Subota, 15. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Kutleša jako kritičan na misi: ‘Namjera je da se izbrišu razlike između muškaraca i žena’

 

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša rekao je na misi na blagdan Tijelova i Dan državnosti da je povjerenje prema institucijama ključno za stabilnost zajednice, dok beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija, pozivaju na neposlušnost i dovode do nemira.

“Način na koji se institucije odnose prema općem dobru i posljedično pojedinci prema institucijama, oblikuje ozračje sigurnosti ili nestabilnosti. Samo stvaranje ozračja povjerenja i zajedništva donosi veliku korist za opće dobro”, rekao je Kutleša u propovijedi u crkvi sv. Marka. “Beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija i pozivaju na neposlušnost, često dovodeći do nestabilnosti i nemira”, dodao je.

“Nije moguće da u pluralističkom društvu svi jednako razmišljamo, ali je nužno da se međusobno poštujemo i gradimo na vrijednostima koje nadilaze naše pojedinačne interese. Nejedinstvo i suparništvo rađaju zaoštravanja i ekstremizme, dok duh Božji ostvaruje zajedništvo i mir”, istaknuo je. Kutleša je u propovijedi istaknuo i “utjecaj negativnih europskih trendova”, odnosno toga da predmet rasprava više nije da se pojedinci i narodi Europe odriču svojih kršćanskih korijena.

Kutleša je dodao da europska kultura ubrzano gubi svoju unutarnju svježinu i dinamičnost, ocijenivši kako nam to ne donosi dobro. Između ostalog, upozorio je kako suvremene ideologije nameću shvaćanja da svatko može činiti što želi, rekavši da su “posebno opasne kada se kroz odgojne projekte i zakonska usmjerenja nameću jednoumlja koja određuju kako treba odgajati djecu”.

‘Vjerujem da dijelimo mišljenje’

Pri tome je naveo kako se “u mnogim slučajevima osmišljavaju i provode nastavni planovi i programi s jasnom namjerom da se izbrišu razlike između muškaraca i žena”, istaknuvši da je jednakost utemeljena na ljudskom dostojanstvu, a ne na ukidanju razlika. Kutleša je rekao i kako smo puno očekivali od pravne države zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve, kao i od političkih programa svake nove Vlade.

“Vjerujem da dijelimo mišljenje kako domovina kakvu smo htjeli i kakvu želimo, nije novo ratište neobuzdane i neodgovorne slobode i iseljavanja naše mladeži. Nije ni pregovarački stol pogubnih kompromisa lažne slobode koji joj ne nude budućnost”, istaknuo je nadbiskup. Rekao je i kako temeljna prava, poput prava na život nisu stvar pregovora, nego prepoznavanja i poštivanja.

“Zar nije znak velike moralne dvoličnosti kada se zgražavamo nad činom bacanja novorođenčeta u kantu za smeće, dok se istovremeno posve legalno i na ništa manje užasan, ali sofisticiraniji način, u smeće bacaju brojna ubijena djeca koja nisu ni imala priliku roditi se”, upitao je Kutleša.

Podsjetio na riječi kardinala Kuharića

Dodao je i kako se kontekst ljudskog neotuđivog dostojanstva nastavlja na eutanaziju, ratove, zapostavljanje starijih i nemoćnih, beskućnika i siromašnih, migranta i izbjeglica, samohranih majki i trgovine djecom. “Bez prava na život, sva su ostala prava uvjetovana”, istaknuo je Kutleša. Nadbiskup je u propovijedi također rekao kako nas svetkovina Tijelova podsjeća na pashalni misterij koji označava prijelaz iz ropstva grijeha u slobodu i slavu djece Božje, dok nas Dan državnosti podsjeća na drugu slobodu koju smo stekli i koja nas obvezuje.

Podsjećajući na riječi kardinala Franje Kuharića, rekao je kako vjernici i građani novi saziv Sabora i Vlade pozivaju na mudro i razborito vodstvo kako bi Hrvatska bila pravna država, zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve njezine stanovnike. Između ostalog, naveo je kako se od katolika zahtijeva poseban obzir prema svojoj domovini. Na misi su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri te druge osobe iz političkog života, prenosi Direktno.hr.

Najnovije

Najveća navijačka zastava stigla je u Njemačku

Foto:Screenshot/tportal   Hrvatska danas od 18 sati započinje svoj put na Euru utakmicom protiv Španjolaca u Berlinu. Navijači su već 'okupirali' glavni grad Njemačke, a u...

Penava: Bartulica i dalje uživa povjerenje Domovinskog pokreta

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je u petak da Stephen Nikola Bartulica i dalje uživa povjerenje Domovinskog pokreta, a na pitanje jesu li...

Papa Franjo na sastanku skupine G7: Umjetna inteligencija nije ni objektivna, ni neutralna

Foto:Screenshot/Youtube   Papa Franjo govorio je na sastanku skupine G7 u Borgo Egnazia, talijanskoj Apuliji. Nakon četiri bilateralna razgovora održao je govor na zajedničkoj sjednici sa...

Bartulica se oglasio o vožnji u Ferrariju i ispričao se

Foto:Dnevnik.hr   Eurozastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica oglasio se o vožnji u Ferrariju u noći kad su održani europski izbori. Bartulica se sinoć na X-u...

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...