Krstičević sa švedskim ministrom o kupnji novih borbenih zrakoplova

Na području zemalja Višegradske skupine već se formirala svojevrsna "Gripen zona", a prema najavama očekuje se da će za Gripenima posegnuti i Slovačka...

Hrvatska će prilikom odabira borbene eskadrile koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21 voditi računa ne samo o karakteristikama i sposobnostima zrakoplova već i o strateškom partnerstvu, cijeni te poslovno-gospodarskoj suradnji, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom.

Ministarstvo obrane (MORH) u srpnju je uručilo zahtjev za ponudom (Request for Proposal, RfP) za višenamjenski borbeni avion u pet država – Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD. Grčka, Izrael i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov FA-50, a Švedska Gripen JAS-39.

“Ono što ćemo mi razmatrati, osim karakteristika i sposobnosti aviona su i drugi parametri koji su također ključni i bitni – to je strateško partnerstvo jer želimo raditi s državom (…) druga bitna stvar je cijena i treći važan elemenat je poslovno-gospodarska suradnja”, kazao je Krstičević novinarima.

Istaknuo je da to mora biti “partner koji će u Hrvatsku investirati i otvoriti radna mjesta”.

“Naša zadaća je da kada sklapamo ugovor o nabavci zrakoplova osiguramo da taj ugovor bude podloga za jačanje gospodarske suradnje i da ključni element bude partner koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo”, pojasnio je Krstičević.

 Izrazio je zadovoljstvo što postoji suglasje da nam je ratno zrakoplovstvo potrebno. “Ne smijemo nikada zaboraviti 1990-te kada smo bili razoružani, bez opreme i naoružanja i vidjeli smo u svim oslobodilačkim operacijama koliki je, uz sve ostale, bio značaj naših pilota”, rekao je hrvatski ministar.

Hulqvist je kazao da Švedska ima vrlo dobre borbene zrakoplove iznimnih sposobnosti te da se radi o novoj generaciji borbenih zrakoplova

“Pozvao sam ministra Krstičevića da posjeti Švedsku i vidi što radimo u našim obrambenim snagama, s kojim sposobnostima raspolažemo”, kazao je Hulqvist i podsjetio da su Češka i Mađarska svoja ratna zrakoplovstva opremila upravo švedskim zrakoplovima.

Na području zemalja Višegradske skupine već se formirala svojevrsna “Gripen zona”, a prema najavama očekuje se da će za Gripenima posegnuti i Slovačka.

Krstičević je podsjetio da se ponude otvaraju 3. listopada abecednim redom, nakon čega će svi ponuđači imati priliku predstaviti svoju ponudu projektnom timu koji će potom, prema zadanim kriterijima, tijekom postupka evaluacije izabrati ono što je najbolje za Hrvatsku.

Švedskog ministra primila je i predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković.

U utorak u Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak.

To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.H

G.S.