KOMENTAR: Dvodihalica u Nacionalnom parku Krka…Dobro, mutna voda. Ali u takvoj se, kažu, najbolje lovi.

U međuvremenu se, doduše, i njena prva stranka HNS s legendarnim Vrdoljakom upisala u Plenkovićev HDZ pa je, ako ćemo pravo, i N. S., na svoj osebujni način, postala dio tog amalgama. Dobro, mutna voda. Ali u takvoj se, kažu, najbolje lovi...

Prvo je 2003. godine, negdje u doba Račanove vlade, svu raskoš svoje političke osobnosti odlučila podastrijeti na oltar liberalnih i lijevih ideja HNS-a. A onda je 2007. otkrila u sebi neku uznemirujuću dvojnost, njeno se integralno biće raspolutilo pa je, paralelno s članstvom u HNS-u, stavila svoj vrijedni potpis i na pristupnicu u HDZ, piše u svojoj kolumni za novilist.hr Sanja Modrić…

U album političkog Životinjskog carstva u Hrvatskoj – koji i inače obiluje svakojakim produktima, a bogme i nusproduktima prirode i društva – sada valja dodati još jedan bizarni organizam. Njegovo je ime Nella Slavica, u daljnjem tekstu N. S., čeka se, po mogućnosti, obavezna kategorizacija vrste i roda na latinskom. Ali to neće biti lak posao jer riječ je o obliku života u kome se spojilo nespojivo i nesumjerljivo, nekoj pola ribi-pola djevojci, pola liberalnoj ljevičarki, pola nacionalističkoj konzervativki koja je sada nova ravnateljica Nacionalnog parka Krka.

Po struci ekonomistica, ambiciozna se N. S., dakle, (opet su izrovarili aferu prokleti mediji!) upisala u dvije stranke, sjedila u obje, i strpljivo čekala.

Prvo je 2003. godine, negdje u doba Račanove vlade, svu raskoš svoje političke osobnosti odlučila podastrijeti na oltar liberalnih i lijevih ideja HNS-a. A onda je 2007. otkrila u sebi neku uznemirujuću dvojnost, njeno se integralno biće raspolutilo pa je, paralelno s članstvom u HNS-u, stavila svoj vrijedni potpis i na pristupnicu u HDZ.

No, olovni faktori stranačkog kadroviranja godinama je nekako nisu zapažali. Radila je dugo u nekom jedriličarskom klubu u Zadru i upisivala se na tečajeve za razne dodatne kvalifikacije. Bolja sreća osmjehnula joj se napokon početkom 2016. godine, izborila se za mjesto ravnateljice Studentskog centra u Šibeniku.

No, gdje su god polugladni državni studenti i đaci u raskvašenim tenisicama, tu nikad nema nekog osobitog prosperiteta, ni političkog, a još manje financijskog. N. S., shodno tome, nije bila zadovoljna, hlepila je prema znatnijim položajima. Čekati, rekao je Kafka, ali ona je njegovu dubinu shvatila sasvim plitko, kao doći će jednom maca na vratanca. Obje političke obrtnice bile su u njenoj taškici, i HNS-ova i HDZ-ova, pa koja upali – upali. Jedna mora. Pa tako i bi.

U međuvremenu se, doduše, i njena prva stranka HNS s legendarnim Vrdoljakom upisala u Plenkovićev HDZ pa je, ako ćemo pravo, i N. S., na svoj osebujni način, postala dio tog amalgama. Dobro, mutna voda. Ali u takvoj se, kažu, najbolje lovi.

I vidiš kako život nagradi onoga tko s njim zna pametno rukovati. Stameno upornu pola ribu-pola djevojku, kad treba peraja, vadiš peraju, ako je bolje isukati druge prednosti, onda pokažeš druge, odabrao je ministar Tomislav Ćorić, u finalu ove pohvale ustrajnosti, za šeficu Nacionalnog parka Krka. Više od 130 milijuna godišnje samo od ulaznica, pa ti vidi, Studentski centar je prčvarnica prema ovome. Vinula se na to mjesto kao članica HDZ-a, nego kako, drugačije se ovdje nikad i ne može. Friška figa je u Hrvatskoj javni natječaj, samo pokriće za klijentelističku kuhinju. Ako nisi iz stranke koja dijeli položaje, neka ti je sam bog na pomoći. A za privatni sektor ovakav profil nije zainteresiran, tamo si pod lupom svaki dan, nije ugodno, a ne mora biti ni trajno, što kod države sve nije slučaj.

Jah. I čim je dvodihalica dobila novo mjesto, iskaznica HNS-a joj je postala suvišna pa ju je vratila. I ne može se pritom reći da N.S. ne sagledava širu sliku. HNS sad jest u Vladi, ali sutra ga više neće biti nigdje. A HDZ ima dobre šanse da ostane gdje jest. To znači: Krko moja, pazit ću te trajno, u životu sve postaje bajno. Lokalnom guslaru prepuštam dalje.

Ne znam ima li smisla pisati o ovom slučaju ni ovako, ni bilo kako. Jer te politički uhljebljene sitneži, kad se okrenemo oko sebe, ima na lopate u svakom zakutku ovih 600 gradova i općina. Geolozi će naći taložnih slojeva iz izbornih mandata da ti sama pamet stane. Pa pogledaj samo kako se tiskaju uz Bandića, novog počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu, majke ti sveučilišta koje Milu Fontanu i Dragana Čovića sparuje s Teslom i Ružičkom. Zato i jest na 692. mjestu u svijetu.

Nema kod nas većeg vica nego što su javni natječaji za sinekure u državnim i javnim službama, pokaži iskaznicu pa ćemo lako, inače si budala. A Nella Slavica je tu formulu samo dovela do perfekcije i do njezine ultimativne i gnusne katikature. Dvije stranke, dva pečata, podižu ti šanse za duplo. Pa ne pitaj što 370.000 duša iz Hrvatske radi u Njemačkoj i druge stotine tisuća u Irskoj i kojekuda. Odoše ljudi da ovo ne vide. I da ne moraju gledati kako strelovito napreduju Nella Slavica i njen soj gdje god koraknu po svojoj zemlji.

Autor: Sanja Modrić

 

Comments are closed.