Kujundžić: ‘Ne smatram se odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću’

Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog toga podići tužbu ministar je odgovorio: Što god bude bit će...

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak kako se ne smatra odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću, ali da će dati ostavku ako igdje prepozna da je odgovoran za to, što za sad ne prepoznaje…

“Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje”, poručio je ministar Kujundžić.

Najavio je da će im sljedeći korak biti da gradske i županijske prijeme Hitnih službi smjeste u iste prostore što će djelatnicima uvelike olakšavati posao.

Ustvrdio je da je ministarstvo 2016. godine u Zagrebačkoj županiji popravilo sustav ubacivši novih 15 timova hitne pomoći, no na osnovu ovog posljednjeg slučaja u Zaprešiću očito je da će morati ulagati dodatne snage.

Kujundžić je ocijenio da je manji problem koštanja Tima 1 nego to što nema liječnika zbog čega su i nedavno raspisali natječaj za 60 specijalizacija za Hitnu medicinu, ali im se na žalost nije javio dovoljan broj kandidata i to vidi kao jedan od problema.

Ministar je ustvrdio da su svi Hrvati odgovorni za zdravstveni sustav i da ga svi trebamo popravljati i čuvati. Kazao je da u većini zemalja u svijetu u timovima koji izlaze na teren i obavljaju postupke hitne službe nisu liječnici nego ili medicinske sestre i tehničari ili paramedikusi koji prođu tečajeve i imaju sposobnost za pružiti hitnu službu, a ujedno se čeka, ovisno što oni nalaze, dolazak pojačanja.

“U zdravstvenom sustavu popravljamo sve gdje možemo u granicama mogućeg. Ako vidimo da je zaista problem u broju timova i prostornoj distribuciji mi ćemo to popravljati”, izjavio je ministar Kujundžić na komemoraciji za preminulog ravnatelja KBC Split Ivu Jurića.

Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog toga podići tužbu ministar je odgovorio: Što god bude bit će.

Također je rekao kako se inspekcija nalazi na terenu, da sustav u brojnim segmentima dobro funkcionira te da će vidjeti je li bilo slabosti.H

A.K.