezavisnom listom Mislava Kolakušića te je stvorena jedinstvena politička opcija pod nazivom Pravo i Pravda.

”Na taj način je osnivanjem nove političke opcije došlo do smanjenja broja političkih stranaka i stvaranja ozbiljne političke opcije koja već sada ima dva zastupnika u Europskom parlamentu, a uskoro će postati i parlamentarna stranka nakon što budu održani izbori za Hrvatski sabor.

Time je uklonjena mogućnost bespotrebnog i štetnog rasipanja glasova, a građani koji podržavaju ideje i ciljeve Prava i Pravde dobili su priliku da njihovi glasovi imaju višestruko veći učinak na izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament.

Sukladno ispitivanjima javnog mnijenja i prijašnjim izbornim rezultatima Pravo i Pravdu odnosne njene osnivače podržava više od 10% birača u Republici Hrvatskoj što omogućava dovoljnu podršku građana za utjecaj na sastav buduće Vlade Republike Hrvatske”, navodi se na službenoj stranici stranke.

Ciljevi Prava i Pravde su, kako se navodi, stvaranje tzv. cordon sanitairea, velike predizborne koalicije protiv HDZ-a s ciljem pobjede na izborima i slanja HDZ-a u oporbu kako bi se omogućio obračun s korupcijom u svim državnim institucijama.

”Analize pokazuju da pobjeda nad HDZ-om u rascjepkanim koalicijama nije izgledna što bi HDZ-u omogućilo opstanak na vlasti još 4 godine.

Ulazak u Hrvatski sabor s većim brojem zastupnika kako bi se utjecalo na sastav buduće Vlade te sudjelovalo u radu iste s ciljem provedbe ciljeva i programa Prava i Pravde s naglaskom na resore vezane za uspostavu pravne države i progon korupcije.

Ponavljanje rezultata iz 2019. g. na izborima za Europski parlament s ciljem nastavka rada na sprječavanju negativnih trendova u Europskoj uniji, pogotovo u svjetlu analiza prema kojima će sastav Europskog parlamenta uvelike promijeniti u smjeru gubitka moći dosadašnjeg vodstva EU.

Nakon 8 godina vlasti Andreja Plenkovića jasno je da u Republici Hrvatskoj ne postoji veća opasnost od HDZ-a, strogo interesne organizacije koja ne preza od kriminalnih aktivnosti u ostvarivanju svojih ciljeva. Na to ukazuju desetci afera njenih čelnika od kojih su mnogi uhićeni, procesuirani i osuđeni na zatvorske kazne.

Samim time, nameće se zaključak da je uklanjanje HDZ-a imperativ svakog političkog djelovanja u Republici Hrvatskoj što dovodi do potrebe stvaranja velike predizborne anti-hdzovske koalicije kao najsigurnijeg načina ostvarenja izborne pobjede.

Kako bi izgledala i funkcionirala takva Vlada?

Mnogi se opravdano pitaju kako bi izgledala vlada i saborska većina u slučaju takve pobjede nad HDZ-om, a odgovor je sljedeći. U slučaju pobjede na HDZ-om novu vladu ne bi bilo moguće sastaviti bez sudjelovanja gotovo svih oporbenih političkih opcija čime bi ona nužno bila strogo programska, bez odlučivanja o tzv. klasičnim ideološkim pitanjima.

Većina rada vlade odnosila bi se na reforme o kojima postoji suglasje među svim političkim opcijama, a odnose se na eliminaciju korupcije iz državnih institucija i pravosuđa, što je samo po sebi ogromno područje rada vlade.

Nadalje, u Vladi koja bi bila strogo programaska ni jedna opcija ne bi mogla inzistirati na svojim rješenjima bez dogovora svih što bi eliminiralo svaki zakon ili prijedlog odluke koji je na bilo koji način sporan.

Cilj takve vlade bio bi da u razumnom roku potpunosti demontira koruptivni sustav koji je izgrađen tijekom osmogodišnje vladavine Andreja Plenkovića kako bi se u budućnosti mogli održati novi izbori na kojima HDZ više ne bi imao nepoštenu prednost utemeljenu na sadašnjem izbornom zakonodavstvu, ustrojstvu državne uprave i uspostavljenom sustavu zapošljavanja u državnim poduzećima i javnim službama”, stoji na službenoj stranici Prava i pravde.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...