Kuščević: Stvarna zastupljenost nacionalnih manjina u javnoj upravi je veća nego što govore podaci

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) upozorili su u ponedjeljak da je zastupljenost nacionalnih manjina u tijelima javne vlasti, pravo koje je prije 15 godina utvrđeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, i dalje nerazmjerno mala u odnosu na njihov udio u stanovništvu, a u nekim područjima se i pogoršala...

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak kako smatra da je stvaran broj pripadnika nacionalnih manjina u tijelima javne uprave veći od podataka s kojima raspolaže, a koji govore da se njihova zastupljenost kreće od 2,7 do 3,5 posto, ovisno o tome je li riječ o lokalnoj ili državnoj razini, te je naglasio da je cilj da ih bude otprilike 5 posto.

“Ja mislim da je broj znatno veći, jer ovo su podaci koji se odnose samo na one građane koji su se opredijelili kao pripadnici nacionalne manjine, a mi sasvim sigurno imamo i veći broj djelatnika koji se nisu opredijelili kao nacionalna manjina”, kazao je Kuščević novinarima na pitanje o podzastupljenosti manjina u tijelima javne uprave na marginama međunarodne konferencije pod nazivom “Daljnji koraci za jačanje integriteta u Hrvatskoj”.

“Vlada je napravila akcijski plan za nacionalne manjine. Ministarstvo uprave ja zaduženo za njegovu provedbu. Mi sada radimo posebne instrumente i alate kako bismo kontrolirali da li se to pravo provodi i koliko se provodi. Dužni smo o tome izvještavati hrvatsku vladu i predlagati mjere kako popraviti taj status”, dodao je ministar.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) upozorili su u ponedjeljak da je zastupljenost nacionalnih manjina u tijelima javne vlasti, pravo koje je prije 15 godina utvrđeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, i dalje nerazmjerno mala u odnosu na njihov udio u stanovništvu, a u nekim područjima se i pogoršala, žale se ne navodećipri tom područja u kojima su se po njima prava srpske nacionalne manjine, kako navode,”pogoršala”..

Prema službeno dostupnim podacima, na kraju 2016. u tijelima državne uprave bilo je zaposleno 1689 ili 3,04 posto pripadnika nacionalnih manjina, od kojih 1103 ili 2,22 posto Srba, dok je popisom stanovništva iz 2011. utvrđeno da nacionalne manjine sudjeluju u stanovništvu s 7,67 posto, a Srbi s 4,36 posto, kazao je Ljubomir Mikić, autor istraživanja o zastupljenosti Srba u tijelima državne uprave, pravosuđu i policiji. Istraživanje je o objavljeno u 11. broju Biltena SNV-a.

“Iz podataka vidimo da je podzastupljenost značajna i da su svi, uključujući Srbi, zastupljeni s manje od 50 posto od udjela koji čine u stanovništvu Hrvatske”, kazao je. U odnosu na 2013., ukupan udio nacionalnih manjina među zaposlenima u državnim tijelima povećan je za 0,09 posto, a udio zaposlenih Srba smanjen za 0,13 posto.

Mikić je naglasio da pripadnici nacionalnih manjina ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima, ali da je to pravo u 2016. koristilo samo 104 pripadnika manjina, od čega 18 Srba, dok je u službu primljeno ukupno 11 pripadnika manjina temeljem pozivanja na to pravo.Autor-Hina

A.K.

Nadprava nacionalnih manjina u Hrvatskoj