KREŠIĆ PRIJETI ROJSU IZBACIVANJEM IZ GENERALSKOG ZBORA: “Nastavi li ovako…”

Hrvatski generalski zbor

Povod za najnoviji sukob čelnih ljudi Zbora, kako je Večernji list prvi pisao, bilo je otvoreno pismo 12 generala – pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a – koji su kritizirali predsjednika Marinka Krešića zbog poziva generalima iz ABiH od kojih su neki optuženi za ratne zločine nad Hrvatima, a neki nad Srbima.

Ljubo Ćesić Rojs nije isključen iz Generalskog zbora, no nastavi li djelovati u javnosti ovako kako to trenutačno čini, nije isključeno da mu se upravo to neće dogoditi. Sukus je to izjave koju je danas za Večernji list dao predsjednik udruge, general-bojnik Marinko Krešić. Na pitanje je li točna vijest o Rojsovu isključenju, o čemu je sam Rojs govorio pojedinim medijima, Krešić je uzvratio kako on za tu informaciju nije čuo, ne želeći dodatno komentirati Rojsove izjave.

Oprezan je ostao i kad su ga tražili ili da potvrdi ili da demantira tu vijest. Upućivao je na današnje priopćenje Generalskog zbora, kojim je udruga poručila kako neće trpjeti anarhiju, ali isključenja, ni aktualna ni potencijalna priopćenja izrijekom ne spominje.

Na inzistiranje na kraju je pojasnio kako isključenja nisu spomenuta zato što u Generalskom zboru nema unutarnjih svađa.

– Osobno ne znam za informaciju o isključenju. Da je zamjenik predsjednika isključen iz udruge, to bi svakako pisalo u našem priopćenju. Nitko se u Generalskom zboru ni s kim nije svađao, niti je itko isključen. To su Rojsove populističke poruke prema vani, ali ako bude ovako nastavio, onda bi vijest o isključenju mogla postati točna – rekao je Krešić.

Podsjetimo, Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora održao je izvanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio aktualno stanje te nakon četverosatne rasprave većinom glasova zaključio kako treba prestati s javnim međusobnim prozivanjima te sva eventualna nezadovoljstva ili prijepore prije svega rješavati sukladno odredbama Statuta i Kodeksa te drugih važećih odluka, a to znači unutar Hrvatskog generalskog zbora, priopćili su iz HGZ-a.

– Ukupna situacija u Hrvatskom generalskom zboru je stabilna i Hrvatski generalski zbor nastavlja odlučno djelovati sukladno svojim propisima, a prema prihvaćenim planovima rada. Hrvatski generalski zbor će se i nadalje boriti za međusobne odnose utemeljene na međusobnom uvažavanju i poštovanju, solidarnosti, kolegijalnosti, međusobnoj toleranciji i povjerenju, istinitosti, prijateljstvu i odanosti kako u djelovanju unutar HGZ tako i izvan njega, uvažavajući pravo na drukčije mišljenje i poštovanje mišljenja drugih, ali ne prihvaćajući anarhiju i nepridržavanje vlastitih propisa – navodi se na kraju u priopćenju.