Laureati primili nagrade za izvanredna postignuća na zaštiti Hrvatske kulturne baštine

Tako ta ugledna nagrada omogućuje da se i šira javnost upozna s važnošću zaštite Hrvatske kulturne baštine te s vrsnim stručnjacima koji su zadužili struku i hrvatsku kulturu. Svečanost je priređena u sklopu bogata programa obilježavanja Dana europske baštine 2017....

Zaštita kulturne baštine u Hrvatskoj sustavna je briga mnogih predanih konzervatora i ustanova, među kojima su i laureati Nagrade “Vicko Andrić” za 2016. Zorisav Horvat, Jasna Jeličić Radonić i Ekomuzej Batana u Rovinju koji su tu prestižnu nagradu primili u petak na svečanosti u Muzeju Mimari.

Nagrada nosi ime prvoga hrvatskog konzervatora Vicka Andrića koji je još u 19. stoljeću prepoznao vrijednosti kulturne baštine i 1853.  imenovan je na dužnost počasnoga konzervatora za splitski i zadarski okrug. Andrić je ostavio i prve arhitektonske snimke Dioklecijanove palače i najvrjednijih spomenika u njoj.

Tako ta ugledna nagrada omogućuje da se i šira javnost upozna s važnošću zaštite Hrvatske kulturne baštine te s vrsnim stručnjacima koji su zadužili struku i hrvatsku kulturu. Svečanost je priređena u sklopu bogata programa obilježavanja Dana europske baštine 2017.

Zorislav Horvat laureat nagrade za životno djelo

Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako je izrazito počašćen time što može uručiti visoka priznanja nagrađenima i uvjeren je da su ona došla u prave ruke, među kojima je i dobitnik nagrade za životno djelo dr. sc. Zorislav Horvat, danas umirovljeni djelatnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu.

Poljičak je istaknuo kako je izvrsnost ta koja je sve okupila na svečanosti, te je nedvojbeno i pokazatelj kvalitete rada konzervatorske i restauratorske struke u cjelini u kojoj presuđuje snaga činjenica. Smatra kako će svečanost sigurno potaknuti mlađe da im nagrađeni budu neka vrst svjetionika i smjerokaza prema čemu trebaju težiti.

Godišnju nagradu “Vicko Andrić” primila je dr. sc. Jasni Jeličić Radonić za konzervatorsko-restauratorske radove na crkvi sv. Ivana u Starome Gradu na Hvaru koja je podignuta unutar jugoistočnog ugla Farosa i grčke insule uz istočna gradska vrata i glavnu antičku ulicu. Složeni konzervatorski radovi počeli su još 1979. a završeni su krajem prošle godine.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Ekomuzeju Batana u Rovinju.

U ime nagrađenih zahvalio je Zorislav Horvat poručivši kako se “usuđuje reći da je rad konzervatora pomalo nalik romanima Agathe Christie jer nikada ne možemo sa sigurnošću reći kuda će nas dovesti činjenice, a tijekom rada otkrivamo često nešto što nismo očekivali”.

Posvjedočio je da nagrađeni dijele istu posvećenost radu i želju za novim saznanjima, te da to što su se na svečanosti okupili nije slučajnost već rezultat sustavna rada koji se temelji na zaslugama prethodnika, a nada su mu buduće generacije koje će, vjeruje Horvat, baštiniti tu istu posvećenost.

Horvat je rekao kako mu je bila čast raditi za zaštiti spomenika te da se rado sjeća toga vremena.

Svečanost i izložba o vrijednim fortifikacijama na Malom Brijunu

Svečanost je popraćena i otvorenjem izložbe “Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija 2001- 2016.” koja odabranim plakatima svjedoči koliki je doprinos imala Međunarodna radionica arhitekture fortifikacija koja je, u organizaciji Ministarstva kulture i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, počela još 2001. i do 2016. provodila se na brijunskom otočju, posebice na Malom Brijunu. Voditeljica radionice bila je Zofia Mavar, a izložbu je otvorio Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture. Uz napomenu kako je hrvatska fortifikacijska baština podcijenjena, Trupković je istaknuo kako je 15-godišnja radionica pridonijela njezinoj valorizaciji i pokazala kako, unatoč svemu, fortifikacije odolijevaju vremenu.

U glazbenome dijelu svečanosti nastupili su sopranistica Antonia Dunjko uz pratnju pijanista Marija Čopora.

O nagradama je odlučio Odbor Nagrade “Vicko Andrić” u sastavu: mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Žarko Španiček, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Darko Komšo, mr. sc. Zoran Wiewegh, dr. sc. Tanja Lolić, dr. sc. Radoslav Buzančić i Ranka Saračević Würth kao članovi Odbora te predsjednik Odbora Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture.H

A.G.