Nedjelja, 21. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kolumnistica Indexa osuđena zbog vrijeđanja dr. Markić

Danijela Batinić, kolumnistica Indexa, osuđena je zbog kaznenog djela uvrede dr. Željke Markić. Sud je zaključio kako je u ovom slučaju riječ o “zlouporabi novinarstva” i to “pod krinkom pisanja u svrhu javnog interesa”. Batinić kao autorica kolumne objavljene 2018., mora platiti Markić izrečenu kaznu od 1.582,32 eura zbog počinjenog kaznenog djela uvrede. Sudac je naložio i kako portal www.index.hr mora objaviti tekst presude. Ranije je već donesena pravomoćna presuda protiv Indexa zbog istog teksta.

 

Županijski sud u Vukovaru kao drugostupanjski sud odbio je žalbu autorice  uvredljive i vulgarne kolumne Danijele Batinić objavljene na portalu www.index.hr o dr. Željki Markić. Time je osuđujuća odluka Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, potvrđena i postala pravomoćna.  Željku Markić zastupa Odvjetničko društvo Krešimir Mateković i partneri, prenosi Narod.hr.

Prvostupanjski Sud u obrazloženju presude navodi kako je cijeli tekst “…napisan jedino i isključivo sa svrhom vrijeđanja i ponižavanja privatne tužiteljice, bez imalo kreativnosti u pisanju od strane autora, tj. okrivljene…” te kako je sporni tekst “…primjer zlouporabe novinarstva u svrhu iživljavanja određene osobe nad drugom osobom zbog netrpeljivosti…pod krinkom pisanja u svrhu javnog interesa, zloupotrebljavajući status autora…navedeni sporni tekst upravo je suprotan cilju, viziji i svrsi novinarstva, već vrijeđa novinarstvo kao uzvišenu profesiju, pišući o nekoj temi na vulgaran, prizeman, neinventivan, nesmiješan, nezanimljiv, nebitan, a konačno i uvredljiv način.” Po prvostupanjskom sudu, radi se o zlouporabi novinarskog posla, dakle, pod krinkom novinarstva, s izravnom namjerom vrijeđanja.

Drugostupanjski Sud potvrdio je prvostupanjsku presudu te zaključuje kako “…Pravilno je prvostupanjski sud naveo kako se u ovom konkretnom slučaju ne radi o pisanju u javnom interesu već o zlouporabi novinarskog posla. Budući je navedeni tekst napisan s očiglednim ciljem omalovažavanja privatnog tužitelja te da na takav način našteti njegovoj časti i ugledu”, stoji u odluci drugostupanjskog suda iz siječnja 2024. u slučaju teksta objavljenog na Indexu. Tekst je objavljen pod naslovom ”Mima Simić je oduzela Željki Markić nevinost, a ona nije ni prokrvarila”.

“Sloboda izražavanja ograničena je pravom pojedinca da od drugih zahtjeva poštovanje njegova dostojanstva, da ga ne omalovažava i da umanjuje njegov ugled u životnoj zajednici. U ovom konkretnom slučaju i po stavu ovog drugostupanjskog suda okrivljenica u svojstvu novinarke objavljujući predmetni tekst na navedenom Internet portalu nije nastupila u javnom interesu. Već isključivo kako bi udovoljila potrebi publike za senzacijom. Birajući riječi koje su karakteristične za tzv. “žuti tisak”, te u ovom slučaju nema pravo na zaštitu”, dodaje drugostupanjski sud.

Batinić je svoj vulgaran tekst napisala kao komentar nepravomoćne presude koju je u sporu LGBT aktivistice Mime Simić protiv dr. Markić donijela sutkinja Sandra Kantolić. Simić je Željku Markić tužila za klevetu. I to zato što je u razgovoru za Jutarnji list 2016. iznijela mišljenje da je Simić u sukobu interesa jer je kao član Povjerenstva ministarstva kulture dodijelila novac mediju u kojem radi njezina partnerica.

Ovu presudu sutkinje Kantolić srušio je drugostupanjski sud i vratio drugom sucu na ponavljanje postupka. Nakon nekoliko odgađanja ročišta zbog nepojavljivanja na sudu, Simić povukla svoju tužbu za klevetu. Uz obvezu plaćanja sudskih i odvjetničkih troškova Željke Markić. U svibnju 2022. Općinski kazneni sud u Zagrebu odredio je da Ana Marija Simić mora platiti Markić 11.537,50 HRK sudskih troškova.

Batinić, koja se na sudu pravdala da nije mislila nikoga uvrijediti i da je riječ o satiri, zastupala je odvjetnica portala Index.hr Vanja Jurić. Odvjetnica Jurić, osim što često zastupa lijeve novinare u tužbama na sudovima, zastupala je i Mirelu Čavajdu o čemu više možete pročitati ovdje.

Jurić je, kako što smo to i ranije pisali, kći Telegramove novinarke Sanje Modrić, koja se također u svojim kolumnama obračunava s dr. Markić iznoseći neistine. Tako je npr. iznosila neistine kako dr. Markić “…obožava dizati tužbe, ali stalno gubi…“ sudske sporove.

Batinić se u obrani pozvala i na isključenje protupravnosti za kazneno djelo uvrede. Pozvala se na primjere sudske prakse koji govore o isključenju protupravnosti kod kaznenih djela protiv časti i ugleda. Naime, u Kaznenom zakonu, članak 148.a piše:

“Nema kaznenog djela iz članka 147. ovoga Zakona ako je počinitelj njegova obilježja ostvario u znanstvenom, stručnom, književnom, umjetničkom djelu ili javnoj informaciji, u obavljanju dužnosti propisane zakonom, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti, u novinarskom poslu ili obrani nekog prava, a to je učinio u javnom interesu ili zbog drugih opravdanih razloga.”

No, sud je to odbacio i naveo: “Pravilno je prvostupanjski sud naveo kako se u ovom konkretnom slučaju ne radi o pisanju u javnom interesu već o zlouporabi novinarskog posla. Budući je navedeni tekst napisan s očiglednim ciljem omalovažavanja privatnog tužitelja te da na takav način našteti njegovoj časti i ugledu”.

“Prema sudskoj praksi i pravnoj teoriji uvreda je svako očitovanje kojim se omalovažava osjećaj osobne vrijednosti. Ili izražava nepoštovanje ljudskog dostojanstva druge osobe a počinitelj mora biti svjestan uvrjedljivog sadržaja, svoje izjave, znaka ili djela. Točno je da isključenje protupravnosti kaznenih djela protiv časti i ugleda dolazi u obzir osobito u slučaju satire i karikature. Jer je u njihovoj prirodi pretjerivanje koje je očito. Što ipak ne znači da je svaka satira isključena iz kruga kaznenih djela protiv časti i ugleda. Obzirom da prema stavu ovog suda pod krinkom satire zapravo je povrijeđena čast i ugled privatne tužiteljice na koji način je ostvareno biće kaznenog djela uvrede“, dodao je sud.

Priča osuđene kolumnistice Indexa Batinić o satiri u ovom slučaju nije prošla. Sud je najbolje opisao zloporabu novinarske slobode govora i brisanje razlike između vrijeđanja i konstruktivne kritike upakirane u satiru. Novinarstvo se, u ovom slučaju, koristilo kao krinka pod kojom je provedeno javno vrijeđanje.

Najnovije

Kongres odobrio Ukrajini milijarde dolara; Rusija: To će uništiti Ukrajinu

Foto:Screenshot HRT   Nakon što su republikanci tjednima odgađali glasanje u Zastupničkom domu američkog Kongresa, večeras je napokon prihvaćen paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara....

Biblijska poruka 21.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Čiji glas slijedim u životu?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 10, 11-18 Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik...

Ivan Pokupec – Moja analiza izbornih rezultata

Ivan Pokupec/Portal za kulturu komuniciranja Epoha   Napisao sam da HDZ prolazi zbog neozbiljne i kokošarske oporbe. A koliko je neozbiljna i kokošarska se vidi u...

Mislav Kolakušić odlazi, ali Hasanbegović ipak neće u Sabor

Foto:Facebook   Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je danas izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni...

Prof. dr. Granić: Mesić je uveo pogrešnu praksu oko sastavljanja vlade

Foto:Maxportal   Nikad tako politički agresivni nismo ušli u parlamentarne izbore, a nikada u dramatičnijem i neizvjesnim položaju kao društvo nismo se našli nakon tih izbora....