Kuščević uz isplaćivanje 6+6 naknade pokušao dobiti i druge naknade – zaustavilo ga Povjerenstvo

Prije nego što je odstupio s mjesta dužnosti ministra, Lovro Kuščević je bio u fokusu javnosti zbog sprječavanja održavanja referenduma o pravednijem izbornom zakonu unatoč dovoljnom broju prikupljenih potpisa, što je učinio uz podršku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upozorilo je bivšeg ministara Lovru Kuščevića da ne može istodobno primati naknadu 6 plus 6 kao bivši saborski zastupnik i naknadu na koju ima pravo jer je član predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave…

Kuščević je samo dan nakon što mu je istekao zastupnički mandat u Saboru uputio Povjerenstvu zahtjev za davanjem mišljenja smije li nakon prestanka mandata prihvatiti općinske i županijske naknade na koje ima pravo. Podsjećamo, Kuščević je još uvijek vijećnik Splitsko-dalmatinske županije i bračke općine Nerežišća, a s mjesta ministra uprave morao je odstupiti nakon što je USKOK pokrenuo istražne radnje zbog zloporabe položaja, kojom je prenamjenom zemljišta povećavao vrijednost svoje imovine.

Prije nego što je odstupio s mjesta dužnosti ministra, Lovro Kuščević je bio u fokusu javnosti zbog sprječavanja održavanja referenduma o pravednijem izbornom zakonu unatoč dovoljnom broju prikupljenih potpisa, što je učinio uz podršku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Povjerenstvo je u svojem odgovoru navelo da može, međutim “pod uvjetom da ne prima naknadu plaće povodom prestanka obnašanja dužnosti saborskog zastupnika”. Kako je iz Sabora potvrđeno Telegramu, Kuščević je podnio zahtjev upravo za ostvarivanje te naknade.

Odluko oko toga koju će naknadu uzeti i nije toliko teško razumjeti. Naime, za sjednicu u općini Nerežišća naknada iznosi 150 kuna, dok u županijskom vijećničkom mjestu može primati oko 1600 kuna paušalno na mjesečnoj razini. Za razliku od toga, u prvih šest mjeseci (do 22. siječnja) Kušević će mjesečno primati naknadu od 15.628,29 kuna neto. Od 23. siječnja do 22. srpnja iduće godine primat će još pola tog iznosa, 8.804,14 kuna neto, što znači da će u godini dana primiti 146.594,58 kuna neto, prenosi narod.hr.

D.K.