Liječnici zaprijetili štrajkom ako im se zahtjevi ne ispune do kraja siječnja

Do kraja idućeg tjedna očekuju prijedlog primjerenog koeficijenta, a to je minimum 20 posto, kažu.

”Ne ispune li se zahtjevi liječničkih udruga najkasnije do kraja siječnja, liječnici će početi s pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk”, rekla je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata u srijedu na presici pet krovnih liječničkih udruga (Liječničke komore Sindikata, KoHOM-a, HUBOL-a i Inicijative mladih liječnika.

Traže da u proceduru krenu i izmjene “robovlasničkih” ugovora. Do kraja siječnja očekuju i prijedlog zakona o radno-pravnom statusu liječnika te početak pregovora za granski kolektivni ugovor, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, ravnatelji Kliničkih bolničkih centara trebali bi u travnju dobiti povišicu od 475 eura bruto, odnosno s dosadašnjih 4629 eura plaće će im porasti na 5104 eura, odnosno za 10 posto. Riječ je o prijedlogu nove Vladine Uredbe o koeficijentima. Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto.

Tako će, primjerice, bruto plaća glavne sestre OHBP-a porasti za sedam posto, a doktora medicine specijalista za samo pet posto, s 3250 na 3418 eura bruto. Naravno, treba napomenuti da je ovdje riječ o osnovnoj plaći, za osmosatno radno vrijeme bez dežurstava i pripravnosti.

Nova Uredba o koeficijentima još uvijek nije javno dostupna, odnosno liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje, odnosno njihovi predstavnici još uvijek nisu dobili na uvid izračune, ali ono što su imali prilike vidjeti kod njih je izazvalo nezadovoljstvo.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

”Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja”, kazao je ranije Topolnjak.

Kao primjer navodi podatak da će spremačica dobiti povećanje od 170, a medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Topolnjak dodaje da u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene ni vikendi. Navodi da bi medicinske sestre imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Iako još nema sve podatke o nezdravstvenim radnicima, Topolnjak kaže da su iznimno nezadovoljni jer oni sa srednjom stručnom spremom imaju pet posto veći koeficijent u odnosu na visoko kvalificirane radnike.