Liječnici bez granica: Obilježena 26. obljetnica humanitarnog konvoja iz vukovarske bolnice

Nakon pozdravnih riječi Vesne Bosanac i prigodnog predavanja Nikole Drobnjaka, predstavljena je knjiga "Moja gerijatrija" medicinske sestre i djelatnice Ratne bolnice Vukovar Marije Meden...

screenshot

Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući,  izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika

Konvoj humanitarne organizacije „Liječnici bez granica“ tek je 19. listopada 1991. napokon propušten u opkoljeni Vukovar.

”Nakon što su uz brojne prijetnje i opstrukcije ipak uspjeli ući,  izvukli su iz vukovarske bolnice 112 ranjenika. No s druge strane ulazak konvoja u Vukovar srpske postrojbe zapravo su iskoristile da poprave i učvrste napadačke položaje. Kada je 19. listopada konvoj oko 11 sati krenuo prema Nuštru preko Bogdanovaca i Marinaca, započela je pucnjava te je  kolona zaustavljena

Okupljanjem preživjelih ranjenika i liječnika u vukovarskoj bolnici u petak je obilježena 26. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim je, u organizaciji „Liječnika bez granica“ i hrvatskog Ministarstva zdravstva, 19. listopada 1991. godine iz vukovarske bolnice izvedeno više od stotinu ranjenika.

“Očekivalo se i bilo dogovoreno da će konvoj ‘Liječnika bez granica’ dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati ranjenike, međutim taj prvi i jedini konvoj je prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine i dvije su medicinske sestre ove organizacije ranjene. ‘Liječnici bez granica’ nakon toga su odlučili da ne poduzimaju akcije u Vukovaru, pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara, ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi”, podsjetila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Mjesec dana poslije, 18. studenoga 1991. slomljena je obrana grada Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

Nakon pozdravnih riječi Vesne Bosanac i prigodnog predavanja Nikole Drobnjaka, predstavljena je knjiga “Moja gerijatrija” medicinske sestre i djelatnice Ratne bolnice Vukovar Marije Meden.

Sudionici obilježavanja položili su cvijeće i upalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, spomen-obilježja na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

G.S.