Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

KONZERVATIVNA REVOLUCIJA: KATOLIČKU MEDIJSKU SCENU U HRVATSKOJ PREDVODE HERCEGOVCI

Posljednjih godina došlo je do buđenja katoličke medijske scene koju neki kritičari nazivaju i “konzervativnom revolucijom”, a u njoj svoj doprinos, možda čak i ključni, daju i brojni Hercegovci.

Portal Jabuka.tv donosi kratak pregled Hercegovaca koji svojim radom sudjeluju u izgradnji katoličke medijske scene u Hrvatskoj.

Mario Raguž, urednik religijskog programa HRT

Rođen u Stocu, magistar je ekonomskih znanosti (smjer marketing) te dugogodišnji novinar i spisatelj. U siječnju 2009. stupa na poziciju urednika Religijskog programa HRT-a.

Bio je urednik projekta Papa u Hrvatskoj 2011., dok ga čitatelji pamte i kao kolumnistu Katoličkog tjednika. Autor je više desetaka emisija i dokumentarnih filmova, a zapamćen je i kao scenarist popularne humoristične serije i knjige Naši i Vaši. Autor je, urednik i voditelj emisije Pozitivno.

o. Viktor Grbeša, karmelićanin i logoterapeut

Ovaj karmelićanin zaređen je za svećenika 2003 godine, a mladu Misu imao je u Crnim Lokvama 2003 godine, gdje je rođen njegov otac Stanko. To je bila prva mlada Misa u selu Crne Lokve, koje se nalazi u Širokom Brijegu.

Viktor Grbeša trenutno je na dužnosti kapelana u vojnoj kapelaniji HRZ i PZO Hrvatske vojske, osnivač je humanitarne udruge, a čini se da je još poznatiji po tečaju komunikacija koji se održava u zagrebačkim Remetama, a okuplja sve više i više polaznika.

Stipe Odak, teolog i predavač

Rođen i gimnaziju završio u Ljubuškom. U Zagrebu je diplomirao teologiju na KBF-u te sociologiju i književnost na FF. Doktorirao društveno-političke znanosti na kat. sveučilištu u Leuvenu, a predaje i u Lille-u. U slobodno vrijeme piše pjesme, a osvojio je više nagrada, među njima i “Gorana” za mlade pjesnike (2013.).

Rijetko je nastupao u javnosti, ali se krajem srpnja oglasio u zajedničkom pismu četvorice teologa (Grozdanov, Koralija, Odak, Sekulić) u kojem su stali u obranu biskupa Uzinića i kritizirali šutnju akademskih teologa u Hrvatskoj zadnjih 30 g., a što se, prema njima, očito pokazalo i na primjeru ljetne škole u Dubrovniku, kada je biskup Perić javno optužio kolegu Uzinića za ignoriranje širenja hereze zbog nastupa Tine Beattie. S obzirom na kritiku šutnje teologa, očekuje se i njegov veći javni angažman u budućnosti.

Ivo Džeba, novinar i prevoditelj

Ova je osebujna ličnost rođena u Zagrebu, ali je 100% Hercegovac druge generacije, a njegovi su iz okolice Mostara. Magistar građevine jedan je od zapaženijih autora na bitno.net, a bio je aktivan u “World Youth Alliance” i u udruzi “U ime obitelji“. Osnivač je Hrvatskog čestertonijanskog kluba, koji se bavi promicanjem lika i djela Gilberta Keitha Chestertona.

Džeba je preveo Chestertonovo “Pravovjerje” na hrvatski jezik, ali i “12 pravila za život” Jordana Petersona, najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana.

Vlado Čutura, novinar Glasa Koncila

Ovaj neumorni čovjek rođen je u Tribistovu, Posušje. Prije tri godine je, u svojoj 56. godini života, dobio nagradu za životno djelo Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Pokretač je i urednik glasila: Zov iskona, Sveta Obitelj, Glas sela. Urednik je glasila Pulsa pacijenata, član uredništva Plavog fokusa i drugih izdanja Hrvatske komore medicinskih sestara u kojoj je pokrenuo biblioteku: “Uloga medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu i stvaranju Republike Hrvatske”. Autor je duhovnoga pratitelja za bolesnike Kroz Tvoj dodir, priredio je knjigu Lijepo je biti svećenik. Suautor je knjige Savjeti katoličkih liječnika i zdravstvena vizita. Suradnik je HTV-a, pokretač i urednik radijske emisije za djecu Škola ispod plašta na Radiju Marija, suradnik je Radija Mir Međugorje.

Zagrebački nadbiskup monsinjor Dražen Kutleša

Rođen u Tomislavgradu, za svećenika je zaređen 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava. Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije, što je iznenadilo većinu svećenika ove biskupije, a mnogi su to povezali s imovinskim sporom oko samostana u Dajli, koji je dugo vremena punio novinske stupce. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je biskupom Porečko-pulske biskupije, kao najmlađi biskup u Hrvatskoj. Ove je godine naslijedio nadbiskupa Josipa Bozanića, a kao takav ima glavnu riječ o odnosu crkve prema javnosti i medijima.

Petar Buljan, voditelj slavljeničkog tima Božje Pobjede
Ovaj izvođač, čiji su roditelji iz Duvna, postao je zaštitno lice “nove” katoličke glazbe koja se pojavila u zadnjih desetak godina, a svoju popularnost ponajviše zahvaljuje društvenim mrežama i YouTubeu. Sve je češći slučaj da imamo katoličke pjesme koje su slušane u jednakoj mjeri kao i konvencionalna glazba u Hrvatskoj. Božja pobjeda stvorila je ili obradila brojne hitove: Nek Pada, Jerihonske zidine, Dubine, Krovovi i mnoge druge.

Također Petrov izniman doprinos je i u njegovim svjedočanstvima, od kojih su neka dostupna na internetu, u kojima se dotiče predbračne i bračne čistoće, vjerničkog života i karizmatskog pokreta koji ima sve više i više simpatizera kod Hrvata i u svijetu.

p. Ivan Mandurić, isusovac
Svećenik iz Posušja, diplomirao je arhitekturu i do 37. godine radio je u struci, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom – bacao je koplje. Studentima je privukao pažnju svojim angažmanom na projektu kampa za katoličku mladež – “Modrave” te u udruzi SKAC.

Široj javnosti je najpoznatiji kao hrabri svećenik koji je svojim autoritetom spriječio ulazak interventne policije u Crkvu sv. Marka, na vrhuncu braniteljskih prosvjeda prije par godina. To je privuklo mnoge na njegov Facebook profil na kojem je često komentirao događaje u javnosti. Nedavno je morao ugasiti svoj profil po naredbi svoga provincijala, slučajno ili ne, nedugo nakon što je popularni “Ike” komentirao nespojivost joge i kršćanstva, povodom objava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako prakticira jogu.

Dalibor Milas, svećenik

Popularni “Dado“ već nakon tri desetljeća života ima zanimljivu biografiju. Nakon osnovnog obrazovanja u Ljubuškom, odlazi u Srednju Bosnu u sjemenište, zatim u Zagreb na studij. Po završetku studija dolazi u Mostar gdje je uspješno djelovao kao franjevac u radu s mladima. Nakon par godina dolazi u sukob s nadređenima, napušta franjevce i odlazi u Austriju na doktorski studij.

Mladi mu zamjeraju da nije pametno iskoristio svoju priliku i njihovo povjerenje, a danas je hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao kolumnist-teolog tjednika Express, u vlasništvu austrijske Styrije.

p. Ivan Tolj, župnik Gornjih Močila i Sijekovca

Životne je priče slične Milasovoj. Rođen u okolici Ljubuškog, a nakon sukoba s nadređenim franjevcima iz Mostara od Vrhbosanske nadbiskupije dobiva malobrojnu župu u ratom razrušenoj Bosanskoj Posavini.

Navodno je dugo vremena prije prelaska u konkurentsku Styriju bio drugi čovjek Pavićevog EPH. O Ivanu Tolju mediji zadnjih godina pišu razne priče prepune legendi i misterija, no ono što je očito i jasno, odnosno nejasno, je: kako je ključni čovjek izdavačke kuće koja izdaje jedini tabloid u Hrvatskoj (24sata), traži redefiniciju braka i obitelji (Večernji list) i relativizira pobačaj (Express), zapravo jedan katolički svećenik?

Goran Andrijanić, glavni urednik Bitno.net

Iako će za sebe vjerojatno reći da je Posavljak, Goranovi preci dolaze iz Gruda. Ovaj bivši panker i novinar Jutarnjeg lista danas je urednik najčitanijeg katoličkog portala u Hrvatskoj, a nakon ženidbe postao je i poljski zet.

Bitno.net ističe se po tome što na razne načine nastoji biti prisutan i čitan među katolicima, a posebno mladima. Neki im zamjeraju teološku neopreznost i praćenje trendova kao što su “klikbejtovi” i “ovih 10 stvari…”, no uredništvo očito ima svoju logiku. Velika važnost portala je to što je postao platforma na kojoj se mnogo puta razvila akademska diskusija i međusobna polemika više autora i katoličkih teologa.

Don Josip Radić, duhovnik i propovjednik

Iako je iz susjednog Kupresa, koji ipak pripada Bosni, bila bi prava šteta ne spomenuti don Josipa u ovoj analizi. Kroz život je stalno mijenjao adresu: ekonomiju je diplomirao u Subotici, a magistrirao u Osijeku. Nekoliko godina radio je u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza u Zagrebu kao savjetnik. KBF je upisao u Zagrebu, a kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, nastavio u Rijeci. Za đakona je zaređen 2002. u Benkovcu. Suosnivač je javnog vjerničkog društva “Omnia Deo – Sve Bogu“, nastalo od članova Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina, iz koje su kasnije proizišle dvije redovničke zajednice – ženska i muška.

Don Josip je poznat po duhovnim nagovorima te vođenju duhovnih obnova. Njegove propovijedi i nagovori, koje objavljuje svaki tjedan, dostupni su na YouTubeu, a privlače sve više i više slušatelja.

Božanstvena komedija, najgledanija emisija Laudato TV

Čitav urednički osmerac bez kormilara ove humorističke emisije dolazi s kamena. Čine ga trojica “pravih” Hercegovaca, trojac druge generacije iz Hercegovine i splitski dvojac podrijetlom iz Zagore. Ova emisija je autentično osvježenje u našim medijima i jedna od rijetkih takvog tipa u svijetu. Može se slobodno reći da su “razmontirali” predrasudu o katolicima kao neduhovitima i nesklonima kritici u vlastitim redovima.

Laudato TV uspješno širi svoj projekt katoličke televizije u Hrvatskoj. Sve je više ljudi kojima je ova televizija kanal broj 1 na daljinskom upravljaču, a novootvoreni studio u Splitu i sve posjećeniji promo-koncerti “Progledaj srcem” daju nadu u svijetlu budućnost.

Fra Josip Vlašić, voditelj e-duhovnih vježbi

Rođen u Sovićima, Grude. Član je Hercegovačke franjevačke provincije, a u Hercegovini je bio konstantno aktivan u radu s mladima. Bio je nacionalni i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži i provincijski promicatelj zvanja, a od 2013. do 2016. i župnik. Od rujna 2016. je u Franjevačkom samostanu u Pazinu.

E-duhovne vježbe su projekt franjevačkog bratstva u Pazinu, gdje se nekolicina franjevaca odlučila na povučeniji život. “E-duhovne” su aplikacija preko koje fratri šalju poticajne tekstove, a uz to i mole za “polaznike” koji se prijave u pojedine cikluse u godini, kada se vježbe održavaju. Projekt je privukao veliku pažnju javnosti kojoj je bilo neobično da se Crkva na ovakav način služi modernom tehnologijom.

Mate Kolak i Boris Jozić, projekt “Pod smokvom”

Fra Mate Kolak, pavlin, rođen je u Zagrebu kao najstarije dijete obitelji iz Duvna. Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije, godinu dana boravi u Lešniowu u pavlinskom novicijatu u Poljskoj (nedaleko od Jasne Gore). Po završetku novicijata odlazi na studij filozofije i teologije u Rim. Trenutno služi na župi sv. Urbana i Lovre na sjeveru Rima, a radi i na doktoratu o Lukinom Evanđelju na Papinskom biblijskom institutu.

Od 2017. zajedno s grupom mladih osniva “Pod Smokvom” u kojem preko YouTube-a svećenici svakodnevno kroz molitvu objavljuju čitanja i komentare Evanđelja toga dana, ali i druge korisne stvari.

Svećenik Boris Jozić predstavnik je sjeverne Hercegovine, a dolazi iz Konjica. U ratu je s obitelji izbjegao u Zagreb. Među prvima se pridružio Fra Mati u projektu “Pod smokvom”, a prošlu godinu obavljao je funkciju povjerenika za vjernike laike Zagrebačke nadbiskupije i pomoćnika koordinatora za trajnu formaciju svećenika.

Javnost ga je osobitno zamijetila kao svećenika koji je molio u zagrebačkoj Areni na velikom koncertu duhovne glazbe “Progledaj srcem”, a prisutan je i kao duhovnik u programu za katoličke muškarce – Exitus.

Najnovije

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...

HDZ-u osam izbornih jedinica i dijaspora; Rijeke pravde pobijedile u dvije

Foto:Narod.hr   Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore,...

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...