Kroniloški; Evo što se sve događalo 5. svibnja u Domovinskom ratu

- Dok se u Den Haagu gomilaju dokazi o odgovornosti srpskog režima za rat protiv Hrvatske i BiH, iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova širi se posve druga "istina" - pod naslovom "Kronologija bivše Jugoslavije", s oznakom "Sažetak pozadinskih informacija", stoji da "srpske agresije nije bilo"...

Domovinski rat po nadnevcima: 5. svibnja u Domovinskom ratu..

1991.
– Na auto-cesti između Županje i Slavonskog Broda ispaljena dva projektila na vozača i automobil potpredsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića.
– Barikade u svim selima vukovarske općine, svi prilazi Vukovaru blokirani.
– Miniran vodovod koji iz rijeke Zrmanje dovodi vodu do Zadra.
– Na zboru građane srpske nacionalnosti u Šibeniku kazano da su od Miloševića svi ugroženi.
– Zbog prijetnji i pritisaka, iz vojvođanskog sela Novog Slankamena dnevno se iseli po jedna hrvatska obitelj.
– Austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock pokrenuo inicijativu kod ministara vanjskih poslova Europske zajednice da ujedinjena Europa pošalje u Jugoslaviju vojsku mira, jednu vrstu “plavi šljemova” ako oružani sukobi budu i dalje eskalirali.

1992.
– Filipini priznali Republiku Hrvatsku.
– Ministri inozemnih poslova pet država članica Nordijskog vijeća u Vandi, kod Helsinkija, osudili upletanje “SR Jugoslavije” u događaje u BiH.
– Ponovno raketiran već ionako oštećen Savski most koji povezuje Slavonski i Bosanski Brod. – Raketiran Široki Brijeg.
– Dopredsjednik Vlade BiH, Muhamed Čengić u razgovoru s turskim premijerom Demirelom zatražio vojnu intervenciju Turske.
– Jugoslavensko predsjedništvo službeno objavilo da napušta svaku kontrolu nad “jugoslavenskom vojskom” u BiH.
– Hrvatskoj upućen prijedlog o sukcesiji bivše Jugoslavije, u kojem je osnovno načelo pri raspodjeli imovine, prava i obveza pravednost i ravnopravnost svih stranaka u pitanju, a u skladu s tim, imovina i obveze koje su korištene i povezane s jednom ili više republika raspoređuju se tim republikama, uz pravednu kompenzaciju ostalima.

1993.
– Hrvatska delegacija u Ženevi uputila protest Europskoj zajednici i Vijeću sigurnosti zbog napada paravojnih srpskih formacija po Zadru i Šibeniku, u kojima stradavaju nezaštićeni civili.
– Više od trideset sati trajao napad na Žepu, koja je u plamenu.
– Srbi topništvom napali Mostar.
– Muslimani ne dopuštaju prolaz humanitarnim konvojima prema Konjicu.
– Ghali predložio slanje 70.000 vojnika uglavnom NATO-a, pod zastavom UN, u mirovnu akciju u BiH – Vijeće sigurnosti se s time nije suglasilo.
– Glavni tajnik UN dao preporuku Vijeću sigurnosti da u Haagu osnuje Sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

1994.
– Dok bosanski Srbi i dalje prikupljaju svoje snage u okolici strateški važnog grada Brčkog, Zapad razgovara o tajnoj strategiji zastrašivanja Srba, ne bi li se na taj način došlo do mira na Balkanu, piše njemački “Die Welt”.
– Tristo tona nafte dnevno Srbi pljačkaju u Đeletovcima u istočnoj Slavoniji, što traje već dvije godine uz pomoć UN-a, koji ništa ne poduzimaju da to spriječe, iako je na snazi Rezolucija 757 Vijeća sigurnosti UN-a o ekonomskom embargu protiv Srbije.
– Predsjedništvo BiH odlučilo zatražiti ostavku izaslanika glavnog tajnika UN Yasushija Akashija zbog njegove pristranosti.
– Čelnici bosanskih Srba, nakon razgovora s ministrom u britanskom Foreign Officeu Douglasom Hoggom, odbili ustupiti dio teritorija koje su osvojili u borbama u BiH kako bi se postigao mir.
– Sjedinjene Američke Države i Rusija izrazile zabrinutost zbog nastavka nestabilnosti u BiH, te pozvale Srbe i Muslimane na primirje i pregovore.
– Konvoj UNPROFOR-a, nakon četiri dana prisilnog zadržavanja od strane bosanskih Srba kod Rogatice, konačno stigao u Goražde.

1995.
– Razgovarao sam i s kolegama iz vojnog dijela UN, predstavnicima UNHCR-a i Međunarodnog crvenog križa, te s promatračima EU. I oni su potvrdili korektan odnos hrvatske vlasti prema srpskim pobunjenicima, rekao novinarima izaslanik glavnog tajnika UN Yasushi Akash prigodom posjeta Pakracu u društvu Ivana Jarnjaka i ing. Hrvoja Šarinića.
– Vijeće sigurnosti izrazilo u predsjedničkoj izjavi zabrinutost zbog nastavka neprijateljstava u Hrvatskoj. Vijeće, također, osudilo bombardiranje Zagreba i drugih središta civilnog stanovništva od snaga lokalnih srpskih vlasti i zahtijeva da ga trenutačno prekinu.
– Civilni život mora biti potpuno normalan, a posebno sam zadužio Vladine organe da se maksimalno brinu o civilima i zaštiti njihove imovine, istaknuo hrvatski premijer Nikica Valentić, koji je na čelu Vladina izaslanstva posjetio zapadnu Slavoniju, te tom prigodom pozvao srpske civile na povratak.
– Hrvatska je briljantnom pobjedom u zapadnoj Slavoniji učvrstila svoju međunarodnu poziciju i ubila velikosrpski mit o nepobjedivosti, piše bonski “General Anzeiger”

1996.
– Dok se u Den Haagu gomilaju dokazi o odgovornosti srpskog režima za rat protiv Hrvatske i BiH, iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova širi se posve druga “istina” – pod naslovom “Kronologija bivše Jugoslavije”, s oznakom “Sažetak pozadinskih informacija”, stoji da “srpske agresije nije bilo”.

Izvori,

M.M. /G.S.