Kornatska tuga! Na Kornatu obilježena 14. godišnjica tragedije, u kojoj su, gaseći požar na Kornatu, poginula dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga…

Ni nakon 14 godina ne zna se uzrok stravične pogibije vatrogasaca...

U spomen-parku na otoku Kornatu u ponedjeljak je obilježena 14. godišnjica tragedije u kojoj su, gaseći požar na Kornatu, poginula dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga…

Neka im je vječna slava i hvala-Počivali u miru Božjem.

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odrješenjem koju je predvodio don Tuna Jozić.

Tuga nad spomenikom -Kao da je bilo jučer

Poginulim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege iz Šibensko-kninske županije i drugih krajeva Hrvatske te kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberga.

Procesija uz molitvu

Procesijom uz molitvu svih koji su došli na ovu tužnu obljetnicu odavali su dužnu počast

U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i u ime predsjednika Vlade glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić sa svojim zamjenicima položio je vijenac u ime stanovnika Šibensko-kninske županije.

Počast poginulim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisnog i Murter-Kornata, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te načelnik šibensko-kninske Policijske uprave.

Obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca te sudionici komemoracije obišli su mjesto tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam bio na komemoraciji.

U gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. poginula su dvanaestorica vatrogasaca. Šestorica su umrla na mjestu tragedije, a šestorica su umrla ubrzo nakon toga od teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Jedini vatrogasac koji je preživio tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

Ni nakon 14 godina ne zna se uzrok stravične pogibije vatrogasaca. Bilo je svakojakih teorija o plamenu koji je ubio vatrogasce na terenu na kojemu osim suhe trave nema ničega drugog , ali do danas 14 godina poslije ove stravične tragedije nitko još nije dao pravi odgovor, đro se zapravo dogodilo i kako su tako brzo poginuli vatrogasci bili okruženi strašnim plamenom koji ih je pobio. Roditelji na današnjoj objetnici govore da je 14 godina predugo da bi se rasvijetlila ova tragedija te da se to sve moglo odmah otkriti. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za medije izjavio onu već dobro poznatu hrvatsku izreku “neka institucije rade svoj posao”. U svakom slučaju ova je strašna vatrogasna tragedija ostala nerazriješena i 14 godina poslije, a po svemu sudeći, možda se “nikada” i ne razriješi.

G.S.