KRAVARSKO Vjernici ispred srušene crkve, ali i na drugim mjestima, molili krunicu na poziv župnika

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom u potresu je ostala bez tornja i morat će biti srušena. U Sisačkoj je biskupiji uz sisačku katedralu uništeno je 6 župnih, a teško oštećeno još 20 župnih crkvi...

Župna crkva Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom, 30 kilometara od Zagreba, uništena je u strahovitom potresu magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestivci koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu u utorak 29. prosinca. Na Dan žalosti župnik vlč. Siniša Blatarić je u vrijeme kad se dogodio potres u 12.20 organizirao molitvu krunice, kako ispred urušene župne crkve, tako i ispred svih drugih kapela, pilova i križnih raspela po župi kako bi zajedno u isto vrijeme molili na nakanu za sve stradale u potresu i za duhovnu i materijalnu obnovu naše Domovine…

Župnik Blatarić je u subotu 2. siječnja u programu Hrvatskog katoličkog radija (HKR) potaknuo i sve druge vjernike da se u isto vrijeme okupe ispred svojih crkava i kapela na molitvu krunice. Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom u potresu je ostala bez tornja i morat će biti srušena. U Sisačkoj je biskupiji uz sisačku katedralu uništeno je 6 župnih, a teško oštećeno još 20 župnih crkvi.

Oštećene su brojne kuće te je mnogo ljudi s područja Sisačke biskupije ostalo bez krova nad glavom. U preliminarnom pregledu uz katedralu u potpunosti su stradale crkve: Sv. Marije Magdalene u Selima, Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, sv. Antuna Pustinjaka u Odri, Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini, Pohoda BDM u Sisku i Svetište Majke naših stradanja u Gori.
Teško su oštećene i župne crkve: Sv. Antuna Padovanskog u Bučici, Sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini, BDM Snježne u Dubrancu, Sv. Bartola u Hrastovici, Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, Sv. Katarine u Komarevu, Sv. Roka u Kratečku, Sv. Ilije proroka u Maji, Sv. Jurja u Maloj Gorici, Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, Uznesenja BDM u Pešćenici, Sv. Lovre u Petrinji, crkva Sv. Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, Uznesenja BDM u Pokupskom, Pohoda BDM u Starom Farkašiću, Sv. Marte u Šišincu, Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, samostanska crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici i crkva u obnovi Ranjenog Isusa u Maloj Solini.

Stradale su i brojne župne kuće kao, velik broj kapela i poklonaca, a oštećen je i Svećenički dom u Sisku.