KRAJ ZA “HODŽE I PRELETAČE”: SCMIDT RADI RED U BIH, POTVRDIO VLADU, NAMETNUO IZMJENE IZBORNOG ZAKONA

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti da se Federacija BiH odblokira te promijeni način izbora Vlade. Pored toga je uveo i krivično djelo “podmićivanje na izborima”.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio je obvezujuću odluku kojom je proglasio zakonitim imenovanje vlade Federacije BiH bez obzira na činjenicu da tu odluku nije potpisao dopredsjednik tog entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo.

Nakon Schmidtove izjave novinarima na kojoj nije govorio o potankostima, na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljena je odluka na engleskom jeziku u kojoj stoji kako to znači da je suglasnost na imenovanje vlade koju su dali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ-a i dopredsjednik iz reda Srba Igor Stojanović dostatna i zakonita. Stoga više nema zapreka da o potvrdi imenovanja vlade odlučuje Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

Schmidt je svojom odlukom obvezao predsjedateljicu Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. travnja, odnosno u petak zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za što je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika.

Visoki je predstavnik također je pozvao Zastupnički dom da što prije pokrene proces izmjena Ustava Federacije BiH kojim bi se trajno riješilo potanje blokade uspostave vlade s obzirom na to da je odluka što ju je donio u četvrtak jednokratna.

Ovo ima posebno težinu. Nakon što je Federacija BiH bila četiri godine u blokadi, a Fadil Novalić u tehničkom mandatu, Scmidt je u izbornoj noći nametnuo odluku koja je trebala ukloniti blokade za formiranje vlasti.

Ipak, uslijedila je nova blokada kojoj je prethodila činjenica da je SDA sa 13 delagata jedina bila u mogućnosti nominirati kandidatiza potpredsjednika FBiH za kojeg je na kraju izabran Refik Lendo. Upravo je Lendo iskoristio „rupu u zakonu“ da odbije dati suglasnost za formiranje nove Vlade FBiH i tako čitav entitet drži kao taoca, uz ucjenu da SDA mora biti u vlasti.

Iako SDA na sav glas optužuje Schmidta da uvodi pravno nasilje u FBiH i negira izbornu volju građana, pravno nasilje s dubokim elementima korupcije je upravo ono što je SDA radila sve vrijeme.

Naime, tjednima nakon izbora SDA-ovi tajkuni i pojedinci zaduženi za prljave poslove, poput notornog biznismena ove stranke Adburahmana Hodžića, obilazili su zastupnike oporbe koji su tek trebali ili su trebali biti izabrani u Dom naroda. Šta im je nuđeno i kako možete i sami pretpostaviti, no konačan rezultat je bio da su čak četiri delegata odlučila promijeniti stranački dres i pridružiti se SDA.

Tako je SDA od početnih 8, dobila 12 bošnjačkih zastupnika u Domu naroda, kojima se pridružio i jedan iz DF-a, što znači da je ovaj savez sada imao 13 zastupnika te jedini mogao nominirati potpredsjednika, jer je osmorka ostala na 10 (minimum je 11).

Na ovaj način, političkom korupcijom, pokušali su sebe silom ugurati u vlast.

Stoga, potez Schmidta hvale je vrijedan korak da se kupovini nemoralnih preletača i upravljanju državom preko političke korupcije konačno stane na kraj.

Naravno, pored ove postizborne, na sceni je bila i izborna korupcija, jer su i na ovim izborima zabilježene brojne nepravilnosti i krađa glasova u korist SDA.

Ovo je nešto na što se svakako i Hrvatska treba ugledati – i zakonom zabraniti “političke trgovine” odnosno prodaju mandata!