Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kongregacija za nauk vjere u novom dokumentu: Crkveni blagoslov istospolnih zajednica nije moguć

Kongregacija za nauk vjere ustvrdila je kako “Crkva nema, i ne može imati, moć udjeljivanja blagoslova istospolnim zajednicama”…

Dokument najvišeg crkvenog tijela za doktrinarne teme objavljen je danas u obliku Odgovora (lat. Responsum), uz popratni komentar, na službenim vatikanskim stranicama, donosi bitno.net.

Radi se o uobičajenoj praksi osvrta na pitanja (lat. dubia) svećenika i vjernika. U ovom slučaju pitanje (čiji izvor nije naveden), glasilo je: “Može li Crkva udijeliti blagoslov zajednicama osoba istog spola?” na što je iz Vatikana odgovoreno negativno.

Sveta Stolica: Crkva ne može blagoslivljati istospolne zajednice…/KONGREGACIJA ZA NAUK VJERE. FOTO: VATICAN MEDIA
U dokumentu kojeg je odobrio papa Franjo, a potpisuje ga prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria, navodi se kako “blagoslovi spadaju pod kategoriju sakramentala”, te je stoga potrebno da “ono što se blagoslivlja bude objektivno i pozitivno uređeno” u skladu s Božjim planovima potpuno otkrivenima posredstvom Isusa Krista.

Stoga su s “biti blagoslova kojeg Crkva udjeljuje podudarne isključivo stvarnosti koje su same u sebi uređene da služe tim ciljevima”.

Kongregacija dalje objašnjava kako “nije dopušteno udijeliti blagoslov vezi ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškarca i žene otvorene životu), kao što je slučaj kod istospolnih zajednica”.

Pritom “pozitivni elementi” – koji postoje u tim zajednicama i koje treba cijeniti – “ne mogu opravdati te veze niti ih učiniti legitimnim objektima crkvenog blagoslova s obzirom da pozitivni elementi postoje u kontekstu unije koja nije u skladu s Božjim planom”.

Iz Kongregacije su također dodali kako takav blagoslov nije moguć niti zbog toga što bi predstavljao svojevrsnu “imitaciju” bračnog blagoslova koji se udjeljuje muškarcu i ženi u sklopu sakramenta ženidbe.

Ustvari, “ne postoje nikakve osnove da se homoseksualne unije na ikoji način smatraju sličnima ili udaljeno analognima Božjem planu za brak i obitelj”, stoji u Odgovoru.

Ističe se pritom kako odgovor na dubiju ne isključuje mogućnost individualnog blagoslova osobe s homoseksualnim tendencijama koja “pokazuje volju živjeti u skladu s objavljenim Božjim planovima kako ih naučava Crkva”.

Dapače, Kongregacija navodi kako su župnici i kršćanska zajednica pozvani “prihvatiti s poštovanjem i osjetljivošću osobe s homoseksualnim tendencijama” te pronaći “ispravne načine, sukladne Crkvenom učenju”, kako im u punini navijestiti Radosnu vijest.

“Istovremeno, Crkva podsjeća da sam Bog nikada ne prestaje blagoslivljati svako od njegove putujuće djece na ovom svijetu, jer smo mu ‘mi bitniji od svih grijeha koje možemo počiniti’. No on ne može niti blagoslivlja grijeh već grešnog čovjeka kako bi ovaj mogao prepoznati da je dio njegovog plana ljubavi te mu dopustiti da ga promijeni.”

Odgovor je u skladu s ranijim Crkvenim stajalištima izraženima u Katekizmu Katoličke Crkve gdje se u točkama 2357. i 2358. ističe da su “homoseksualni čini u sebi neuredni”, ali i da osobe s tim tendencijama “treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću”.

Premda iz Kongregacije za nauk vjere nisu naveli izvor dubije, u popratnom komentaru istaknuto je kako je pitanje postavljeno u kontekstu “iskrene čežnje za prihvaćanjem i praćenjem homoseksualnih osoba kojima su predloženi putevi rasta u vjeri, kako je u zaključku nakon dviju Biskupskih sinoda o obitelji istaknuo papa Franjo: ‘da oni homoseksualne orijentacije mogu primiti potrebnu pomoć kako bi razumjeli i u punini izvršili Božju volju u svojim životima’ (Apostolska pobudnica Amoris Laetitia, br. 250)”.

Dodajmo kako su posljednjih mjeseci sve učestaliji pozivi iz određenih crkvenih krugova u zemljama njemačkog govornog područja da Katolička Crkva odobri liturgijski blagoslov istospolnih zajednica.

Ti se pozivi najviše vežu uz kontroverzni “sinodalni put” kroz koji trenutno prolazi Crkva u Njemačkoj, a na kojem su posebno glasni glasovi koji žele promijeniti Crkveno spolno učenje i nauk o ređenju žena.

Tako je u lipnju prošle godine predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing ustvrdio da bi se u sinodalnim odlukama mogao naći crkveni blagoslov homoseksualnih parova. Biskup Limburga istaknuo je kako “nemali broj njih pati zbog toga što njihove veze ne mogu dobiti puno Crkveno odobrenje” te da iščekuju pozitivni “signal” iz Crkve. Pritom je upozorio da, po njegovom mišljenju, način na koji se trenutno naučava Crkveni nauk ljudi doživljavaju kao “moral zabrane”.

Biskupija Essen otišla je pak korak dalje pa je na njenim službenim stranicama osvanuo video u kojem se otvoreno poziva na potpunu promjenu crkvenog pogleda na (homo)seksualnost.

Dodajmo za kraj kako je prije manje od mjesec dana biskup Mainza Peter Kohlgraf javno podržao knjigu austrijskog svećenika o formalnom blagoslovu istospolnih parova, poručivši da se ne može očekivati od svih katolika s homoseksualnim tendencijama da žive čistoću,  izvor- bitno.net...

L.K.

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...