Lavrov kaže da Washington neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju

Američki predsjednik je u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejskog čelnika nazvao "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti...

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju jer znaju da Pjongjang posjeduje nuklearne bombe.

“Amerikanci neće izvesti zračne napade na Sjevernu Koreju jer sa sigurnošću znaju da ona posjeduje nuklearne bombe”, rekao je u razgovoru za ruski kanal NTV u nedjelju. “Ne branim Sjevernu Koreju, samo kažem da se gotovo svi slažu s tom analizom”, prenosi AFP.

Lavrov je naglasio da se sadašnja kriza mogla rješiti blažim pristupom. Zapitan o pojedinostima tog pristupa rekao je da su se “sugestijama i uvjeravanjima” mogle okončati prijetnje Pjongjanga.

“U suprotnom bi se mogli suočiti s vrlo nepredvidivom katastrofom i deseci, a možda i stotine tisuća nedužnih građana Južne Koreje, ali i Sjeverne Koreje i Japana mogli bi nastradati. Kao i Rusija i Kina koje su blizu”, dodao je.

U petak je na godišnjoj Općoj skupštini UN-a ruski šef diplomacije pozvao na smirivanje situacije i rekao da je potrebna stanka da se “ohlade usijane glave”.

Lavrov je također usporedio verbalni rat koji se svakodnevno vodi između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una s borbom djece u vrtiću.

Američki predsjednik je u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

Kim je brzo uzvratio nazvavši Trumpa “mentalno poremećenom osobom” i zaprijetio da će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

A.K.