“LAVINA JE POKRENUTA”-2000 TISUĆE VATROGASACA DOLAZI NA MARKOV TRG: “Prodat ćemo sve što imamo da bi isplatili našeg Franu”

“Već sad su s nama vatrogasci iz Istre, Slavonije, Južne Dalmacije, Dubrovnika, Karlovca, cijele Zagrebačke županije. I dalje nam se javljaju i pridružuju novi sudionici, vatrogasci, ali i udruge branitelja i umirovljenici. S nama su i kolege iz Slovenije, vrlo odlučni u nakani da nam pomognu”...

Jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije Frani Lučiću nije isplaćeno ništa od ukupno 1,75 milijuna kuna koje su mu Grad Šibenik i Republika Hrvatska dužni isplatiti prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda…

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na tu se presudu žalilo, a Lučićevi kolege iz DVD-a Tisno zbog takvog odugovlačenja isplate organizirali su miran prosvjed u Tisnom i najavili dolazak pred Markov trg.

“Spremni smo na Markov trg dovesti 2000 ljudi”, rekao je zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić.

Foto: Facebook-KORNATI-Kameni križevi za poginule vatrogasce

Oporavak i njega Frane Lučića i dalje se financiraju isključivo iz džepova njegove obitelji. 24 sata prenosi kako su im se javila vatrogasna društva iz cijele Hrvatske koja su spremna prodati svoju imovinu, nekretnine, vozila i opremu da bi sudjelovali u odšteti jedinom preživjelom kornatskom heroju.

“Već sad su s nama vatrogasci iz Istre, Slavonije, Južne Dalmacije, Dubrovnika, Karlovca, cijele Zagrebačke županije. I dalje nam se javljaju i pridružuju novi sudionici, vatrogasci, ali i udruge branitelja i umirovljenici. S nama su i kolege iz Slovenije, vrlo odlučni u nakani da nam pomognu”, rekao je Belakušić.

Pojasnili su da ni s kim ne žele sukob, posebno ne s policijom, ali ne dobiju li jasan signal iz Vlade, na Markovu trgu će prosvjedovati tisuće. “Lavina je pokrenuta”, zaključuje Belakušić.

D.K.


Ukoliko krenu vatrogasci na Markov trg zasigurno neće biti samo oni ti koji će prosvjedovati za svog kolegu Franu Lučića koji je teško nastradao na Kornatima u još uvijek nerazjašnjenoj Kornatskoj tragediji…

Podsjetimo se; Punih DESET godina prošlo je od najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, a još uvijek nisu rasvijetljene sve okolnosti u kojima su na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. živote izgubili vatrogasci- Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin…

Obljetnicama najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić, koji je zadobio teške opekline opasne po život, ali je uspio preživjeti, svake se godine prisjećamo s velikim poštovanjem prema našim vatrogascima i njihovoj velikoj žrtvi.

Kornatska tragedija do daljnjeg ostaje “najveći misterij” u modernoj Hrvatskoj, a sve dok se ne objelodani što se tog kobnog dana uistinu dogodilo na Kornatu, cirkulirat će tri različite teorije o uzroku tragedije: uz eruptivni požar, to su CURENJE GORIVA IZ vojnog HELIKOPTERA  i zapaljenje eksplozivnog punjenja NATO-ve bombe.

Comments are closed.