Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Lili Benčik: Lice i naličje predsjedničkih izbora 2019/2020…Predsjednička kampanja ogolila je hrvatsko društvo kao nijedna do sada…

Predizborna kampanja

Predizborna kampanja na ovim izborima za Predsjednika Republike Hrvatske 2019/2020 bila je izuzetno medijski popraćena, puna podmetanja, niskih udaraca, obmana i manipulacija! Ogolila je hrvatsko društvo kao nijedna do sada. Izbilo je na površinu koliko smo netolerantno i necivilizirano društvo po pitanju ljudskih prava i sloboda…

Mentalitet jednoumlja još je duboko ukorijenjen u svim dijelovima društva. Uzrečica; „ Ako ne misliš kao ja, onda si mi neprijatelj“ je pravilo u kojem nema odstupanja. Ma kakva Ustavom i Deklaracijama UN i EU zagarantirana ljudska prava, ne, nije nedopušteno! Moraš misliti kao ja, a ako ne misliš, onda si mi neprijatelj, idiot, debil, a najčešće izdajica! Izdajica, koga i čega?

Voltairova uzrečica „ Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš“ ne dolazi u obzir. Jer svi trebamo isto misliti, svi glasati za istu stranku i za istog čovjeka, da bi bili prijatelji i da bi mogli uopće komunicirati. Sve to začinjeno argumentima o domoljublju, pravdi i pravednosti, jer ako ne misliš tako i uzimaš si slobodu mišljenja i slobodu izbora, onda si obilježen kao izrod, neprijatelj i izdajnik.
Ustavom Republika Hrvatska definirana je kao;
Članak 1.
„Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem“

Da bi se mogla oformiti vlast, moraju se osnovati stranke i raspisati izbori na kojima će svi punoljetni građani ( sa navršenih 18 godina) moći svojim glasom odlučivati kakvu i koju vlast ili osobu žele da ih zastupa. To su osnovne postavke izbora vlasti u demokratskom svijetu.

Slobodan izbor stranke ili osobe u Hrvatskoj je samo na papiru, ne dolazi u obzir, jednoumlje caruje! Ali to nije demokracija i nije sloboda koja nam je definirana Ustavom RH, to je relikt iz yugokomunističke totalitarne bivše države, koji još nije prevladan u mnogim hrvatskim glavama. Očito je dug proces učenja demokratskog, pluralističkog i tolerantnog načina razmišljanja.

Izbori su završili

Zoran Milanović izabran je za predsjednika RH većinom glasova , kako se vidi iz priložene tabele;
Podaci Državnog izbornog povjerenstva DIP-a
https://www.izbori.hr/pre2019/rezultati/1/2

rezultati 2020

Izlaznost u 1. krug 51,20 %
Izlaznost u 2 krug 55,00%
Postavlja se pitanje nezainteresiranosti birača da izađu na izbore. U 1.krugu nije izašlo 1 815 280 birača ili 48,80 % , dok u 2. krugu 1 680 267 ili 45% nije izašlo na glasanje.
Pretpostavka je da su razočarani političkim elitama i ne vjeruju da svojim izlaskom na izbore mogu nešto promijeniti.

Broj važećih listića u 1.krugu   2 053 292
Broj važećih listića u 2.krugu   1 903 861
Razlika više glasalo u 2.krugu     149 431

Nevažeći listići u 2. krugu              89 415
Nevažeći listići u 1. krugu            – 22 218
Razlika nevažećih u 2.krugu          67 197

Zoran Milanović dobio je u 1.krugu 562 783 glasova, što je kapital za 2.krug
U 2.krugu potencijalni glasovi ljevice koji sigurno ne bi išli KGK uz pretpostavku da svi izađu na glasanje izgledali bi ovako;

Mislav Kolakušić                               111 916
Dario Jurićan                                        87 883
Dalija Orešković                                   55 163
Ivan Pernar                                           44 057
Katarina Peović                                    21 387
Dejan Kovač                                           18 107
Ukupno glasovi koji neće ići KGK    338 513
Pribrojimo Milanoviću                      562 783
Ukupno gasova za Milanovića          901 296
To je potencijalni kapital glasova sa kojim Zoran Milanović ulazi u 2.krug, ako svi ponovno izađu na glasanje       .

KGK donosi iz 1.kruga                         507 628
Potencijalni glasova su samo
glasači Miroslava Škore iz 1. kruga   465 704
Kada bi svi Škorini glasači dali glas KGK
Imala bi ukupno                                    973 332

Što je opet nedovoljno , jer je
Zoran Milanović dobio ukupno        1 034 389
Nedostaje po projekciji                            61 057

Ova analiza ukazuje na to da glasovi Miroslava Škore nisu presudni za gubitak izbora. I da su svi glasači Miroslava Škore dali svoj glas KGK nedovoljno je za pobjedu.
Zoran Milanović pobijedio je sa          1 034 389
KGK dobila je ukupno                              929 488
Stvarna razlika veća je od projekcije    104 901

Što znači da su novi glasači u 2.krugu bili glasači Zorana Milanovića, pa tako KGK ni sa svim glasovima Miroslava Škore, nije imala dovoljno za pobjedu!
Ova egzaktna analiza na osnovu rezultata 100 % obrađenih biračkih mjesta u 1.i 2. izbornom krugu dokazuje da KGK ne bi pobijedila ni sa svim glasovima Miroslava Škore. Također pokazuje da poništeni glasački listići nisu utjecali na izborni rezultat, jer ni sa njima nije bilo dovoljno za pobjedu. Zoran Milanović pobjedio je sa 104 910 glasova više od Kolinde Grabar Kitarović.

Očito je da aktualna Predsjednica nije ispunila očekivanja svih svojih birača i da je zbog toga nisu podržali za drugi mandat.
Rezultati po pojedinim glasačkim mjestima indikativni su zbog čega su glasači napustili KGK, a time i HDZ koji je podupro njenu kandidaturu.
Nezadovoljstvo državnom politikom vodstva stranke odrazilo se na rezultate izbora, nepotvrđivanjem 2. mandata Kolindi Grabar Kitarović!
Na pr. veoma je znakovito malo mjesto Sv. Petar u Šumi, jedina općina gdje je HDZ na vlasti u Istri, pobijedio je Zoran Milanović i to sa 61, 43 % glasova.

Na ovim izborima ljevica se pripremila i uspjela, Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske.
Naravno da je taj rezultat oduševio SDP-ovce, a šokirao HDZ- ovce , čiji je predsjednik Andrej Plenković, odmah u prvom obraćanju javnosti, svu krivicu prebacio na Miroslava Škoru!
Prema kasnijim medijskim napisima po raznim portalima opetovano se optužuje Miroslav Škoro za gubitak izbora i namjerno manipulira s javnošću!
Medijski portali i društvene mreže prepuni su optužujućih, manipulativnih napisa i analiza izbornih rezultata prema podacima raznih agencija i anketara.
Tako je Maxportal objavio dva članka, koji vrište i izravno označavaju Miroslava Škoru kao krivca za gubitak izbora.

Maxportal potom piše-MATEMATIKA POTVRDILA: Škorini glasači doveli su Milanovića na Pantovčak

„Od 300.000 birača Miroslava Škore koji su izašli na izbore, 200.000 glasova dobila je Grabar-Kitarović, a 100.000 Zoran Milanović.“
Zaintrigirala me ova rečenica, jer ti podaci nikako ne mogu biti egzaktnim brojkama dokazani, oni su čista manipulacija i obmanjivanje javnosti.
Naime po Ustavu RH glasovanje je tajno;
Članak 45.
“Hrvatski državljani imaju opće i jednako biračko pravo s navršenih 18 godina u skladu sa zakonom. Biračko se pravo ostvaruje na neposrednim izborima tajnim glasovanjem.”

Sam tijek glasovanja počinje dolaskom na biračko mjesto gdje birač uz provjeru identiteta osobnom iskaznicom dobije glasački listić. Nitko ne zna koga će zaokružiti i kome će dati svoj glas, niti čiji je glasač. Glasački listić je anoniman i ubacuje se u zapečaćenu glasačku kutiju. Kada završi glasovanje birački odbor otvori kutiju i istrese glasačke listiće na stol , gdje se prebrojavaju. Nitko ne zna čiji je koji listić! Postavlja se pitanje kako onda mogu tvrditi da je 300 000 birača Miroslava Škore izašlo na izbore? Nije im na čelu pisalo da su Škorini birači? Doista proizvoljno, čak i za pretpostavku! I još k tome da je 200 000 tisuća glasova otišlo KGK, a 100 000 Zoranu Milanoviću?
Kada izborna mjesta šalju DIP-u izvješća o izlaznosti na izbore ne mogu znati čiji su birači došli, a čiji nisu, tako da su to proizvoljni podaci.
Takvi su napisi štetni i manipulativni, čak i da se rade na osnovi anketa!
Zato su jedini točni i mjerodavni podaci DIP-a i svatko ih može preuzeti sa stranice DIP-a. Ali rijetko ih uzimaju, jer se sa njima ne može manipulirati.

Zašto  je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore?

Kolinda Grabar Kitarović počela je svoj mandat uz narod i za narod. Željela se zbližiti sa narodom, vidjeti kako živi, pa je često izmještala ured po županijama. Sve je išlo lakše dok je neovisno radila. Međutim promjena na njoj uočila se kada je odlučila staviti se pod patronat Andreja Plenkovića.

Tada jer je izgubila svoje JA. Postala je ovisna o Andreju Plenkoviću i njegovoj ideji kakva bi ona Predsjednica trebala biti. Andrej Plenković to u javnosti ne priznaje, ali ako sam sebe propituje, mora priznati da je on osobno imao veliki doprinos njezinom padu. Sa predizbornom kampanjom pokazalo se da zapravo HDZ i KGK ne znaju kako se pozicionirati, koje poruke plasirati.
Kolinda Grabar-Kitarović platila je cijenu gubitka izbora politikom koju je HDZ vodio u posljednjem razdoblju.

I nije samo politika HDZ-a bila presudna, već joj je njen izborni stožer više odmogao, nego pomogao! Sjetimo se prekida sučeljavanja na RTL. TV na zahtjev njenog tima i niza pogrešnih poteza u samoj kampanji.

“Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje, ni u glasačima Miroslava Škore, ni u njemu, molim da mi se ne imputira da sam to rekao”, rekao je novinarima Ivan Anušić, voditelj predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović
Također, ne smatra niti da su na rezultate utjecali nevažeći listići kojih je, kaže, uvijek između tri i 3,5 posto, a sada i do 5,5 posto.
“Kada to sve zbrojite na razini Hrvatske imate 37 tisuća više nevažećih listića nego inače, to uopće nije utjecalo na rezultate”
“Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu predsjedničkih izbora nasuprot Kolinde Grabar-Kitarović, je dobio 104 tisuća glasova više, to je jasna stvar, nema tu nikakve dileme”, dodao je.
https://direktno.hr/domovina/anusic-o-porazu-grabar-kitarovic-rezultate-izbora-nisu-utjecali-nevazeci-listici-ili-miroslav-skoro-178391/?fbclid=IwAR2r4u5Sxjp6jdFXiohiq3xhMmrTtkve8ISbvc59xGtNCwG5bRBzTKQeXYo

Doprinos Andreja Plenkovića gubitku izbora KGK

Dolaskom na čelo HDZ-a Andrej Plenković počeo je mijenjati stranku, a time htjeo mijenjati i narod, ne shvaćajući da se identitet naroda ne može mijenjati. Stranku je pozicionirao neprirodno njenom statusu, koji je imala u hrvatskom narodu.

„Ja ću tisuću posto ustrajati na tome da je HDZ stranka desnog centra“ izjavio je

Demokršćansku, konzervativnu i nacionalnu stranku koja je imala presudnu ulogu u stvaranju hrvatske države i to je s obzirom na njen značaj, potpuno u suprotnosti od glasačkog tijela, od kojeg ovisi njena pozicija na vlasti u Hrvatskoj.

Donošenjem Zakona koji nisu u skladu sa svjetonazorom i identitetom hrvatskih birača, poništivši referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakona, koaliranjem sa HNS-om, Miloradom Pupovcem i Furiom Radinom izgubio je potporu birača.

Na valu tog nezadovoljstva pojavio se kandidat popularan pjevači poduzetnik de.sc. Miroslav Škoro, koji je u samo šest mjeseci bez stranačke infrastrukture, samo radom volontera, privukao ¼ biračkog tijela u Hrvatskoj.
Upravo to je šokiralo umišljenog Premijera, ali ga nije potaklo da preispita sebe i svoju promašenu politiku, nego svu krivicu prebacuje na birače, koji su “pomogli Milanoviću da bude prvi u prvom krugu”. Ne, nisu, samo je Andrej Plenković kriv za to, jer nije slijedio svoju glasačku bazu,  nego je svojom politikom radio upravo suprotno od očekivanja birača koji su mu dali mandat da vodi Vladu RH.

Pri samoj najavi kandidature Miroslava Škore počele su salve objeda na njega osobno i na njegove simpatizere od strane HDZ-a! Na društvenim mrežama, sluganska su pera po Portalima i privatnim profilima agresivno, svađalački i primitivno vrijeđajući napadali na profesionalnom i osobnom nivou svaki spomen Škorina imena. Ta prljava i neprimjerena kampanja nastavlja se i nakon izbora, negirajući pri tome pravo svakog pojedinca na njegov osobni izbor, naturajući mu krivicu za gubitak izbora i proglašavajući ih izdajicama! Izdajicama koga i čega? Stranke na vlasti? Pa stranku su glasači doveli na vlast i isto tako neće više za nju glasati, ako nije ispunila njihova očekivanja, pa će je skinuti sa vlasti! U totalitarnim režimima se neistomišljenici proglašavaju izdajicama, ali u demokratskoj državi nema izdajica, jer postoji pluralizam mišljenja!

Zaključak

Provedbom Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom je komunizam proglašen zlom, istim kao i fašizam, moglo se usmjeriti i promijeniti tijek izbora. Ali ta provedba bila bi svojevrsna lustracija od koje postojeće političke elite u Hrvatskoj bježe „ kao vrag od tamjana“

I samo je Miroslav Škoro od svih predsjedničkih kandidata, spomenuo u svom govoru da će otvoriti pitanje provedbe Rezolucije EU Parlamenta od 19.09 2019. godine.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogla je i sama u svojim obraćanjima javnosti na predizbornim skupovima najaviti provedbu Rezolucije EU Parlamenta neovisno od Vlade i Sabora, te ih na taj način prisiliti da se to pitanje stavi na dnevni red Vlade i Sabora i time pridobiti glasače, ali nije “smjela” bez dopuštenja Premijera Plenkovića. Šteta!
Velika šteta, jer je propuštena idealna prilika za razvoj i demokratizaciju hrvatskog društva, koje je duboko zapelo u glibu yugokomunističkog mentaliteta, a sa ovom političkom garniturom teško da će se iz toga gliba izvući.

Autor / Lili Benčik

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

 

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...