Legendarni sudac Collina objasnio zašto na SP-u utakmice traju duže od 100 minuta

Zamislite utakmicu s tri postignuta gola. Slavlje inače traje minutu i pol, a recimo s tri postignuta gola gubite pet-šest minuta. Dakle ono što želimo učiniti jest točno izračunati dodano vrijeme na kraju svakog poluvremena...

Foto-UEFA-predsjednik sudačke komisije Fife Pierluigi Collina

Prve utakmice koje smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu u Kataru obilježila je jako dugačka sudačka nadoknada. Svaka dosadašnja utakmica na Svjetskom prvenstvu trajala više od 100 minuta, što se dogodilo prvi put od 1966. godine.

Jedino kakvo-takvo opravdanje za dodatne 24 minute na utakmici između Engleske i Irana (6:2) je ozljeda golmana (14 minuta na kraju prvog poluvremena te dodatnih 10 na kraju drugog!), ali zašto suci nadoknađuju ovako puno vremena?

Objašnjenje je uoči početka Svjetskog prvenstva ponudio legendarni sudac Pierluigi Collina.

“Ako želite više aktivnog vremena, moramo biti spremni vidjeti ovu vrstu dodatnog vremena”, kazao je Collina, inače predsjednik FIFA-inog sudačkog odbora.

Utakmica između Walesa i SAD-a (1:1) trajala je 104 minute uz čak devet dodanih minuta, što je podiglo atmosferu jer su momčadi lovile pobjedu.

Primjerice, u pobjedi Nizozemske nad Senegalom 2:0 također se igralo više od 100 minuta, a čak je i uvodna utakmica između domaćina i Ekvadora premašila 100 minuta. Stoga se mnogi pitaju koji je zapravo glavni razlog tome?

Tako nešto smo što već radili u Rusiji 2018., a to je da točnije izračunamo vrijeme koje treba nadoknaditi”, kazao je Collina za ESPN.

“Rekli smo svima da se ne iznenade ako vide četvrtog suca kako podiže elektroničku ploču s velikim brojem na njoj – šest, sedam ili osam minuta”, dodao je Collina.

“Ako želite više aktivnog vremena, tada svi moramo biti spremni vidjeti ovu vrstu dodatnog vremena. Zamislite utakmicu s tri postignuta gola. Slavlje inače traje minutu i pol, a recimo s tri postignuta gola gubite pet-šest minuta. Dakle ono što želimo učiniti jest točno izračunati dodano vrijeme na kraju svakog poluvremena”, dodao je Collina, naglasivši kako u svim ovim primjerima ne govori o intervenciji VAR-a jer to se drukčije i preciznije računa.

Čini se da će ovo Svjetsko prvenstvo u Katru biti posebno po tome što će svaka utakmica imati rekordnu sudačku nadoknadu. Slavlje gola, intervencija liječnika ili odugovlačenje igrača… sve se to precizno računa. I zato su mnogi zbunjeni time što se gotovo svaka utakmica poprilično produžuje.

Najvažnije je zaštititi igrače.

Ne želimo vidjeti bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno – crveni kartoni“, dodao je bivši talijanski sudac. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. bila su samo četiri crvena kartona tijekom cijelog turnira.

“Želimo izbjeći utakmice s 42, 43, 44 minute efektivnog vremena igre. Dakle, vremena za zamjene, penale, slavlja, liječničku pomoć ili naravno VAR, morat će se nadoknaditi”, objasnio je predsjednik sudačke komisije Fife Pierluigi Collina