VIDEO Kosovo formira svoju vojsku, službeni Beograd poludio, bune se i neki drugi…

Prilikom usvajanja zakona u parlamentu je istaknuto kako će formiranjem kosovske vojske biti zaokružena kosovska neovisnost...

Vojska Kosova

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Zastupnici u kosovskom parlamentu izglasali su zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje KBS u vojsku Kosova.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova se navodi kako “snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”, što je, kako prenosi Tanjug, tekst usklađen s preporukama Europske komisije. U zakonu također stoji kako su “kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”.

Srpska lista, čiji zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćili su da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom “pucala u mir”, a građane je pozvala na mir i suzdržanost i zatražila da ne nasjedaju na provokacije.

Predstavnici Srpske liste su na tiskovnoj konferenciji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili su da je KFOR “jedina oružana snaga” koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Prilikom usvajanja zakona u parlamentu je istaknuto kako će formiranjem kosovske vojske biti zaokružena kosovska neovisnost te da nije riječ o stvaranju etničke vojske, a zapovjednik kosovskih sigurnosnih snaga Rahman Rama rekao je za prištinski list “Zeri” kako će kosovska vojska služiti svim građanima i da će imati mandat izlaziti i na “sjever zemlje”.

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg poručio je početkom prosinca poslije ministarskog sastanka tog vojnog saveza da “nije pravi trenutak” za formiranje vojske Kosova. Srbijanske agencije pak navode kako, unatoč protivljenju NATO-a, potporu formiranju vojske daju SAD i Velika Britanija.

Zbog tenzija zbog današnje sjednice kosovskog parlamenta KFOR je u petak ujutro rasporedio više oklopnih vozila, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta, a u sjevernom dijelu pojačano je prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavaonicama, ugostiteljskim objektima te na prozorima i terasama stanova i kuća.

To je, kako su naveli, njihov “odgovor na najavu formiranja vojske Kosova”  te na zastave SAD-a, koje su istaknute u Prištini i diljem Kosova južno od rijeke Ibar.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u petak razočaranost kosovskom odlukom da svoje sigurnosne snage transformira u vojsku Kosova te je najavio kako će Sjevernoatlantski savez preispitati razinu suradnje s Kosovom.

“Žao mi je što je ova odluka donesena unatoč zabrinutosti koju je iskazao NATO”, kazao je Stoltenberg.

“NATO podupire razvoj kosovskih sigurnosnih snaga u njihovom postojećem mandatu. S promjenom mandata, Sjeverno-atlantsko vijeće sada mora preispitati razinu NATO-ova angažmana s kosovskim sigurnosnim snagama”, istaknuo je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a je također kazao da NATO “ostaje privržen, putem KFOR-a (mirovnih snaga prisutnih na Kosovu), stvaranju sigurnog okruženja na Kosovu”. H

D.K.

Comments are closed.